INFOGRAFIE Începe sezonul gripei. Au apărut şi primele victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile sunt în alertă după ce un bărbat suspect de gripă porcină a murit (foto)
Autorităţile sunt în alertă după ce un bărbat suspect de gripă porcină a murit (foto)

Dacă până acum specialiştii vorbeau despre un sezon gripal uşor faţă de cele precedente, autorităţile au intrat în alertă după ce un bărbat din Sibiu a murit, fiind suspectat de gripă porcină. Alţi doi colegi ai bărbatului sunt internaţi în momentul de faţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din localitate, având însă, o stare de sănătate stabilă.

După ce reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au anunţat că cei doi angajaţi sunt suspecţi de gripă, medicii au recoltat probe şi de la bărbatul care a murit, acestea fiind trimise la Institutul Cantacuzino pentru a fi analizate. 

„Există suspiciune de gripă. Ce fel de gripă este, se stabileşte doar în urma analizelor de laborator. A pune un diagnostic de gripă specifică, porcină, aviară sau altfel, presupune rezultate de laborator. Până nu avem un astfel de rezultat, putem doar spune că este gripă”, au explicat reprezentanţii DSP Sibiu, care au adăugat că la începutul anului a fost confirmat un caz de gripă porcină în judeţ. Bărbatul respectiv a fost, însă, externat, starea sa de sănătate fiind una bună. 

Arafat: nu avem voie să ne jucăm cu diagnosticele

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, a adăugat că nu trebuie indusă panică în populaţie, atâta timp cât nu există un răspuns concret cu privire la tipul virusului. 

„Ştim de ani de zile că gripa poate provoca şi deces, în anumite condiţii. În aceste cazuri au fost recoltate probe, care au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino. Momentan, nu se poate vorbi de gripă porcină. O cauză a îmbolnăvirilor ar putea fi circulaţia virusurilor paragripale. Nu ştim despre ce este vorba, nu ne putem pronunţa, pentru că nu avem voie să ne jucăm cu diagnosticele şi să inducem panică în populaţie”, a explicat medicul.

Ultimele date furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la finele anului 2013 au murit trei bărbaţi din cauza gripei, în judeţele Olt, Cluj şi Botoşani. 

Temperaturile ridicate favorizează îmbolnăvirile

Medicul Monica Luminos de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală susţine că persoanele aflate la risc, dar şi copiii şi personalul medical s-au vaccinat încă din luna noiembrie.

„Virozele care au apărut nu sunt neaparat gripe, ele pot fi şi adenovirusuri. Oricum, circulaţia virusurilor este mai intensă în această perioadă, date fiind şi temperaturile neobişnuit de ridicate, care influenţează transmiterea virusurilor. Oamenii merg cu copiii în parc, la cumpărărturi, la cinema. Vremea caldă favorizează îmbolnăvirile, dar vaccinarea este utilă atâta timp cât persoana respectivă e sănătoasă”, a explicat conferenţiarul Luminos. 

Infografie - temperatura este semnul cheie al gripei

Medicii de familie au primit puţine doze de vaccin.

Deşi în mod normal ar fi trebuit să primească doze de vaccin antigripal pe care să le administreze persoanelor la risc încă din noiembrie, medicii de familie au făcut degeaba zeci de solicitări. 

„Sunt între 30 şi 100 de doze de medic de familie. Nu reprezintă nici pe departe necesarul. Până acum, s-a vaccinat puţină lume, eu sper ca Institutul Cantacuzino să producă în continuare vaccinul antigripal. E bine să se vaccineze populaţia la risc, dar şi copiii şi cei care lucrează în colectivitate, chiar dacă încă nu avem multe cazuri confirmate”, a explicat medicul de familie Rodica Tănăsescu. 

Potrivit acesteia, la cabinetul ei au venit în special adulţi care prezintă simptomele gripei. „Este o îngrijorare suplimentară faptul că se vorbeşte de gripă porcină, dar vaccinul antigripal conţine şi antidotul pentru aceasta. Prin urmare, chiar dacă vaccinarea se face acum, în 14 zile anticorpii se formează, iar populaţia este protejată”, a completat Tănăsescu. 

În perioada 16 - 22 decembrie 2013 au fost înregistrate 76.997 de cazuri de infecţii respiratorii şi afecţiuni clinice compatibile cu gripa, cu 31% mai multe faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2012. 

Vremea se răceşte după 14 ianuarie 

Chiar dacă luna ianuarie este, în general, cea mai friguroasă din  an, meteorologii susţin că ianuarie 2014 reprezintă o excepţie din acest punct de vedere. Totuşi, completează specialiştii, începând cu 14 ianuarie temperaturile vor scădea treptat, astfel că „nu este cazul să ne gândim încă la venirea primăverii”. 

„Sunt, ce-i drept, temperaturi peste normalul perioadei, asta favorizează circulaţia virusurilor. Dacă ar fi ger, probabil că situaţia ar fi diferită. Avem semnalul unor scăderi de temperaturi cu precipitaţii. Chiar dacă nu va veni gerul, vor fi precipitaţii mixte, cu ploaie în sud şi ninsoare în nordul ţării. Per ansamblu, e posibil ca până la sfârşitul lunii temperaturile să se menţină peste normal”, a declarat Florinela Georgescu, director de prognoză la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

Potrivit acesteia, pe 7 ianuarie 2001 a existat o situaţie asemănătoare. „Au fost 22,2 grade Celsius la Oraviţa şi 17,6 grade Celsius la Bucureşti. Nu trebuie să ne gândim că iarna a trecut şi să ne facem iluzii că a venit deja primăvara”, a completat Georgescu. 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Suspiciune de gripă aviară la Aeroportul Internaţional din Sibiu

Un angajat al Aeroportului Internaţional din Sibiu a murit de pneumonie severă la spitalul din oraş. Alţi doi colegi de-ai săi au fost internaţi, marţi seara, cu simptome de viroză respiratorie. Din primele informaţii există suspiciunea de gripă aviară.

O nouă ameninţare: gripa aviară din China se transmite de la om la om

O femeie de 32 de ani a fost infectată cu noua tulpină de virus aviar din China după ce a avut grijă de tatăl ei bolnav, potrivit cercetătorilor chinezi. Ambii au murit după ce infecţia s-a răspândit în corp.

Ministerul Sănătăţii: Unul dintre angajaţii Aeroportului Sibiu, internaţi după decesul unui coleg, are gripă

Alertă după ce doi angajaţi ai Aeroportului din Sibiu au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu simptome similare afecţiunilor respiratorii grave. Un alt angajat al aceleiaşi instituţii a murit, probele recoltate fiind aduse de urgenţă la Bucureşti pentru a fi analizate de Institutul Cantacuzino. Analizele însă au scos la iveală că acesta nu avea gripă, dar că unul dintre cei doi internaţi ave

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite