Involuţie: pe 29 iulie avem de patru ori mai multe cazuri active de coronavirus decât se înregistrau în data de 8 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat, miercuri, cel mai mare număr de pacienţi COVID-19 internaţi la terapie intensivă – aproape jumătate din capacitatea totală de paturi dotate cu ventilator, iar în ţară sunt de patru ori mai multe cazuri active faţă de 8 iunie, data cu cei mai puţini pacienţi infectaţi cu noul coronavirus după „relaxare”.

Drept urmare, autorităţile anunţă noi măsuri pentru a limita răspândirea infecţiilor cu coronavirus.

În judeţele Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov, dar şi în municipiul Bucureşti, măştile devin obligatorii în aer liber. Asta după ce alte 1.182 de cazuri de îmbolnăvire COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 48.235 de persoane. 30 de persoane au murit de marţi până miercuri, numărul total al deceselor ridicându-se la la 2.269. „În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.926. Dintre aceştia, la ATI sunt internaţi 377 de pacienţi”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

Cel mai mare număr de cazuri la Terapie Intensivă

Astfel, ieri, România a înregistrat cel mai mare număr de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă de la începutul pandemiei. Numărul de 377 de pacienţi reprezintă aproape jumătate din capacitatea de 840 de paturi de terapie intensivă care au toate dotările, disponibile la nivel naţional. 

Reamintim că România dispune de 1.900 de locuri de ATI pentru pacienţii COVID-19, însă mai puţin de jumătate au dotările necesare. „În acest moment avem în jur de 1.900 de paturi în unităţile suport COVID, dintre care 840 de paturi sunt cele dotate complet pentru terapie intensivă: ventilator, injectomate, monitoare”, a afirmat Nelu Tătaru.

Topul zonelor cu cele mai multe infectări

Judeţele Prahova şi Argeş au fost, ieri, pe primele locuri la numărul de infectări cu noul coronavirus în 24 de ore. Acestea au fost urmate de judeţul Dâmboviţa şi de municipiul Bucureşti.

Mai exact, în judeţul Prahova au fost înregistrate 101 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, în acest moment aici totalul persoanelor infectate ridicându-se la 1.795.

Judeţul Argeş se află pe locul 2, cu 98 de noi cazuri (total 3.009), iar Dâmboviţa pe 3, cu 84 de cazuri noi în ultimele 24 de ore (1.766 în total). Municipiul Bucureşti a înregistrat de luni până marţi 75 de noi infectări, numărul total ridicându-se la 5.500.

În cursul zilei de marţi, autorităţile din Argeş au decis ca purtarea măştii de protecţie în locurile unde se adună grupuri formate din mai mult de două persoane să devină obligatorie şi în spaţii deschise, măsura fiind valabilă pe tot teritoriul judeţului. 

De patru ori mai multe cazuri active decât în iunie

Potrivit WorldOMeter.com – un site care monitorizează evoluţia pandemiei la nivel global, România avea, în data de 28 iulie, 18.686 de cazuri active de COVID-19, iar numărul este în creştere. 

Numărul total al cazurilor active din România este un indicator care nu este făcut public de GCS. Potrivit graficului sursei citate, „vârful” cazurilor active a fost atins în România pe data de 29 aprilie, în plină stare de urgenţă, când erau 7.716 pacienţi infectaţi. 

Numărul acestora a continuat să scadă de atunci, până în data de 8 iunie, când au fost înregistrate cele mai puţine cazuri active: 4.439. În data de 17 iunie erau 5.192 de cazuri active, iar de atunci numărul acestora a crescut constant. Practic, în prezent, România are de 4 ori mai mulţi bolnavi COVID-19 decât avea în data de 8 iunie. De altfel, Comisia Europeană a anunţat că a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienţi din ţările membre, inclusiv România. Veklury este primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

Anunţul autorităţilor

La rândul lui, premierul Ludovic Orban a declarat că se analizează dacă măsura închiderii teraselor în intervalul 23.00 - 06.00 va fi aplicată la nivelul întregii ţări sau doar în zonele în care există risc mare de răspândire a coronavirusului.

„Nu se închide nimic. Deci, după ora 23.00, anumite activităţi, unde, de regulă, după ora 23.00, există riscul de transmitere a virusului, vor fi închise. Analizăm dacă o aplicăm la nivelul întregii ţări sau o aplicăm numai la nivelul zonelor, de exemplu, la mare, la Bucureşti, în judeţe unde există un nivel de răspândire mai larg. Asta analizăm”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a vorbit şi despre purtarea măştii în aer liber şi a spus că poate fi impusă în situaţia în care sunt aglomerări de oameni. „Poate fi la târguri, de exemplu, sau în anumite pieţe unde nu există distanţe foarte mari. De asemenea, se poate impune pe faleză. (…) Deci, există locuri în aer liber în care nu se poate evita aglomeraţia şi, aici, specialiştii au venit cu propunerea să stabilim obligativitatea portului măştii în anumite locuri, staţii de aşteptare, de exemplu”, a mai spus premierul.

Purtarea măştii, obligatorie în mai multe judeţe

Purtarea măştii este obligatorie, de astăzi, în spaţiile publice deschise în care sunt organizate pieţe, târguri şi oboare în Dâmboviţa, măsura fiind luată pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19 în judeţ, au informat, ieri, reprezentanţii Prefecturii.

„În urma exprimării voturilor membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa, a fost aprobată hotărârea nr. 21/29 iulie prin care se extinde obligativitatea purtării măştii şi în spaţiile publice deschise în care sunt organizate pieţe, târguri sau oboare. Aceasta intră în vigoare începând cu data de 30 iulie, ora 6.00. Totodată, hotărârea prevede, pentru comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în astfel de spaţii, obligativitatea purtării atât a măştii de protecţie, cât şi a mănuşilor”, precizează reprezentanţii Prefecturii Dâmboviţa.

Măsura a fost propusă de către prefectul judeţului, Aurelian Popa, în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Şi autorităţile din Argeş şi Vâlcea au luat această măsură, iar cele din Braşov spun că vor aplica şi ele restricţia, dar de la 1 august.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite