Societate

articolul anterior articolul urmator

Implozia demografică România: cu cât a îmbătrânit populaţia ţării

10
29 Oct 2019 19:15:05
Autor: Vlad Terteleac
foto Arhivă
foto Arhivă

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică confirmă tendinţa îngrijorătoare a demografiei României din ultimele decenii: populaţia este tot mai bătrână. Iar efectele accentuării acestui fenomen nu ameninţă doar sistemul de pensii, ci întreaga capacitate de dezvoltare economică şi socială a României.

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei s-a accentuat chiar şi faţă de datele disponibile pentru anul 2018. Mai exact, populaţia vârstinică de 65 de ani şi peste a depăşit cu 471.000 de persoane populaţia tânără 0-14 ani la sfârşitul lunii iulie 2019. Noile date arată, astfel, că indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 112,1 la 114,6 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere. Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât datele oferite de INS se bazează pe populaţia după domiciliu legal, nu pe cea rezidenţă – cu alte cuvinte, poate să includă şi emigranţi, o categorie care include predominant tineri.
 
Cauze multiple, efecte severe
 
Scăderea fertilităţii, prelungirea speranţei de viaţă şi emigrarea sunt principalele cauze ale accentuării fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, explică sociologul Mircea Kivu. Atunci când vine vorba de efecte, unele dintre ele se fac deja simţite, precum deficitul de forţă de muncă, dar cele mai serioase şi cu implicaţii structurale pentru instituţiile statului român de-abia urmează să-şi facă simţită prezenţa, mai ales pe fondul deteriorării raportului dintre populaţia activă economic şi pensionari. „Problema va fi foarte acută peste 10-15 ani, când cohortele mari născute după Decretul din 1967, cel cu limitarea avorturilor, vor ajunge la vârsta de pensionare. Atunci vor intra în masa pensionarilor un număr foarte mare de oameni, iar cei care vor veni din urmă vor fi exact aceşti oameni născuţi după 1990, care vin din perioada de declin a fertilităţii şi sunt foarte puţini. În momentul acela dezechilibrul va fi extrem de puternic”, a observat Mircea Kivu.
 
Emigrarea tinerilor e un fel de cerc vicios - vor emigra atât timp cât pot trăi mai bine în altă parte şi una dintre cauzele din care nu se poate trăi bine în România este că avem puţini tineri
Mircea Kivu, sociolog
 
Incoerenţa statului român în probleme demografice
 
Guvernele adoptă şi implementează politic cu privirile aţintite mai ales asupra efectelor electorale. Având în vedere că politicile demografice sunt gândite cu impact pe termen lung şi nu stau sub semnul ciclurilor electorale de patru ani, interesul guvernanţilor pentru adresarea gravelor probleme structurale create de îmbătrânire populaţiei e uşor explicabil. 
„Din păcate, statul român nu a avut niciodată în ultimii 30 de ani o politică demografică coerentă. Motivul e simplu – politicile demografice produc efecte după un interval lung, de 20-30 de ani, ori guvernele ţin mai puţin şi nu au niciun interes să facă asta. Plus că cele mai multe politici demografice nu sunt populare – de exemplu, ca să echilibrăm raportul dintre pensionari şi oameni activi o politică ar fi mărirea vârstei de pensionare, ceea ce nu este asumat prea uşor de niciun guvern”, a mai declarat Mircea Kivu, adăugând că statul român ar putea urmări şi politici pozitive, de stimulare a natalităţii prin oferire de servicii sociale pentru familiile cu copii, precum un sistem de after-school gratuit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Nici nu stiu
29.10.2019, 19:49:46

Soluția care este? Simplu, schimbăm intervalele de vârstă: Vârsta 1: 0 - 50 ani. Vârsta 2: 51 - 90 ani Vârsta 3: 90 - 100 ani De ce eu după 30 de ani trebuie să nu mă mai consider tânăr? Nu am niciun rid, am abdomenul plat și merg zilnic la sala de fitness. Dar în această situație sunt mii de români.

0 (2 voturi)
Nicolae Ceausescu
29.10.2019, 23:03:43

Asa este tata! De fapt tu stii cu cine a mers in club Crudu? Dar Pastrama? Lasa-ne cu babetii si mosii.

m lupascu
29.10.2019, 20:21:18

- guvernarea criminala pro, esedalde

+1 (1 vot)
imsi imsi
29.10.2019, 22:42:11

Stai sa vezi exod de la 1 ianuarie incolo. Incep sa plece si batrinii fiindca ii mai convenabil sa ti intretii batrinii dincolo decit aici. Pensionarii romani (cei din sistemele publice nu pirlitii din p2 si p3) beneficiaza de asistenta medicala in statul de resedinta prin simplul transfer al asigurarii medicale. Pensiile chiar mici sunt suficiente pt o viata modesta dincolo avind in vedere ca alimentele si imbracamintea sunt mai ieftine acolo decit aici si sunt de calitate mai buna. Isi pot ajuta copiii avind grija de nepoti asa ca o parte din aceste cheltuieli sunt eliminate din bugetul comun. Serviciile sociale preiau o parte din povara familiilor deoarece sunt mult mai bine organizate dispun de finantari de la stat si isi iau rolul in serios nu ca ong urile noastre care isi pun salarii mari pt ei iar ce ramine mai dau si la saraci. Asa ca in tara vor ramine doar derbedeii ce si zic rezistenti in vesnica lupta cu ciuma rosie vietnamezii care vor lucra pe plantatii si puscariasii care vor executa pedepsele de dincolo aici pe banii statului roman. Asta i viitorul luminos al tarii lui joianis.

+1 (1 vot)
Thinker Aurel
30.10.2019, 00:28:01

Una dintre cauzele din care nu se poate trăi bine în România este că avem prea multi hoti.Nu se distribuie corect bogatia catre populatie .Se fura ca in codru ,suntem campioni la furturi

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările