Munca la negru, greu de stârpit. Amenzi de peste 2 milioane de lei aplicate de inspectorii muncii în doar patru zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii muncii au aplicat amenzi în urma unor controale desfăşurate la nivel naţional FOTO Adevărul
Inspectorii muncii au aplicat amenzi în urma unor controale desfăşurate la nivel naţional FOTO Adevărul

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi de peste 2 milioane de lei în urma unor controale desfăşurate la nivel naţional în doar patru zile, în perioada 20 - 24 ianuarie. Concret, 194 de persoane care lucrau fără forme legale au fost depistate de inspectorii muncii. Dintre acestea, 38 erau din judeţul Constanţa.

Mai exact, în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate  2.377 de controale, iar 2.300 dintre ele au fost pentru munca fără forme legale. S-au aplicat amenzi în domeniu de 1.479.300 de lei din care 950.000 de lei pentru muncă la negru, fiind sancţionaţi 723 de angajatori, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii.

Astfel, 32 de persoane fizice au fost sancţionate contravenţional deoarece au acceptat să muncească fără forme legale de angajare şi şapte propuneri de cercetare penală au fost înaintate pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contracte individuale de muncă.

„La un angajator din judeţul Neamţ s-a dispus oprirea echipamentelor de lucru, iar la alţi doi s-a dispus sistarea activităţii până la remedierea deficienţelor. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 14 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă”, notează inspectorii muncii.

Nivel record al şomajului în Europa

Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al şomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deşi existenţa posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieţei muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.

Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intenţiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă înregistraţi pe portalul Eures a crescut brusc de la 175.000 în 2007 la 1.100.000 în 2013.

Pe aceeaşi temă:

Peste 320 de persoane care munceau la negru, depistate de Inspecţia Muncii într-o săptămână

Inspectorii de muncă au descoperit încă 329 de persoane care munceau fără forme legale şi au dat amenzi de aproape 1,2 milioane de lei pentru munca la negru, într-o săptămână, peste jumătate dintre cei care încălcau legislaţia muncii fiind în Bucureşti, informează, joi, Inspecţia Muncii (IM).

Amenzi de peste 1 milion de lei, aplicate de inspectorii muncii pentru munca la negru

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 06 – 10 ianuarie 2014, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.004.200 de lei. Au fost depistate 56 de persoane care lucrau fără forme legale.

România, ţară fără probleme de şomaj

Primul raport al Institutului European de Statistică (Eurostat) pe anul 2014 prezintă situaţia somajului la nivelul Uniunii Europene. Pentru România, veştile sunt uşor pozitive, în condiţiile în care ţara noastră înregistrează o rată a şomajului de 7,3%. Adică a opta cea mai mică dintre toate statele Uniunii, în timp ce rata şomajului la nivelul celor 28 de state este de 10,9%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite