INFOGRAFIE Sondaj: românii cred că Sănătatea şi Vama sunt cele mai corupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit cercetării „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, 78,1% din respondenţi cred că sistemul medical este afectat mult şi foarte mult de corupţie.

Majoritatea populaţiei (55,9%) consideră că în România există mai multă corupţie decât în alte ţări. Cu toate acestea, aproape o treime dintre români (30,1%) cred că în România există la fel de multă corupţie ca şi în alte ţări, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.

Studiul a fost realizat în perioada 28 mai - 3 iunie 2013, iar volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Bărbaţii sunt înclinaţi mai mult decât femeile să considere că, în România, flagelul corupţiei e mai prezent decât în alte ţări.

Despre personalităţile condamnate

Românii emit opinii foarte severe faţă de personalităţile publice condamnate la închisoare pentru corupţie. Astfel, marea majoritate (77,7%) susţin ideea că personalităţile publice (politicieni, parlamentari, miniştri, primari, oameni de afaceri) care sunt condamnate la închisoare pentru corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor.

Doar 6,2% apreciază că personalităţile condamnate sunt nevinovate pentru că ar dori cineva să se răzbune pe ele. 3,9% cred că personalităţile condamnate sunt vinovate, dar ar trebui ca justiţia să fie mai blândă, în timp ce 2,3% cred că sunt nevinovate deoarece justiţia nu este corectă. 10% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Severitatea opiniilor românilor pe acest subiect trebuie corelată cu nivelul redus de încredere în clasa politică.

Doi români din trei arată Justiţia cu degetul

Domeniile/instituţiile cele mai afectate de corupţie sunt sistemul public de sănătate (78,1% cred că domeniul este afectat mult şi foarte mult corupţie) şi vama (75,9% cred că domeniul este afectat mult şi foarte mult de corupţie). 

Surprinde clasarea Justiţiei, ansamblul instituţional însărcinat cu combaterea corupţiei, în parte superioară a clasamentului percepţiilor negative. 63,6% cred că Justiţia este un domeniu afectat mult şi foarte mult de corupţie. Aceste date vin în contextul în care peste 40% din români au încredere în Direcţia Naţională Anticorupţie, plasând instituţia în partea superioară a clasamentului general privind încrederea în instituţiile publice din România. Este posibil ca evaluarea negativă a Justiţiei să fie influenţată de cazurile foarte mediatizate ale unor judecători implicaţi în dosare de corupţie.

Mită pentru funcţionarii publici

45,4% din respondenţi afirmă că au dat bani sau cadouri unui funcţionar public pentru a fi ajutaţi într-o problemă administrativă. Comparativ, INSCOP publica luna trecută datele unei cercetări care consemna că 63% din români au dat bani sau cadouri personalului medical în schimbul tratamentului.

Practic, peste 80% din totalul celor 45,4% care afirmă că au oferit bani sau cadouri funcţionarilor publici sugerează că au făcut acest lucru la iniţiativa personală sau influenţaţi de prieteni ori rude. Este o cifră categorică, deasupra oricărui dubiu, care indică atât o dimensiune culturală a micii corupţii, cât şi transformarea recompenselor oferite funcţionarilor într-un ritual social şi o normă de comportament înrădăcinate la nivelul societăţii româneşti. 

Click pentru a mări infografia

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite