Ioana Mihăilă, despre lipsa de medici: Nu avem cum să rezolvăm lucrurile de la o lună la alta. Durează 11 ani să pregătim un medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă, în prima sa zi de lucru ca ministru al Sănătăţii, a explicat că situaţia de la terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19 nu ţine doar de paturi, ci şi de pregătirea pe care o are personalul medical. Ea a subliniat că situaţia nu se poate schimba „de la o lună la alta” şi nici măcar de la un an la altul.

„Aşa cum a discutat şi ministrul anterior, problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente medicale pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă. (...)  Durează 11 ani să pregătim un medic cu anii de facultate şi cu cei 5 ani de rezidenţiat, în medie. Este evident că nu avem cum să rezolvăm lucrurile nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul”, a spus noul ministru al sănătăţii, potrivit Digi24.

Ea va avea o întlnire săptămâna viitoare cu universităţile de medicină şi le va încuraja să pună accent pe pregătirea corespunzătoare a studenţilor. Ioana Mihăilă a subliniat că problemele ce ţin de pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu sau lung.

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă a reamintit ce s-a făcut pentru o rezolvare imediată a situaţiei de la ATI COVID:  „Pentru asta colegii mei au făcut toate eforturile să crească numărul de paturi, să facă locuri la terapiile intensive care erau non-COVID, au modificat deja structurile spitalelor COVID şi non-COVID şi lucrurile sunt un pic mai bine decât erau înainte", a susţinut ministrul. „Tot astăzi, împreună cu doamna director de la asistenţă medicală, vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că acolo este cea mai mare problemă şi vom vedea dacă putem cumva să redimensionăm şi să regândim secţiile de terapie intensivă”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Întrebată dacă a vorbit cu premierul Florin Cîţu, noul ministru al sănătăţii a răspuns că „puţin, aseară, la Cotroceni”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite