Societate

articolul anterior articolul urmator

Interlocutori „acoperiţi”

100
6 Oct 2014 07:29:42
Andrei Pleşu

Acum vreun an, am văzut, pe un post al televiziunii germane, o dezbatere despre problemele comunităţii musulmane din Occident. Ceea ce m-a frapat, de-a lungul întregii dezbateri, a fost prezenţa unuia dintre interlocutori - o interlocutoare, de fapt - purtînd pe chip tradiţionalul văl care nu lasă să se vadă decît ochii.

Discuţia era interesantă şi cuviincioasă, dar aveam tot timpul senzaţia că asist la un dialog între – pe de o parte - doi sau trei cetăţeni cu un portret transparent, recognoscibil, expresiv prin mimică, dinamism emoţional, fizionomie şi – de cealaltă parte – o statuie fără chip, o siluetă drapată, anonimă, o stihie destrupată, din care glasul iese travestit, camuflat, abstract. „Europenii”, bine educaţi în religia „corectitudinii politice”, nu păreau deranjaţi de această neconcordanţă. La rîndul meu, nu vreau să pun în discuţie tradiţia şi uzanţele altei civilizaţii. Dar tradiţia şi uzanţele civilizaţiei mele m-au deprins să cred că orice act de comunicare implică, în mod necesar, identificarea partenerului. A comunica e a te adresa cuiva, a intra într-un schimb de opinii după tipicul „faţă către faţă. În lumea „mea”, a vorbi singur e, mai curînd, un simptom de nevroză. Chiar şi a vorbi cu Dumnezeu presupune înţelegerea lui Dumnezeu ca persoană, al cărei „chip” şi a  cărei „asemănare” sunt înscrise în propria ta alcătuire. Întotdeauna, cînd vorbeşti, vorbeşti cu o fiinţă vie, reactivă, capabilă de surîs, grimasă, mînie, tristeţe. Acoperit, portretul interlocutorului are o componentă de „inabordabil”, de „indescifrabil”, de natură să inhibe conversaţia.

Cu o problemă de comunicare asemănătoare mă confrunt ori de cîte ori mi se întîmplă să răsfoiesc comentariile de pe forum ale textelor mele. Am sentimentul, în majoritatea cazurilor, că defilez la vedere, fără mască, dinaintea unei comunităţi de personaje voalate, apărate de clar-obscurul anonimatului, de eschiva unor pseudonime mai mult sau mai puţin amuzante. Eu, vreau nu vreau, mă expun în plină lumină, cu bunele şi relele mele. Lumea ştie cine sunt, unde pot fi situat, ce hram port. Forumiştii însă zumzăie spectral la subsol. N-am idee cine sunt de fapt, nu ştiu de unde să-i iau, nu mă pot raporta la ei ca la nişte individualităţi precis conturate.

Îmi e greu să înţeleg retorsiunea golănească, greşelile de gramatică, semidoctismul ţanţoş, monotonia ideilor fixe, partizanatul gregar, transformarea dezacordului în ură.

Mi se va spune, desigur, că am un aer defazat: că nu mai sunt în stare să diger „noutăţile” istoriei contemporane, cu invenţiile ei tehnice şi gazetăreşti. Sau că sunt incapabil să recunosc dreptul oricui de a-şi spune părerea, de a da cu parul (chiar de sub pătură, dacă aşa vrea el), de a-şi petrece timpul aşa cum i-o cer poftele, vanităţile sau psihozele proprii. Dar eu nu mă supăr nici dacă cineva e de altă părere decît mine (mai ales dacă are argumente), nici dacă cineva mă desfiinţează (dacă se poate, fără grosolănii de bodegă), nici dacă cineva înţelege să investească ore lungi de viaţă într-un verbiaj euforic sau într-o dăscăleală suficientă a mapamondului.

E drept, îmi e greu să înţeleg retorsiunea golănească, greşelile de gramatică, semidoctismul ţanţoş, monotonia ideilor fixe, partizanatul gregar, transformarea dezacordului în ură. Mi-e greu să înţeleg şi de ce cîţiva dintre forumişti mă detestă sistematic şi abundent, dar nu se pot lipsi de articolul meu de luni. Par să trăiască toată săptămîna nerăbdători să-mi mai agaţe o tinichea de coadă, să-mi mai dea un ghiont sau o scatoalcă, de regulă în aceeaşi manieră obsesiv-compulsivă. Înţeleg greu şi de ce o mulţime de „cititori” folosesc subsolul articolelor mele ca arenă de luptă, ca pretext sau prilej pentru răfuieli personale, fără nici o legătură cu mine. Mă simt parazitat. Trag după mine un întreg cortegiu de vorbe, înjurături, replici şi contra-replici, şarje băşcălioase, solidarităţi de grup, isterii, bombăneli, suspiciuni, rînjete, huiduieli şi glumiţe.

Aş fi, totuşi, gata să trec peste toate, cu o singură condiţie: condiţia chipului dezvelit, afişat cu demnitate şi curaj, pus la bătaie bărbăteşte, fără fente protectoare, fără camuflaj. Vreau să ştiu cu cine stau de vorbă. „Dar ce contează – mi-a spus cineva – dacă un comentariu e semnat, să zicem, «Bîldîbîc», iar numele adevărat e Nelu Popescu? Ai, prin «dezvăluire» mai multă informaţie?” Nu, însă nu de nume e vorba. Normal ar fi să mi se dea şansa unei minime aproximări a interlocutorului. Să-mi pot face o idee despre vîrsta lui, despre studiile lui, despre meseria lui. Adică să nu vorbesc cu un deghizament, cu un voal, cu o fantomă. Dacă ar fi după mine, orice intervenţie pe forum ar trebui să conţină datele esenţiale ale celui care postează: „Cutărică, inginer constructor, 47 de ani, Buzău”. În străinătate, aşa se face. E un mod de a-ţi asuma răspunderea a ceea ce scrii. Şi de a oferi „andrisantului” posibilitatea unei reacţii adecvate, în funcţie de coordonatele tale reale.

Concluzia: voi ruga pe cei care girează blogul „Adevărul” să nu mai publice decît postări la obiect şi nu „sub acoperire”, ci semnate cu nume şi prenume. Iar comentatorii care, în aceste condiţii, nu mai vor să se expună public, îmi pot scrie pe adresa redacţiei şi mă angajez ca, în măsura timpului şi a competenţelor mele, să le răspund.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
6.10.2014, 07:55:29

(Andu Dan Stefan, 54 de ani, inginer constructor, diaspora, un baiat si-o fata casatoriti si la casele lor, un nepotel si-o nepotica, un golden retriever, un motan Maine Coon, o sete de adevar si dreptate niciodata ostoita ) Te-apuca rasul, zau asa..! Cateva dintre nulitatile culturale, intelectuale si morale ale maretei noastre patrii pesediste , s-au apucat in saptamana trecuta sa-l "urecheasca" pe dl. Andrei Plesu..! Da, da..! Nu glumesc..! De-alde Palada "Matrafox", Gabitza lu' Pandele, blogaristu' unionist Lulea, "eroul diplomatiei romanesti" (asa se descrie chiar el) Nanea, dar si altii (schizofrenicii de la Antena 3 mai aveau un pic si lesinau de ..ofuscare), s-au dat in stamba propagandei prim-doctorelului si ginerelului neamului pesedist, "infierandu-l" cu manie proletcultista pe dl. Plesu..! De ce..? Pentru ca dl .Plesu a avut "tupeul basist" sa spuna un adevar si prin asta sa-i dea un pic la gioale celebrului apartcik aducator de ode baloase Ceausestilor si urmasului lor pe stadioane , to'ar'su' "artist al poporului" Radu Beligan..! Sa fie clar..! Lichelismul si obedienta..canida cu care fripturistul Radu Beligan dadea imediat din coada cand era chemat sa tranteasca din.."convingere si patriotism" niscaiva omagii la adresa celor doi neispraviti de partid si de stat (dar.."ispraviti" de Iliescu), i-au fost rasplatite pe deplin, acesta fiind recompensat la greu pentru imbecilitatile recitate..sincer..! Recompensat cu tot felul de functii administrative si politice..! O stim totii..! Ca sa nu mai vorbim de rolurile pe care le primea tot ca rasplata pentru linguseala lui, la "indicatiile pretioase" ale celor doi "Mecena" semianalfabeti. Fara lichelismul lui desavarsit si fara "proptelele" mai-marilor vremii, arivistul Radu Beligan nu ar fi ramas decat un actoras deloc bagat in seama..Nu a avut niciodata stralucirea si talentul unor genii actoricesti precum St. Iordache, V. Rebengiuc, I. Caramitru, M. Iures..! Cine l-a urmarit vreodata cu atentie pe kulturnikul Beligan, ar fi putut sesiza imediat ca acesta isi juca rolurile cu un ..aer prea afectat, probabil uimit si el de nivelul de impostura pe care-l atinsese..! Si sa mai fie clar un lucru..! Rolurile interpretate de Beligan au fost si vor mai fi jucate si de altii..! In patrimoniul cultural insa, raman doar personajele si piesele de teatru..! Actorii de-alde fripturistul comunist Beligan sunt uitati odata cu trecerea timpului. Asta in timp ce Marele Caracter, "Bunul patrimonial" national, european si universal, Eruditul Andrei Plesu se afla deja in Panteonul cultural si intelectual romanesc si universal. Iar personajul Andrei Plesu, nu poate fi jucat de nimeni, niciodata. Nici macar"pe degete"..!

+16 (68 voturi)
Vanatorul/d.c.
6.10.2014, 08:02:00

"Când se face prezenta în Senat ( in Camera deputatilor sau in Guvern) , senatorii (deputatii si ministrii pesedisti) nu stiu daca sa raspunda "prezent" sau "nevinovat" (Theodore Roosevelt. Parantezele imi apartin) (- Bai neispravitilor, ca fugiti de munca ..e clara treaba..! Ca sunteti doar niste mincinosi si pomanagii..si asta e limpede..! Ca Scoala si Cultura va creeaza spasme stomacale.. o stim si pe asta..! Ca nu sunteti nici voi altceva decat tot niste escroci, dar mai mici, niste capuse parazite care traiesc pe spinarea oamenilor cinstiti si drepti angajati in sectorul privat al economiei..si asta se stie..! Totusi, asa netoti cum sunteti, chiar nu mai aveti pic de rusine..?) 1. Buboiul s-a spart iar puroiul coruptiei a tasnit mai tare decat s-astepta Ponta si Nastase..! O ancheta inceputa cu mai mult timp in urma de FBI si continuata de DNA, ne devoaleaza in toata "splendoarea" ei nemernicia unor escroci romani deveniti ministri..! Mita, abuz de putere, trafic de influenta, jaful bugetar si inca multe alte nelegiuri la care s-au dedat mai ales politrucii pesedisti, au adus invatamantul romanesc la nivelul celui..african..Triburi care stapanesc afacerile cu diplome, familii care domnesc peste universitatile producatoare de ratati licentiati pe banda rulanta, impostura, arivism si incompetenta crasa. Asta a devenit invatamantul romanesc, pastorit de tot felul de infractori cu staif ministerial. Printre cei mentionati in acest dosar de megacoruptie , dar DEOCAMDATA nepusi sub acuzare , se afla (cum altfel?) un fost premier PSD-ist - Nastase si actuala Rusine Nationala, premier PSD-ist si el, plagiatorul dovedit Victor Ponta. 2. Iata ce declara Victor Ponta, cu doar cateva zile in urma: "„Ce pot spune eu, ceea ce stiu despre ilegalitati, stiu doar de Funeriu si Vreme, pentru ca asta am avut în fata, nota de control.." Sa te crucesti nu alta..! Si asta pentru ca ditamai premierul, desi spune ca stia de "ilegalitati" si, prin urmare, avea OBLIGATIA prin lege sa le reclame la procuratura, a tacut . Si sigur ar fi tacut in continuare, daca nu venea FBI-ul peste el..! Tainuirea infractiunilor este ea insasi infractiune iar dl. Ponta merita din plin sa fie vecin de pat cu dl. Voiculescu. Sigur ca da, pentru infractiuni mult mai grave, dar si pentru tainuirea pe tocmai a recunoscut-o, chiar el cu gurita lui..! Ponta aflase inca din martie anul trecut, ca FBI e pe faza..! The Wall Street Journal informa atunci ca Departamentul Justitiei si Comisia pentru valori mobiliare din SUA au inceput o investigatie preliminara, dupa ce un fost reprezentant Microsoft din China a afirmat ca unii parteneri ai companiei au mituit oficiali straini pentru a castiga contracte. Ancheta dezvaluita in martie viza si relatia companiei cu anumiti distribuitori si consultanti din Romania si Italia. Abia dupa 3 luni, cand incepuse deja sa simta "suflarea FBI-ului in ceafa, si-a pus corpul de control sa trantesca o ancheta, iar dupa alte trei luni o "lacramatie" sutirica, mai mult de ochii lumii la DNA, in care amintea doar numele lui Funeriu si Vreme, sperand ca mafiotii lui Nastase si ai lui vor scapa cu fata curata. 3. De ce a tacut Ponta atat timp..? Pentru ca Ponta, ca procuror, stie foarte bine ca invinuirile aduse lui Funeriu si lui Vreme (abuz in serviciu) sunt "floare la ureche" pe langa cele aduse adevaratilor corupti, mafiotii din propriul partid. Iar daca cei doi (unul fost la Invatamant iar celelalt fost la Telecomunicatii) au un document care sa sa probeze ca achizitiile si semnaturile lor vizau extinderea unui program aprobat in guvern, deci cu stiinta si aprobarea tuturor, inclusiv a juristilor, e foarte greu ca vreo instanta sa-i condamne, fie macar si pentru..intentie (din rechizitoriu nu reiese ca ar fi luat spaga si nici implicarea celor doi in alt tip de infractiune).. Si poate chiar au "calcat pe bec". Daca au facut-o, la puscarie cu ei..! La puscarie cu toti copruptii..! Dar Ponta stie ca" abuzurile in serviciu" ale celor 2 sunt..amatorisme de infractor diletant, in comparatie cu "profesionalismul" tunurilor de zeci de milioane de euro date de ministri mafioti pripasiti in PSD sau aprope de el: Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu (PDL-ist de-al lui Blaga), Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. Acuzatiile la adresa acestor netrebnici sunt mult mai grave..Sunt fapte de coruptie in cel mai clasic stil mafiot : comisioane, spagi in bani si produse, trafic de influenta, jaf bugetar, deturnare de fonduri si spalare de bani..! Ani grei de puscarie pentru mafiotii PSD. 4. Daca Ponta ar fi bagat el "batul in musuroi" mai demult, s-ar fi intamplat exact ceea ce se intampla in prezent, din cauza extinderii anchetei FBI-ului si in Romania. Adica ar fi riscat ca DNA sa extinda si ea, de la sine, cercetarile (ceea ce practic s-a si intamplat incepand de anul trecut) ajungand inevitabil la adevaratii mafioti. Pesedistii..! Cei care, de vreo 25 de ani, demoleaza si devalizeaza tot ce prind, printre "victime" fiind si invatamantul si cultura romanesca (vezi si recenta .."rectificare" bugetara prin care se iau bani de la Invatamant si Cultura pentru a fi distribuite baronilor locali niscaiva fonduri suplimentare, necesare fraudarii si spaguirii alegerior prezidentiale). Intelegeti motivul pentru care Ponta a tacut atata amar de tip..? Dar americanii l-au dibuit a fi implicat indirect (repet DEOCAMDATA) si pe el..! Si pe Nastase..! Pentru ca nu-i vorba doar de cativa ministri imbecili catre "au pus botul" la niscaiva verzisori moca..E vorba de zeci de miloane de dolari si de-o intrega retea mafiota pesedista, in cadrul careia infractiunile erau supervizate, aprobate, de chiar premierii tarii. Nastase si Ponta..! Adica, de cei care aveau obligatia legala sa le previna sau/si sa le reclame la timp..! 5. Ei bine, cum credeti ca si-au demonstrat complicitatea, cel putin morala, la toate samavolniciile astea, parlamentarii majoritatii (PSD+UNPR+ grofii maghiari unsi si ei cu toate alifiile coruptiei, plus plescarii nationalitatilor), toti niste escroci cu staif "legislativ", care sustin guvernul penal al d-lui Ponta..? Simplu si relevant..! Isi trantisera o vacanta prelungita pana la alegeri, incercand s-o sterga in teritorii numai ca nu dea avizul necesar urmaririi penale a camarazilor lor intru jefuirea banului public si alte nelegiuri..! Isi poate inchipui cineva, ca un asemenea gest de dispret la adresa Justitiei si a romanilor cinstiti, o asemnea..incredibil de nemernica sfidare la adresa statului de drept si a democratiei, s-ar putea intampla in alta tara decat in Republica Pesedista Romania..? Incalificabil..! 6. Acum vin si ma adresez din nou, tuturor celor care-i voteaza pe acesti nelegiuti (desi ei stiu foarte bine ce hram poarta ticalosii), ma adresez celor care de 25 de ani isi bat joc de tara votand mereu mafia securistilor, comunistilor si a odraslelor lor pesediste: - Bai neispravitilor, ca fugiti de munca ..e clara treaba..! Ca sunteti doar niste mincinosi si pomanagii..si asta e limpede..! Ca Scoala si Cultura va creeaza spasme stomacale.. o stim si pe asta..! Ca nu sunteti nici voi altceva decat tot niste escroci, dar mai mici, niste capuse parazite care traiesc pe spinarea oamenilor muncitori, cinstiti si drepti angajati in sectorul privat al economiei..si asta se stie..! Totusi, asa netoti cum sunteti, chiar nu mai aveti pic de rusine..? Nu va ..jeneaza deloc sa fiti tratati ca niste iobagi de catre penala nobilime pesedista..? Nu va crapa obrazul de rusine, atunci cand infractorii va trateaza ca pe slugile lor, adunadu-va ca pe turma, incarcandu-va in autobuze si ducandu-va pe stadioane sa ragusiti, mugind la comanda sloganuri de tip maoist si tampe pentru o bere si o punga cu popcorn..? Nu va crapa obrajul de rusine atunci cand sunteti plimbati cu autobuzele de la o sectie de votare la alta, pentru a-i vota pe infractori si pentru va umili, cand penalii va scapa si voua printre degetele lor mizerabile 1kg de zahar, un litru de ulei si-o galeata de plastic..? Repet, voi chiar nu mai aveti pic de constiinta, demnitate si rusine ..? Nimic din toate astea..? Absolut deloc..? Pai, sa nu indrazniti sa ne cereti nici noua sa ne fie rusine, atunci cand va veni vremea sa va punem sa respectati legea si sa va trimitem la munca cinstita. Ca poate, reusim sa facem oameni din voi, pana la urma..! S-ar putea sa nu va placa sa fiti si voi oameni.. Insa alternativa pe care o veti avea, va fi ..sa crapati de foame la umbra vestejitului boschet cu trei trandafiri, avand inca in buzunarul nadragilor vostri rupti in dos, pozele lui Iilescu, Nastase si Ponta. Dar veti intelege ca democratia si statul de drept va ofera si libertatea sa crapati de foame, cand vreti, unde vreti si cu ce aveti in buzunare..!

+26 (66 voturi)
Amar
6.10.2014, 08:00:03

"Concluzia: voi ruga pe cei care girează blogul „Adevărul” să nu mai publice decît postări la obiect şi nu „sub acoperire”, ci semnate cu nume şi prenume." .............. realizati, maestre, ca nume si prenume pot fi confectionate cate se doresc, pe grupuri, mai hazlii sau comune. Ce se va intampla in acest caz va fi sa scapati de cei consacrati pe forum, care va comentau, mai mult sau mai putin de bine, articolele, si sa primiti doar comentariile celor care si-au alcatuit de la bun inceput conturile cu nume si prenume,. Dar asta nu-i va impiedica pe ceilalti sa revina sub alt cont, nou, de rezerva, de aceasta data cu nume si prenume alese la intamplare, si sa continue sicanarea dumneavoastra, comentariile rautacioase, jignirile, razboaiele personale sau de conjuctura. Mediul online permite si chiar asigura anonimatul, il garanteaza, astfel ca imi este greu sa cred ca veti putea ajunge la performanta de a stii cu siguranta, cu cine vorbiti.

+13 (19 voturi)
Jean Maurer
6.10.2014, 08:07:38

Domnule Plesu, nu sunt un comentator foarte activ pe blogul "Adevarul". Mai arunc din cand in cand cate un comentariu mai mult sau mai putin inspirat, insa am faut-o "la vedere" cu nume real si poza. Asa mi se pare corect. Doresc doar sa mentionez ca celebritatea dumneavoastra va expune si la un tumult de comentarii din partea "postacilor" care, ca in emisiunile TV cu rating care atrag reclame, se folosesc de articolele "Plesu" ca de un suport pentru a iesi in spatiul semi-public cu diferite pareri despre orice si oricine. Nu de putine ori sunteti folosit si ca vehicol pentru propaganda politica disimulata. Subscriu in totalitate parerii si rugamintii dumneavoastra adresata blogului "Adevarul". De fapt, aceasta propunere ar trebui sa devina o norma fundamentala a blogo-sferei in general.

+2 (14 voturi)
gyll
6.10.2014, 08:23:55

''Dar vremurile sunt întunecate,moravurile corupte,și-atunci dreptul de a critica este,dacă nu sufocat prin reglementari de cenzura,dat pe măna măniei populare'' -Umberto Eco-Înainte ca racul. Atăt am de comentat la articolul domnului Pleșu. Săptămăna trecută mă găndeam ,citind acest paragraf,ce bine se potrivește la ceea ce se întămplă în subsolul articolelor domnului Pleșu și ca am sa-l postez aici. Gănd în gănd cu domnia sa.

+5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările