Societate

articolul anterior articolul urmator

Inadecvarea Irinei Rimes vs. Neobrăzarea lui CTP

90
15 Feb 2020 07:51:03
Mihai Dumitru

Prestaţia submediocră a solistei din Republica Moldova în rolul de promoter al lui Constantin Brâncuşi a stârnit reacţii la fel de nepotrivite, culminând cu cea foarte stridentă a tot mai radicalului gazetar Cristian Tudor Popescu.

Iniţiativa Ministerului Culturii de a numi un ambasador al Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi” este, în esenţă, una meritorie, fiind inspirată din cele mai bune practici de management cultural. Cu atât mai mult cu cât este vorba de un simbol naţional precum Brâncuşi, era important a-l face cunoscut pe ilustrul sculptor unei audienţe cât mai largi. Să-l prezinte în manieră didactică a fi fost la îndemână, însă nu tocmai eficient dacă vrem ca Brâncuşi să ajungă şi la alte segmente de public decât cel mai avizat. În schimb, o abordare neconvenţională are potenţialul de a amplifica mesajul; cu condiţia să fie pusă în operă în mod profesionist.

Diplomaţia culturală sau în slujba unor cauze nobile constituie o practică de mult timp încetăţenită în Occident. De pildă, regretata soprană Montserrat Caballé a fost ambasador onorific al UNESCO, tenismenul Novak Djokovic este în prezent ambasador UNICEF, boxerul Manny Pacquiao a fost ambasador onorific pentru diverse cauze umanitare în Filipine, campionul de automobilism Lewis Hamilton este ambasador al Royal Academy of Engineering din Marea Britanie, actorul Jackie Chan a fost numit ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze în 2014 şi exemplele pot continua la nesfârşit. Admirabil faptul că toţi aceştia şi-au asumat benevol rolul ambasadorial, întocmai cum susţine şi Irina Rimes că nu a primit niciun onorariu, fără să avem motive să ne îndoim de spusele sale.

Aşadar, pentru a ţinti categorii demografice precum publicul tânăr din ţară ori românii de peste Prut, Ministerul Culturii i-a acordat anul acesta titlul onorific de ambasador al Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi” solistei Irina Rimes. Originară din Republica Moldova, cântăreaţa este foarte apreciată şi cunoscută în România atât ca artist, cât şi ca vedetă de televiziune. A nu se înţelege că laud Ministerul Culturii, întrucât promiţătoarea iniţiativă a fost complet descalificată prin punerea sa în aplicare într-o manieră în cel mai bun caz superficială. Tot ce era lăudabil s-a încheiat de îndată ce Irina Rimes a deschis gura la conferinţa de presă, improvizând un discurs stângaci şi bolovănos.

Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele. (Constantin Brâncuşi)

Pro TV este o foarte eficientă fabrică de staruri deoarece clădeşte vedetele aproape de la zero, instruindu-le cum să arate, cum să se comporte, cu ce să se îmbrace, şi, mai ales, ce să vorbească! La acest din urmă capitol a dat dovadă de diletantism Ministerul Culturii, considerând că o celebritate este din oficiu capabilă să vorbească presei pe o temă care îi este străină, fără o minimă instruire prealabilă. 

În afară de vizita la Târgu-Jiu şi de citit pliante cu biografia lui Brâncuşi, cum au pregătit-o cei de la Ministerul Culturii pe Irina Rimes înainte de a da ochii cu presa? Avem facultăţi bune de relaţii publice în România, însă niciun absolvent al acestora nu lucrează în ministerul condus de Bogdan Gheorghiu?

În spaţiul public au fost vizate de tirul criticilor diverse puncte din scurta alocuţiune a Irinei Rimes ca ambasadoare „mai mainstream” a lui Brâncuşi. Însă nimeni nu pare să fi remarcat pasajul în care tânăra afirmă că ştie ce a făcut marele sculptor pentru „poporul românesc”. Las la o parte faptul că mai firesc spunem „poporul român” (la fel ca „poporul francez” şi nu „poporul franţuzesc”). De remarcat aici oportunismul Irinei Rimes de a juca la două capete şi a nu spune „poporul nostru” ca să nu-şi pună în pericol şansele de a prinde concerte plătite de administraţia anti-românească a lui Igor Dodon, care promovează „poporul moldovenesc” şi „limba moldovenească”. Pentru faptul că s-a împlinit profesional în România, la fel ca mai toţi artiştii de peste Prut, ar fi fost frumos ca Irina Rimes să spună că suntem acelaşi popor şi că Brâncuşi le aparţine în egală măsură moldovenilor.

Dacă prestaţia Irinei Rimes în rol ambasadorial a fost stânjenitoare, cu totul altfel poate fi calificată „reprezentaţia” jurnalistului Cristian Tudor Popescu de a maimuţări accentul de Chişinău al solistei, întrecând cu mult pragul bunei cuviinţe în emisiunea de la Digi24. Probabil că nu şi-ar fi permis să ironizeze maliţios perfectul simplu al oltenilor, diftongul egal al graiurilor din Transilvania sau fonetica bănăţeană cu consoane palatalizate. Dar şi-a permis-o cu graiul basarabenilor, pe care oricum îl confundă cu cel de la Iaşi, unde, afirmă CTP, ar fi fost discriminat din pricina accentului său de bucureştean. Personal, călătoresc frecvent de ani buni atât la Iaşi, cât şi la Chişinău şi interacţionez cu mulţi oameni de-ai locului, fără ca vreodată să mi se fi întâmplat să fiu măscărit pentru accentul meu de „mitic” (mă mai cheamă şi Dumitru).

Toate graiurile vorbite în provinciile istorice (inclusiv în Basarabia), cât şi dialectele româneşti din Balcani nu sunt cu nimic mai prejos limbii române „standard” care se utilizează la Bucureşti. În România trăiesc numeroşi basarabeni, mulţi dintre ei stăpânind limba română mai bine decât Irina Rimes, şi nu merită să le fie măscărit graiul de acasă pentru amuzamentul unui ziarist posac cu grimase adânc săpate pe chip, care se căzneşte să aibă umor vineri seara.

Cu totul lipsită de viziune şi propunerea lui CTP ca ambasadorul onorific al Zilei Brâncuşi să fie Andrei Pleşu, care – altminteri un intelectual hors catégorie în România – nu spune multe adolescenţilor. Oricât ne-ar plăcea ca despre geniul din Hobiţa să vorbească un critic de artă reputat, să recunoaştem că publicul căruia i se adresează Andrei Pleşu, sau mai exact publicul la care cuvintele sale au trecere, îl cunoaşte deja pe Brâncuşi. Şi i-am face un mare deserviciu lui Brâncuşi şi nouă ca popor român să-l claustrăm în cărţi academice şi în simpozioane cu circuit închis, fără ca publicul larg să-l cunoască.

„Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele”, afirma însuşi Constantin Brâncuşi. Şi fiecare copil care îl descoperă pe Brâncuşi, chit că află de existenţa lui de la Irina Rimes şi nu de la Andrei Pleşu, este un câştig pentru cultură.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

90 Comentarii

Stefan din Nord
15.02.2020, 08:15:05

Cum sa-ti treaca vreo secunda prin cap sa-l propui pe A Plesu in acest rol de ambasador pentru zilele Brancusi .? Moartea pasiunii se scorojesc peretii cand apare si deschide gura Mai potrivita ar fi Vulpita ,ar atragr cateva milioane de tineri virgini pe tema Brancusi Scuze dar chestia cu virginitatea n-am scornit-o eu ci apartine ilustrului meu conjudetean ,ministrul Culturii .

-9 (27 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.02.2020, 08:29:52

Am spus-o si-am s-o mai spun.. Nu inteleg de ce i se face atata reclama unuia ca CTP..! Practic, tipul e un simplu.. părerierist nevrotic și teribilist, care o face pe ”analistu’ incitant”, scrâșnind isterizat tot felul de aiureli si savantlâcuri de bodegă de cartier..! Personal, n-am auzit niciodată de la el vreo noutate (sau orice altceva care să mă pună pe gânduri).

+2 (28 voturi)
Petre Bolovan
15.02.2020, 08:35:45

Imi place ca in troaca s-au bagat si oameni care se cred culti dar care nu au deschiderea sa accepte ca macar in parte, macar de curiozitate, unii (tineri de data asta) vor accesa niste informatii la recomandarile unor ...vedete, sa le zicem, informatii care altfel ar fi total in afara zonei lor de interes. Atata vituperare impotriva unei persoane care recunoaste ca n-are cunostinte dar e dispusa sa invete si sa impartaseasca cu altii. Altfel, hai sa stam noi "cultii" in cochilia noastra unde suntem din ce in ce mai putini si restu' sa se scalde in mizeria lor, ca n-avem "ambasador" cultural cu care sa ne punem toti de acord. Si apropo, apreciez faptul ca Irina Rimes vorbeste romaneste, chiar daca imperfect, cand vine dintr-o tara unde de 70 de ani se fac presiuni sa fie uitata limba romana.

+3 (15 voturi)
Michiu Stefan
15.02.2020, 09:04:44

Excelenta argumentatia autorului articolului!Eu m-am bucurat ca a fost aleasa o reprezentanta a muzicii din Basarabia - de altfel talentati nativ toti basarabenii la muzica-e suficient sa amintesc de la acel "De ce plang chitarele" -cantec care a innebunit intreaga Uniune, desi nu intelegeau niciun cuvant- pana la "Dragostea din tei" a formatiei "Ozon" pe care l-a fredonat o lume intreaga.Acesti baieti de la "Ozon" au facut pentru limba romana mai mult decat Academiile reunite din Bucuresti si Chisinau.Nu cunosc artista, dar vina nu-i a ei ci a celor care n-au pregatit-o, care ar fi trebuit sa-i faca ei un discurs,fiind mai in tema decat cantareata victima nevinovata a educatiei "moldovenesti"prorusesti.Trebuiau in discurs sa fi atins tangential ca Brancusi este geniul intregului popor roman,inclusiv a ramurii sale basarabene.Daca nu ar fi respectat precizarea, atunci se putea reactiona fata de artista.Nu m-ar fi mirat sa omita, avem exemplul lui Pavel Stratan -cariera fulminanta in Romania si acasa un partizan al lui Dodon.Nicio reactie romaneasca, la fel ca in cazul cetateniei romane ramasa intacta celor care fatis rup harta Romaniei Mari si/sau au o atitudine vadit antiromaneasca.Asa suntem noi, buni crestini!

+6 (18 voturi)
Paun Al
15.02.2020, 09:10:31

"Ambasadori " care promoveaza un eveniment culural , caritabil ,al UNESCO ... a lui Brancusi in cazul de fata ... sunt niste personaje celebre , care ajung cu adevarat la publicul tinta , sau care doresc sa atraga atentia mass-media. Adica vedetele de film si pop ...starnesc reactia media , dupa cum se vede ,starnesc curiozitatea publicul larg pentru activitatea , sau evenimentul respectiv . In cazul de fata Irina Rimes deja i-a facut reclama printre tineri lui Brancusi . Au crescut cautarile pe Google despre Brancusi .... Este insasi esenta reclamelor , unde vedetele sunt asociate cu un produs , cu o activitate caritabila... cu un eveniment cultural in cazul de fata . Expertii in Brancusi vorbesc zilnic despre Brancusi , sau despre opeara lui , dar ce impact au prezentarile lor in masa mare a tinerilor ? Chiar daca era numit dl Plesu ca ambasador Brancusi , sunt sigur nu reusea o asemenea discutie media si curiozitate despre Brancusi ... Toti cei "ce sunt , sau se cred mai "destepti "decat Irina Rimes ...au o mare problema ... Mesajul lor ajunge prin bula lor , sau la un public restrans. Vedeti tot in Adevarul sedinta Academiei cand s-a refuzat donatia oprelor Brancusi ... in care academicienii epocii in frunte cu Calinescu ... spun lucruri si mai inadecvate despre Brancusi , decat Irina Rimes .

+1 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (90)

Modifică Setările