Societate

articolul anterior articolul urmator

Imaginea iconică a societăţii româneşti

9
10 Apr 2021 18:39:31
Ancelin Roseti
Imagine din filmul ”Iarba verde de acasă”, 1977 -- Octavian Cotescu şi Petre Gheorghiu-Goe
Imagine din filmul ”Iarba verde de acasă”, 1977 -- Octavian Cotescu şi Petre Gheorghiu-Goe

O replică dintr-un film făcut în urmă cu 44 de ani: ”Să trăiţi tovarăşe inspector, că, vorba şoferilor, că e daţi dracului, să trăim şi noi pe lângă dumneavoastră!” ― Iarba verde de acasă, 1977 (după cum stau treburile, cred că replica e valabilă şi pentru următorii 4400 de ani).

Această scenă este imaginea iconică a realităţii româneşti ― ea exprimă coregrafia socială şi psiho-comportamentul imensei majorităţi a românilor. Într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin, direct (cinic, declarativ şi gestic) sau indirect (laşitate, asentiment tăcut şi judecată ocolită), indiferent de pregătire, studii, nivel cultural, domenii de activitate, profesii, statute şi roluri sociale, cei mai mulţi dintre români (după cât îmi spune experienţa, peste 80%) se regăsesc, din plin, în aceste ipostaze socio-existenţiale şi, fireşte, în dinamica lor dezastruoasă ajunsă cheie a succesului şi mental colectiv [în stânga, autoritatea coruptă (Octavian Cotescu) şi, în dreapta, slugărnicia şi arivismul (Petre Gheorghiu-Goe)].

De 30 de ani încoace, miriade de indivizi tot scandează binele ţării (că de ”importanţa culturii” şi de ”reformare” a unui domeniu sau altul nici nu mai vorbim), însă atunci când cineva din partidul ”inamic” intenţionează să facă un lucru bun nu-l susţin, iar dacă reuşeşte să-l facă singur nu apreciază, nu aplaudă, nu salută, nu laudă reuşita, ba chiar pun umărul hotărât să-l demoleze. Ce vor fi vrând, de fapt, aceşti nemulţumiţi?, că altfel cică sunt ”intelectuali”, ”dăştepţi la cap”, ”inteligenţi”, ”patrioţi”, ”disidenţi”, ”revoluţionari” ― adică totu'-i de bine despre ei.

Care este ”binele” pe care îl cer şi-l aşteaptă aceşti români (fruntaşi ai ”patriotismului”) de la politicienii aleşi dintre ei, deci asemenea lor (indiferent de partid), pe care tot dau vina? A cui parte o vor? În locul cui vor să fie aşezaţi? Ale cui merite vor să le fie lor recunoscute? Cine sunt ”proştii” pe care-i vor la cherem? Ce averi, onoruri, premii, distincţii, remuneraţii care mai de care mai speciale cred aceşti români că li se cuvin? Iată de ce România s-a clasat pe ultimul loc, în rândul ţărilor UE, la coeficientul de inteligenţă. Iată de ce România a ajuns în halul în care a ajuns, fiind ţara paradoxurilor ce frizează absurdul şi imbecilitatea: slugă stăpână; milog cu demnitate; hoţi cinstiţi; intelectuali analfabeţi; corupţie fără corupţi; cercetări istovitoare fără să se descopere nimic; scriitori de ”succes” fără cititori; merite fără fapte; viteji morţi de frică; trădarea privită virtute; revolta în genunchi şi cu capul plecat ş.a.m.d.

Sau poate că aceşti români aşteaptă ”binele” de la cei 20%, arzând de nerăbdare, după caz, să fie daţi afară din funcţii, să li se pedepsească infracţiunile, să li se confişte averile dobândite ilicit, să li se anuleze titlurile şi diplomele etc.? Mai ştii...!, în România, totul e posibil, chiar şi imposibilul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Robert Oppenheimer
10.04.2021, 18:51:51

In filmele romanesti au fost strecurate mai multe mesaje, depinde unde te uiti si cat de mari ai urechile. Subliminal sau doar subtil multi autori de scenarii au avut grija sa isi lase o capsula a timpului in productii aparent despre altceva decat ce aveau ei sa comunice. Nu toate sunt mesaje janghinoase, de oameni meschini si marunti, conteaza si deschiderea fiecaruia, sau cum spunea Shakespear: soarta unei glume nu depinde de gura ce o spune, ci de urechea care o aude, chestie la care Toma Caragiu completa: si eu sunt convins ca dvs. aveti auzul foarte fin... Amza Pellea avea ca Mihai Patrascu in superproductia Mihai Viteazu urmatoarea replica: o viata avem, romani si o cinste! Prin urmare avem si vorbe mari, nu doar smecheri care isi construiesc viata dupa teoria din tehnica a minimei rezistenta. Necazul e ca trebuie sa mai si auzi replica asta si nu sa pleci urechea la cea care iti confirma confortul si comoditatea mentala. Precum in cazul de fata...

+1 (1 vot)
Tarnita
10.04.2021, 19:49:19

Robert Oppenheimer "Amza Pellea avea ca Mihai Patrascu in superproductia Mihai Viteazu urmatoarea replica: o viata avem, romani si o cinste!" Intr-adevar Comunismul a dat romanilor cinstea nationala . S-a dus comunismul a disparut toata bruma de demnitate .

-3 (3 voturi)
Robert Oppenheimer
10.04.2021, 20:04:03

Moderas, Te rugai ceva: chiar nu poti sa ma scapi de gunoiul din josul comentariului meu?

+1 (3 voturi)
Ellie Landau
10.04.2021, 19:46:30

ancelin evita sa dea nume. cat de miselec. nu esti cu nimic mai deosebit fata de cei pe care ii acuzi dar nu-i numesti.

-3 (3 voturi)
manea laura
11.04.2021, 10:14:18

poporul roman nu are o minima etica a muncii. notiunea de munca constanta, intinsa poate chiar pe ani de zile, cu rezultate care nu se vad imediat, lipseste din 'intelepciunea' populara romaneasca. ce vrea romanu' e rezultate imediate. salvatori. tatuci atoatestiutori cu solutii simple la orice problema. romanu' nu are rabdare. asa ca romanu' mediu (cred ca 80% e o estimare optimista) alege sa isi puna increderea si sperantele in oricine ii promite schimbari spectaculoase peste noapte, si e plictisit enorm de cineva care explica logic: ce e de facut, cum poate fi facut, cine ce trebuie sa faca, cit timp trebuie sa faca, ma rog, e plictisit de oricine vine cu un plan ce se intinde pe mai mult de 3 zile. prin urmare in Romania au de cistigat toti fanfaronii care promit rezultate spectaculoase peste noapte, chiar daca oricine isi foloseste un pic mintea isi da seama ca promisiunile alea sint imposibil de onorat. asa ca asta e tara PRM-ului, a lui Dan Diaconescu, si mai nou a AUR-ului rusesc. fanfaroni, circ, tupeu - tot ce iubeste romanul mediu. si apoi cind fanfaronii dezamagesc, cum inevitabil se intimpla, romanu' da cu cusma de pamint si zice cu naduf 'toti sint la fel'. si probabil in lumea lui toti chiar sint la fel. caci pt el cei ce muncesc in tacere nici nu exista, inca poate sint si catalogati drept 'fraieri'.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările