Societate

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie

24
21 Aug 2013 08:37:24
Autor: Mara Raducanu
În România, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, din cauza violenţei domestice FOTO Shutterstock
În România, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, din cauza violenţei domestice FOTO Shutterstock

SONDAJ Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 30,9% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice.

Alina l-a cunoscut pe cel care urma să-i devină soţ în mai 2008. În octombrie 2009, s-a născut primul lor copil, Maria, iar la scurt timp avea să vină şi cea de-a doua fetiţă, Claudia. Ceea ce se preconiza a fi o frumoasă poveste de familie s-a transformat destul de repede într-un coşmar. Pe fondul lipsurilor financiare, au început să apară şi discuţiile mai aprinse între cei doi soţi. Apoi, jignirile, urletele şi ţipetele la adresa soţiei ajunseseră să fie la ordinea zilei. De aici, până la bătaie nu a mai fost decât un singur pas.  De faţă cu cele două fetiţe, bărbatul  îşi lovea soţia  în cap şi o trăgea de păr, târând-o prin toată casa.

Pe 27 decembrie 2012, înainte să ia decizia de a-l părăsi pe cel care o terorizat-o, femeia a văzut realmente moartea cu ochii. „Nu am să uit niciodată acea zi. Mă lua de păr şi mă trântea de pământ. Îşi prindea pumnul de părul meu şi mă trântea de pământ. După care mă lovea şi cu pumnul în cap“.

O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde

Cazul Alinei nu este însă singular. Povestea ei este cea a zecilor de mii de femei care au trecut prin coşmarul de a fi bătute şi terorizate de soţi.

Statisticile arată că, în perioada 2010- 2012, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violenţă conjugală. Mai mult, în România, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, din cauza violenţei domestice. Cifrele mai arată că,  în ţara noastră, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.

Mentalităţi găunoase

Potrivit  sondajului „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului  „Adevărul“, peste 30% din subiecţi  sunt de acord că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor“.

Potrivit  aceluiaşi sondaj, 8,1% cred că „bătaia este ruptă din rai“, 6,4% apreciază că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului“.

Realizată în perioada 12-21 iulie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cercetarea a mai scos la iveală şi faptul că 37,5% din respondenţi consideră că, în România, violenţa împotriva femeii nu este pedepsită serios de autorităţi. În plus, 32,6% din subiecţi cred că acest gen de violenţe se datorează mai ales sărăciei, în timp ce 23,2% susţin că fenomenul s-a întâlnit dintodeauna în România.

Sprijin pentru 70 de femei bătute în 2013

Fundaţia „Anais“ din Bucureşti se numără printre asociaţiile umanitare care militează pentru lupta împotriva violenţei domestice. De la începutul anului şi până în prezent, 70 de femei au cerut  aici ajutor şi îndrumare. Mihaela Mangu, preşedintele acestei asociaţii, ne-a declarat că nimic nu poate justifica un act de violenţă, indiferent de cauze şi de conjunctură.

„Femeile care au venit la noi au ca medie de vârstă peste 45 de ani. La această tipologie de vârstă, violenţa în familia lor dura poate de mai bine de 20 de ani de căsnicie, adică a fost dintotdeauna violenţă. Şi ele au spus «trec cu vederea pentru copii», «lasă că o treacă», «se mai întâmplă», «mâine o să se schimbe»“, spune Mangu.

„Violenţa a existat şi în perioade de creştere economică, violenţa există nu doar în cuplurile care au venituri precare. După cum nu se limitează doar la cuplurile care au studii medii sau sub nivelul studiilor medii. Veniturile şi nivelul de educaţie sunt cel mai adesea două stereotipuri. Dar, într-adevăr, veniturile precare au o altfel de importanţă, respectiv arată dependenţa economică şi sunt mai puţine şanse ca o femeie să aibă mijloacele necesare să trăiască dacă părăseşte locuinţa. Dependenţa economică a victimelor de agresor face cu atat mai necesare adăposturile“, a explicat şi Oana Băluţă (foto dreapta), lector univertisar în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti şi blogger adevarul.ro.

„În mediul rural nu există nici adăpost“

În ceea ce priveşte mentalitatea că „bătaia este ruptă din rai“ sau că „femeia este proprietatea bărbatului“, sociologul Mihail Carp a declarat pentru „Adevărul“ că aceste mentalităţi se regăsesc în special în mediul rural.

„Tot ce aţi spus se regăseşte în mediul rural. Aici încă mai funcţionează tradiţia că femeia este supusă bărbatului, că femeia nu trebuie să comenteze, nu trebuie să aibă opinii. Femeile din mediul urban sunt mai bine informate. În mediul rural, ele nici măcar nu îşi cunosc drepturile. Aici,  în cel mai bun caz apelează la poliţistul din sat sau vorbesc cu o vecină la care se descarcă şi care îi spune „lasă, că o să treacă, se schimbă el“. Ceea ce vreau să punctez este că, în mediul rural, partea de asistenţă socială tinde spre zero. Nu există un centru de consiliere, nu există adăpost“, a declarat acesta. 

Cum le protejează legea pe femeile maltratate

În martie 2012, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Legea prevede că victima violenţei în familie poate cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor. Victima are dreptul să solicite ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar instanţa poate să-i interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale sau de judecată. De asemenea, victima poate să ceară ordin de restricţie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minimum 200 de metri faţă de persoana vătămată, interzicerea oricărui contact telefonic, corespondenţe. Acest ordin de interdicţie nu poate depăşi doi ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Herr Hoher
21.08.2013, 10:30:54

Adica nici o femeie nu e batuta din vina ei, d-na Raducanu? Pai atunci ce tre' sa faca barbatii cand le prind cu vecinu? E mai bine sa le impuste ca in America? Hai lasa-ne!

-9 (17 voturi)
x cogito ergo sum
21.08.2013, 11:06:48

Sotilor,iubiti-va sotiile dupa cum si Cristos a iubit Biserica si S-a dat pe Sine Insusi pentru ea .Tot asa trebuie si sotii sa-si iubeasca sotiile ca pe propriile lor trupuri. Cine isi iubeste sotia se iubeste pe sine insusi.Caci nimeni nu si-a urat vreodata trupul lui insusi, ci il hraneste si il ingrijeste cu drag, ca si Cristos Biserica . Efeseni 5:25,28,29 . Asta zice apostolul Pavel . Ati auzit crestinilor care sunteti crestini ortodocsi ? De ce nu respectati aceste invataturi ?Cum poti sa te numesti crestin si in acelasi timp sa-i invinitesti ochii consoartei tale careia i-ai jurat iubire si credinta vesnica pana moartea va va desparti ?

+2 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
21.08.2013, 11:12:57

Comentariu considerat abuziv.

654815544566
21.08.2013, 11:11:41

1. Sa stai intr-o relatie cand celalalt te bate - denota prostie 2. Sa te casatoresti cu un partener care are probleme - denota imbecilitate 3. Sa faci copii cu un partener care are probleme de comportament - denota retardare mintala 4. Nu vad de ce se eticheteaza un animal (barbat sau femeie) care isi bate partenerul/a si eticheta de misoginism sau feminism 5. Statisticile sunt mincinoase si manipulatoare ... aici se spune ca o "femeie" e batuta la fiecare 30 de secunde. Nu femeile sunt batute, sau cel putin nu sunt femei cele care iau bataie sistematic. Fufele sunt cele care sunt batute sistematic, si asta pentru ca ori le place ori le convine. Uite cazul fufei blonde pe care a batut-o impresarul, acum a iesit un martor care spune ca ea e cea care a pornit bataia ... asa ca mai usor cu statisticile astea ca sunt manipulatorii.

-6 (12 voturi)
Gabriela Trandafir
21.08.2013, 12:07:38

Sa clasifici lucrurile in alb si negru denota ignoranta. Sa vorbesti despre experienta altora cand tu nu ai trait nimic asemanator si nici nu poti sa empatizezi cu persoanele care au facut-o denota aroganta (si din nou ignoranta). Abuzul fizic aduce cu el si abuz psihic, persoana batuta incearca sa gaseasca scuze pentru agresor, de tipul "A fost stresat la munca", poate la un moment dat victima se invinovateste pe ea "Nu am gatit mancarea bine", si mai sunt si cazurile in care victima nu are unde sa se duca sau ii este rusine (pentru ca rusinea este un raspuns natural chiar daca nu este in niciun fel vina ta) si mai sunt si altfel de scuze de tipul "Copiii au nevoie de tata" Sa presupui ca oamenii nu se schimba denota si asta o simplitate in gandire. Si sa dai vina pe victima fara sa mentionezi vina agresorului denota un caracter prost si o atitudine violenta.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările