INSP: 91 de medici din întreaga ţară, infectaţi cu noul tip de coronavirus. Ce alte categorii de personal medical s-au îmbolnăvit la datorie, în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Arhiva Adevărul
Imagine: Arhiva Adevărul

Un număr de 285 de cadre medicale din întreaga ţară au fost infectate cu noul coronavirus, informează o statistică data publicităţii luni de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Printre aceste cazuri, se regăsesc 91 de medici şi 90 de asistenţi medicali

Conform raportărilor către INSP din teritoriu, în prezent, în ţara noastră au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul corinavirus, după cum urmează: 91 medici, 90 asistenţi medicali, 26 infirmiere, 8 ingrijitoare, 70 personal auxiliar

Distribuţie pe judeţe:

  • Arad - Total 16 (5 Medici, 3 Asistente, 8 Personal auxiliar)
  • Bucureşti - Total 45 (14 Medici, 11 Asistente, 5 Infirmiere, 15 Personal auxiliar)
  • Botoşani –Total 1 (1 Medic)
  • Cluj –Total 2 (2 Personal auxiliar)
  • Constanţa –Total 1 (1 Asistent)
  • Covasna –Total 6 (5 Medici, 1 Asistent)
  • Galaţi –Total 4 (3 Medici, 1 Personal auxiliar)
  • Hunedoara –Total 15 (13 Medici, 1 Îngrijitoare, 1 Personal Auxiliar)
  • Iaşi –Total 3 (2 Medici, 1 Asistent)
  • Neamţ –Total 7 (2 Medici, 3 Asistenţi, 1 Infirmiere, 1 Persoanl Auxiliar)
  • Suceava –Total 181 (43 Medici, 70 Asistente, 20 Infirmiere, 7 Îngrijitoare, 41 Personal auxiliar)
  • Timiş –Total 2 (1 Medic, 1 Personal auxiliar)
  • Vrancea –Total 2 (2 Medici)

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul coronavirus în România a ajuns duminică la 1760, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate 308 de noi infectări. Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 0 şi 89 de ani. O tânără de 27 de ani care suferea de diabet a fost răpusă de noul coronavirus. Este cel mai tânăr pacient care îşi pierde viaţa în România.

Când va intra România în scenariul 4

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirmă că cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare România va depăşi numărul de 2000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 şi va trece în scenariul 4, moment în care se vor adopta noi acte normative necesare gestionării crizei sanitare.


„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie,  pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”,  a declarat Alexandru Rafila sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Întrebat când crede că va trece România în următorul scenariu în ceea ce priveşte numărul de bolnavi confirmaţi, Rafila a răspuns: „Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie”.

Acesta spune că nu este exclusă închiderea unor zone sau localităţi, aşa cum s-a procedat şi în Italia în situaţii similare, „dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”, Rafila precizând că o astfel de măsură ar putea fi una temporară „care nu poate să dureze mai mult de două săptămâni”.


Alexandru Rafila spune de asemenea că este posibil ca medici infectaţi, dar asimptomatici, să îi trateze pe cei infectaţi.


„Lucrul ăsta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. În momentul în care e foarte mult personal medical care a fost infectat, decât să nu tratezi pacienţi deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate şi singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a mai spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite