Ioan Niculae, cercetat pentru finanţarea lui Mircea Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Niculae şi Mircea Geoană
Ioan Niculae şi Mircea Geoană

Acţionarul principal al grupului Interagro - milionarul Ioan Niculae, preşedintele PSD Brăila - Gheorghe Bunea Stancu, Gheorghe Teodorescu - acţionar la Insomar şi un director din cadrul Interagro sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie  pentru modul în care s-a făcut finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezindenţiale ale candidatului PSD, senatorul Mircea Geoană. 

În cursul anului 2009, Bunea Stancu şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea funcţiei de preşedinte la PSD-Brăila pentru a obţine suma de 1.000.000 de euro de la Niculae. Banii urmau a fi folosiţi de PSD în campania electorală pentru alegerea preşedintelui României.

Procurorii susţin că în schimbul banilor, potrivit mai multor interceptări telefonice realizate de serviciile secrete, în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile, Niculae ar fi cerut să-şi pună oamenii agreaţi la conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului şi la societăţile naţionale Transgaz şi Romgaz. Niculae ar fi plătit efectiv suma de 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro.

Insomarul lui SOV, folosit ca paravan

DNA arată că plata acestor bani s-a făcut folosindu-se ca paravan un contract încheiat între Interagro şi institutul de sondare a opiniei publice Insomar SA, controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Între Insomar şi Interagro s-a încheiat contractul de prestări servicii cu numărul 138 din 3 septembrie 2009, având ca obiect realizarea unui studiu de piaţă privind sectorul construcţiilor din România: perspective, tendinţe, evoluţii, valoarea contractului fiind de 150.000 de euro, inclusiv TVA.

DNA arată că acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive oferind o acoperire aparent legală realei destinaţii a sumelor de bani. În această operaţiune fictivă au mai fost implicaţi Gheor­ghe Teodorescu, acţionar la Insomar şi Viorel Bărac, director la Interagro, acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Niculae: „Acest dosar este o mare prostie"

Niculae este acuzat în acest dosar de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. "Acest dosar este o mare prostie. Din toate verificările la societăţile mele rezultă că nu am dat bani nici pentru campania lui Mircea Geoană, nici pentru cea a lui Traian Băsescu", ne-a declarat Niculae. În acest dosar, Geoană a dat luna trecută o declaraţie de martor.În legătură cu finanţarea campaniei sale pentru preşedinţie în 2009, el a  precizat că nu are cunoştinţă despre sume cerute ilegal în acest scop şi că ar trebui întrebaţi Viorel Hrebenciuc, trezoreriul şi secretarul general al PSD.

"Din toate verificările la societăţile mele rezultă că nu am dat bani nici pentru campania lui Mircea Geoană, nici pentru cea a lui Traian Băsescu.''
Ioan Niculae om de afaceri

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite