Instalatorul Romică şi „Cioara”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca orice gospodar, pentru că locuiesc la parter, am zis să fac ceva cu apa acumulată în subsolul clădirii (efectul ploii de acum câteva zile). Şi, pentru că am mai avut experienţe similare, mi-am luat echipamentul (cizme de cauciuc pescăreşti şi lanterna) şi am plecat spre locul cu pricina, ţintind pompa submersibilă folosită cu succes anterior.

Degeaba, pompa respectivă nu mai era în locul în care am lasat-o la păstrare (ferit de inundaţie). Nu m-a mirat, era a treia pompa cu un destin asemănător. Iritat oarecum, ieşit din apa de 40-50 centimetrii adâncime, m-am dus să-mi schimb hainele şi să fac un drum până la magazin pentru a achiziţiona o pompă nouă.
 

M-am reîntors cu scula, m-am reechipat pentru intervenţie şi am reuşit să scot o parte din apă. Părea finalul actului meu gospodăresc, dar nu a fost să fie pentru că  minunata pompă a încetat să mai funcţioneze. Am încercat să o repar, să văd dacă s-a înfundat, dacă … absolut inutil, ba mai mult, am reuşit să-mi scap şi telefonul în apă (care, apropo, încă funcţioneaza aproape perfect). Nervos, după toată această expererienţă, am spus că nu-s atât de gospodar încât să pot rezolva inundarea subsolului şi că a venit momentul să chem un profesionist.

Am apelat la un instalator privat, bun, recomandat şi care a mai meşteşugărit diverse ţevi în casa mea. A venit, a reparat pompa cea nouă şi stricată, a scos apa din subsol, a izolat locul prin care el suspecta că a avut loc scurgerea, toate acestea într-o oră. Mulţumindu-i pentru servicii, la o ţigară, i-am povestit peripeţia mea, inclusiv amănuntul cu pompa dispărută. Replica lui m-a determinat, de altfel, să scriu aceast material. Cu nonşalanţă, mi-a spus „eh, sigur a intrat o cioară, un ţigan şi a luat ce a găsit”. Discuţia a continuat de parcă nimic nu s-a întâmplat, l-am platit şi a plecat.

Eu sunt rom, perceput ca ţigan şi cu potenţial de a fi apelat ca „cioară”. E posibil ca Romică să nu fi perceput etnia mea, pentru el, cel mai probabil, ţigan/cioară înseamnă doar cel care fură ţevi, pompe şi mai ştiu eu ce. Eu eram cel care îl plătea pentru un serviciu (bine executat, de alfel), deci nu puteam fi ţigan. Nu cred că a încercat să mă jignească, nu avea motive, dimpotrivă, am schimbat o serie de urări de bine la plecare. Şi totuşi, fără să vrea, instalatorul “meu” a scos un porumbel, care ar putea afecta relaţiile noastre comerciale pe viitor. Ce nu înteleg, în schimb, este cum de nu m-a recunoscut ca „ţigan” sau ce ar fi trebuit să fac ca să fiu identificat ca atare. Omul nu are nici o vină, dar societatea în care trăim are o problemă: stereotipul. Singura persoană care ar fi avut acces la pompa furată, fără să o suspectez, este vecinul care citeşte consumul de apă şi care, surpriză, nu este rom.

Revenind la subiect, nu vreau să fiu upgraded în etnic român, sunt mândru cu etnia pe care o moştenesc şi cu cetăţenia română. Vreau să fiu identificat ca rom, ca om simplu, cu o istorie personală banală sau excepţională (care nu are condamnări penale de nici un fel, nici măcar pentru furturi, care nu a devalizat nici o bancă şi nici nu a câştigat la loto etc.). Prejudecăţile instalatorului „meu” nu au nicio legătură cu mine (sau alte persone de etnie romă), ci cu un grup social infracţional. A greşit doar la capitolul „etnicizarea criminalitaţii”, un lucru comun în ţara noastră.

P.S. pompa submersibilă (cea nouă şi reparată) este în siguranţă, sub cheie! Astept informarea meteo (care, absolut întâmplător, nu etnicizează)!

P.P.S. off-topic: Aştept Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării să (re)definească conceptele de discriminare şi libertate de exprimare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite