Indexul ignoranţei: De la subestimarea ratei reale de vaccinare la convingerea că ceilalţi fac sex mai des decât în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indexul ignoranţei, realizat în 37 de ţări, evidenţiază că majoritatea oamenilor au percepţii greşite despre orice: fie legate de rata vaccinării, fie legat de cât de aglomerate sunt închisorile.

Concret, studiul The Perils of Perception, făcut de IPSOS în 37 de ţări, arată că oamenii din majoritatea ţărilor investigate au percepţia greşită că închisorile sunt mai aglomerate decât sunt, de fapt, în realitate. 

Mai exact, respondenţii sunt convinşi că închisorile sunt ocupate cu 30% peste capacitatea maximă, în condiţiile în care în realitate, ele sunt ocupate cu 9% peste capacitatea maximă.

Spre exemplu, în România se consideră că gradul de aglomerare este de 141%, în realitate el fiind de 123%, conform studiului citat. 

În ceea ce priveşte hărţuirea sexuală, bărbaţii estimează niveluri mai scăzute de hărţuire sexuală decât femeile, arată cercetarea. Mai exact, dacă femeile estimează că 36% din reprezentantele sexului frumos au fost hărţuite sexual, bărbaţii consideră că 44% din femei au ajuns victime ale hărţuirii sexuale. 

În realitate, însă, ambele estimări sunt sub nivelul real de 60%. Potrivit hotnews.ro, care citează studiul IPSOS, România are cea mai mică rată de hărţuire sexuală raportată dintre ţările investigate. 

Cât de des fac sex tinerii

Studiul subliniază că există opinii diferite referitoare la periodicitatea cu care femeile şi bărbaţii fac sex. Dacă respondenţii consideră că tinerii între 18 şi 29 de ani fac sex de 20 sau 22 de ori pe lună, în realitate femeile din categoria de vârstă amintită afirmă că fac sex de cinci ori pe lună, în timp ce bărbaţii admit că fac sex de doar şase ori pe lună. 

Şi în privinţa vaccinării sunt o serie de percepţii greşite, conform studiului citat. Toate ţările din studiu subestimează nivelul ratei vaccinării la copii. În medie, oamenii cred că doar 73% din copiii cu vârsta de sub un an sunt vaccinaţi, în timp ce rata reală a vaccinării este de 94%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit românilor, doar 60% din copiii cu vârsta de sub un an au fost vaccinaţi, în timp ce cifrele oficiale arată că în realitate 82% dintre copiii sub 12 luni au fost vaccinaţi (o diferenţă de 22% între percepţii şi realitate). Totuşi, dintre ţările investigate în studiul IPSOS, România are una dintre cele mai slabe rate de vaccinare (82%), plasându-se sub alte ţări în curs de dezvoltare precum Ungaria (99%), Turcia (96%) sau Serbia (95%).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite