Societate

articolul anterior articolul urmator

Institutul Cantacuzino, transformat în unitate militară, cu conducere militară

18
23 Aug 2017 19:10:33
Autor: Sorin Ghica
Institutul Cantacuzino va fi militarizat
Institutul Cantacuzino va fi militarizat

Institutul Cantacuzino va fi preluat de către Ministerul Apărării Naţionale şi va fi transformat în unitate militară cu conducere militară. Anunţul a fost făcut, miercuri, de către ministrul Apărări, Adrian Ţuţuianu, în cadrul şedinţei de Guvern.

Concret, premierul Mihai Tudose le-a cerut miniştrilor Sănătăţii şi Apărării Naţionale ca în maximum o lună să facă toate demersurile necesare pentru ca Institutul Cantacuzino să treacă în subordinea MApN. Adrian Ţuţuianu a spus că deja specialiştii direcţiei medicale din subordinea sa au făcut o evaluare prealabilă şi urmează ca în trei săptămâni să propună un act normativ prin care institutul să devină unitate militară.

„Domnule ministru Bodog, vă rog ca împreună cu domnul ministru Ţuţuianu, în maxim o lună, Institutul Cantacuzino să devină parte componentă a Ministerului Apărării, fiindcă cu demersurile specialiştilor de acolo ne-am lămurit. Poate o mână mai de fier, mai militarizat un pic poate să aibă în sfârşit rezultate”, a declarat premierul Mihai Tudose l-a începutul şedinţei Executivului, potrivit News.ro.

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a precizat că în trei săptămâni se va depune un proiect de act normativ prin care Institutul Cantacuzino să devină unitate militară.

„Dacă e sarcină o preluăm, am şi gândit cum ar putea fi organizat şi am făcut şi o evaluare prealabilă cu specialiştii din cadrul Ministerului Apărării - direcţia medicală. Nu am toate datele ca să mă pronunţ acum, eu vă propun ca împreună cu domnul ministru Bodog, pe baza materialului de control pe care dânsul l-a făcut, în două săptămâni de zile, maxim trei, să venim cu un proiect de act normativ prin care să-l preluăm şi să-l transformăm în unitate militară, cu conducere militară şi cu angajaţi care răspund criteriilor profesionale necesare unui asemenea institut. E o chestiune delicată, dar ne-o asumăm”, a explicat Ţuţuianu.

Planuri de relansare

La începutul acestei luni, la prima întâlnire a Comitetului interministerial pentru relansarea Institutului Cantacuzino s-a discutat despre construirea unei clădiri noi pentru laboratorul de producţie care ar putea funcţiona în Băneasa şi unde în doi ani să fie reluată producţia de vaccin BCG şi în trei ani cea de vaccin antigripal.

În paralel, se lucrează la relansarea brandurilor Polidin şi Cantastim şi la reluarea liniei de fiolaj, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu.

Potrivit acestuia, sunt importante atât colaborarea cu cercetătorii institutului, elite în domeniu, pentru pregătirea tinerilor, cât şi colaborarea cu institute similare din Europa.

"Prima şedinţă a comitetului intermisnisterial a fost coordonată de către ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Discuţiile au vizat mai multe aspecte, unul dintre ele fiind construirea unui laborator de producţie, la standarde europene, unde să fie produse pentru început vaccinul BCG, cam în doi ani, şi antigripal, în trei ani. Dar, în paralel, ne dorim să recuperăm brandurile Polidin şi Cantastim, dar pentru aceasta trebuie să refacem echipa de producţie", a explicat secretarul de stat pentru News.ro.

Criză profundă

În prezent, Institutul Cantacuzino trece printr-o criză profundă. Lipsa de finanţare, lipsa susţinerii politice şi lipsa de resurse umane calificate sunt doar câteva dintre motivele pentru care Institutul Cantacuzino a rămas de aproape trei luni fără manager. Şi, în ciuda eforturilor făcute de ministrul demisionar al Sănătăţii, Florian Bodog, nimeni nu a părut interesat să vină la cârma instituţiei aflată într-o situaţie foarte gravă.

„Nu am găsit încă omul potrivit care să poată să conducă Institutul Cantacuzino. Oamenii au venit dar nu vor să preia acea funcţie”, a explicat Bodog, potrivit căruia se ia in calcul chiar şi modificarea legii, astfel încât managerul să nu fie neaparat cercetător, cum prevăd actele normative în momentul de faţă. „Institutul are nevoie de un director care să obţină toate autorizaţiile pe care institutul le-a pierdut între timp”, a precizat oficialul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Stanescu
23.08.2017, 20:05:09

F buna decizia. Sa nu uite sa-i puna un tanc la intrare.

+3 (7 voturi)
un motan intransigent
23.08.2017, 21:48:42

Foarte buna ideea ! Sunt intreprinderi strategice care e bine sa fie militarizate . Bine ar fi ca intreprinderile militarizate , parti ale industriilor , ramuri si subramuri ale economiei sa se supuna jurisdictiei organelor de control si tribunalelor militare . Prea multa ,,democratie" e de-a dreptul contraproductiva si nesanatoasa .

+3 (11 voturi)
M Costi
24.08.2017, 08:05:02

Transformarea Institutului "Cantacuzino" in unitate militara si trecerea in subordinea Ministerului Apararii este inca o dovada a ineficientei si incompetentei celor care conduc Ministerul Sanatatii , inca un argument pentru desfiintarea acestui minister si institutiilor deconcentrate din subordinea sa. Daca asa zisii manageri si "specialisti" din domeniul Sanatatii nu sunt in stare sa organizeze si coordoneze activitatea la Institutul Cantacuzino , vor fi mai capabili coloneii si generalii din Ministerul Apararii ? Parerea mea este ca masura transferului Institutului reprezinta o mare eroare a guvernului Tudose .

+2 (8 voturi)
ando22
24.08.2017, 08:19:55

Nu radeti! In noile vaccinuri vor fi introduse niste tunuri mici-mici, controlate prin telecomanda de generalul Oprea, din celebra sufragerie!

-1 (5 voturi)
Costica cmarin1
24.08.2017, 09:23:42

E foarte bune ideea. Tutuianu e trebuie pus pe linga Sef la SRI si Min Apararii si Ministrul Sanatatii si chiar al Justitiei . E un geniu cum rar apare in Romania. Unde il pui totul infloreste . Si e atat de priceput !!! Un ovocat de provincie cu contracte la primariile din Dambovita nu poate fi decat un geniu multilateral dezvoltat!!! Priviti la Dambovita si Targoviste!!! Sunt primii in tara la : Clujul , Sibiul si Timisoara abia se tine dupa ei !!! Ar trebui verificat baiatul asta la niste specialisti de cap . Prea e destept domnu Tutuianu. Poate Dragnea nai e peste el!!

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările