Articol publicitar

Impactul tehnologiei asupra umanităţii -  progres exponenţial şi provocări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transformarea digitală nu este limitată la organizaţii şi companii – efectele sale asupra societăţii şi individului şi intersecţia dintre tehnologie şi umanitate sunt subiectele unora dintre cele mai importante conversaţii actuale care implică nu doar voci din industrie ci şi membri ai comunităţii academice.

În acest context, Microsoft Envision Forum îl are ca invitat şi pe cunoscutul autor şi speaker, Gerd Leonhard, a cărui activitate se concentrează pe etica digitală şi tendinţele şi perspectivele despre viitorul tehnologiei şi rolul său în cel al umanităţii.

Gerd Leonhard povesteşte în interviul de mai jos despre impactul pe care tehnologia îl are asupra oamenilor, cum contribuie aceasta la progresul societăţii moderne şi care sunt provocările majore pe care le întâmpină civilizaţia datorită transformării digitale.

1. Spuneţi că tehnologia este exponenţială. Cu toate acestea, credeţi că civilizaţia (şi, prin extensie, umanitatea însăşi) ar putea progresa exponenţial prin utilizarea tehnologiei?

Tehnologia este exponenţială, Oamenii sunt liniari şi Natura este ciclică. Fie respectăm asta, fie trebuie să devenim maşini. De asemenea, aş propune să folosim tehnologia exponenţială pentru a favoriza în continuare dezvoltarea omului, dar să menţinem mereu oamenii implicaţi şi să nu abilităm tehnologia să devină ca noi (sau să simuleze prea bine acest lucru).

2. Pe măsură ce facem din ce în ce mai multe progrese în felul în interacţionăm cum tehnologia (am trecut de la tastaturi la touchscreen, voce sau realitate augumentată), e integrarea tehnologiei direct în corpul uman o concluzie firească a acestui proces?

Cred că ar fi posibil cândva, în următorii 20-30 de ani, dar nu este probabil o idee foarte bună. Fiecare extensie a omului este şi o amputare (a spus Marshall Mc Luhan) – umanitatea noastră este o identitate constantă, şi singurul mod în care putem adăuga ceva e dacă renunţăm la o parte a ei. Repet, tot ce ne abilitează şi ne completează este bine, atât timp cât analizăm şi consecinţele neintenţionate şi totul se desfăşoară corect, în siguranţă şi sub controlul uman. Tehnologia este neutră din punct de vedere moral până când o folosim (William Gibson) - de unde şi discuţia despre #eticadigitală!

3. Comportamentul uman şi datele umane sunt premisa pentru învăţarea automată şi AI. La urma urmei, acestea sunt informaţiile cu care le alimentăm. Ne temem de răspunsul emoţional al unei maşini conştiente de sine, dar, pe baza acestei premise, nu ar fi ca şi cum am avea de-a face cu alt om?

Deloc. Chiar şi cea mai bună SIMULARE nu este aceeaşi cu EXISTENŢA. O maşină care poate prelucra informaţii extrem de rapid încă nu înţelege în mod real sensul şi contextul. Aici puteţi vedea şi un exemplu, testul camera chinezească.

4. Confidenţialitatea a luat sfârşit. Este totuşi necesar ca societăţile să existe? Ar trebui să luptăm pentru asta sau ar trebui să acceptăm doar că trăim într-un nou model social şi să ne adaptăm la o epocă a transparenţei radicale?

Dacă nu ai nimic de ascuns, probabil că nu eşti om. Înlăturarea confidenţialităţii ca drept esenţial al omului este doar primul pas către o societate dezumanizată.

5. Influenţa comunicărilor digitale asupra alegerilor şi guvernului (Cambridge Analytica et al.) este un abuz care ar trebui să fie înlăturat sau o stare de fapt cu care ar trebui să trăim şi la care ar trebui să ne adaptăm?

Prea mult dintr-un lucru bun este un lucru foarte rău, iar asta se aplică foarte mult în aria social media. Orice cartel cu 2,5 miliarde de utilizatori trebuie să aibă o licenţă de funcţionare.  

Microsoft Envision Forum, evenimentul anual de business şi tehnologie al Microsoft România, va avea loc pe 19 noiembrie, reunind experţi şi lideri de succes din industrii diverse, pentru o conversaţie despre transformarea digitală şi impactul tehnologiei asupra societăţii.

Microsoft Envision Forum va avea loc în incinta Face Club şi va aduce în faţa participanţilor speakeri cu recunoaştere internaţională, experienţe concrete de transformare digitală şi modul în care acestea redefinesc procesele antreprenoriale.

Agenda completă a evenimentului precum şi formularul de înregistrare sunt disponibile la adresa https://www.microsoft.com/ro-ro/envisionforum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite