Ieri la Floreşti, astăzi merg la protestul de la Sebeş. Am văzut cu ochii mei pădurile tăiate, nu e Fake-News

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile pe reţelele de socializare au circulat imagini cu pădurile tăiate ale României şi mii de camioane încărcate cu lemne. Autorităţile doresc să lase impresia că se exagerează şi că multe din informaţii sunt ştiri false. Am fost la Cluj, în Floreşti, să văd dacă poza alăturată este una reală.

Ieri am fost la Floreşti, controversata localitate de lângă Cluj. Am dorit să văd cu ochii mei că imaginea alăturată este una reală, nu un fake-news.

Am găsit pădurea, sau mai exact ceea ce era pădure la un moment dat. Tăierile s-au produs în ultima lună şi s-a ras totul, absolut totul. Acolo unde timp de mii de ani a fost pădure acum nu mai este nimic. Mirosea peste tot a lemn proaspăt tăiat, iar cioturile lăsate la rasul pământului erau încă umede.

Dar la Floreşti şi în toată România nu se taie de ieri, de astăzi. Se taie de 30 de ani în complicitate cu clasa politică şi autorităţile statului. Vina se aruncă dintr-o parte în altă.

Am discutat cu locuitorii din Floreşti şi am fost să văd şi alte zone la care s-a aplicat exact aceeaşi strategie. Se aleg porţiuni care sunt ferite de ochii lumii şi se transportă prin zone care nu sunt populate. Mai nou camioanele de lemn se acoperă, pentru a nu se mai vedea conţinutul.

Mai jos este o imagine tot din Floreşti: o altă porţiune de pădure. A fost tăiată anul trecut. Este vorba de aproximativ 10 ha de pădure care anul trecut exista şi anul acesta nu mai este. Nu este singura.

image

În starea de urgenţă şi acum în starea de alertă ilegalităţile continuă cu o intensitate mai mare. Autorităţile cunosc foarte bine care este situaţia, dar sunt complici la ceea ce se petrece.

Nu pot înţelege cum nu sunt oprite pentru control camioanele de lemne, dar este nevoie de 9 voinici care să imobilizeze un bătrân recalcitrant. Ceva nu funcţionează în această ţară.

În Austria aşa ceva era interzis cu desăvâşire. La noi se spune că este legal, deşi am dubii cu privire la acest lucru. Dar dacă este legal atunci legea este una nedreaptă, făcută special la comanda companiilor cu interese în domeniu.

Ministrul mediului ia apărarea companiilor prelucrătoare. A făcut poze din mijlocul unei păduri doborâte de vânt, dar la Floreşti nu a reuşit să ajungă. Mergeţi domnule ministru şi la Floreşti, căci nu vântul a dat jos pădurea ci autorităţile publice. Tot ministrul mediului a afirmat că 80% din lemnul prelucrat provine din export. Numai dezinformări şi manipulări. Poate a vrut să spună că pentru 80% din lemn se fac acte fictive de import pentru a se ascunde în foi lemnul care se prelucrează ilegal, căci nu ar fi firesc ca pe foi să ai la intrare 10mc şi la ieşire 40 de mc. Dar ce spun eu ministrul mediului când el evident se comportă ca şi cum ar fi ministrul companiilor prelucrătoare de lemn furat.

La ora 12 va avea loc un protest la Sebeş împotriva tăierilor ilegale de păduri. Se vor respecta regulile de distanţare fizică şi se va sta în maşini. Este un protest inedit, unii vor critica, alţii vor fi de acord. Presa tocmai a primit o mită de 40 de milioane de euro, subvenţie de la guvernul României. Şi banii aceştia au un cost al lor. Cei care în comunism făceau presă "liberă" şi după 1989 s-au vopsit în mari analişti şi jurnalişti, să ne lase cu isteriile lor, căci nu sunt tocmai un reper moral pentru noile generaţii.

Atunci când legea este una nedreaptă noi trebuie să o corectăm. Nu putem asista neputincioşi, precum oile când lupii se aruncă în staul.

Cu părere de rău între lege şi dreptate în România este o distanţă lungă. 

Cancerul pădurilor cere de mâncare şi el se află în centrul ţării. Se spune că românii fură, că ei sunt cei care fac acest dezastru. Românii sunt pioni în această poveste, ţinuţi în sărăcie şi ameninţaţi cu pierderea locurilor de muncă. Industria lemnului trebuie să fie una sustenabilă, ori ceea ce am văzut la Floreşti nu este deloc sustenabil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite