Societate

articolul anterior articolul urmator

Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătăţii: Voi continua fără ezitare proiectele lui Vlad Voiculescu VIDEO

17
21 Apr 2021 20:15:06
Autor: Cristina Morozan
Ioana Mihăilă a precizat că va continua, de asemenea, demersul privind numirea de manageri ai spitalelor.FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Mihăilă a precizat că va continua, de asemenea, demersul privind numirea de manageri ai spitalelor.FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, miercuri, că mandatul său se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe trei priorităţi: atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate, creşterea accesului la servicii medicale de bază şi reforma managementului spitalelor şi a serviciilor de sănătate.

„Infrastructura medicală s-a dovedit de multe ori insuficientă şi neadaptată nevoilor actuale, iar de multe ori aceste deficienţe s-au tradus în tragedii precum cea de la Balş sau de la Piatra Neamţ. Lipsa de personal medical şi distribuţia neuniformă a medicilor şi asistenţilor la nivelul ţării a lăsat multe zone, în special din mediul rural, fără acoperire cu servicii medicale de bază. Managementul defectuos şi lipsa de coordonare dintre diferite niveluri de asistenţă medicală au dus la situaţii precum transferul pacienţilor de la Foişor. Dar avem o şansă istorică de a remedia o mare parte din aceste probleme în perioada următoare. Pentru a profita de această şansă mandatul meu se va concentra pe lângă gestionarea pandemiei pe următoarele trei priorităţi. În primul rând atragerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate. În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă am propus investiţii de 2,6 miliarde de euro în infrastructura spitalicească. Aceste investiţii, implementate corect, pot să facă pentru oameni diferenţa dintre viaţă şi moarte, între a primi un tratament adecvat în ţară sau a fi nevoit să meargă în străinătate, diferenţa între demnitate şi disperare. În al doilea rând, creşterea accesului la servicii medicale de bază În acest scop am prevăzut investiţii de 330 de milioane de euro în asistenţa prespitalicească, cabinete ale medicilor de familie, ambulatorii centre comunitare integrate şi caravane medicale. În al treilea rând, reforma managementului spitalelor şi a serviciilor de sănătate", a afirmat Mihăilă, miercuri seară, într-o conferinţă de presă.

Mihăilă a adăugat că „avem nevoie de oameni bine pregătiţi în funcţii de conducere” şi a explicat că a treia prioritate este reforma managementului spitalelor. 
 
„Competenţa în funcţii de conducere este o necesitate, nu un moft. Pentru asta vom continu concursurile la casele judeţene de asigurări de sănătate şi Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS va avea tot sprijinul meu pentru ca acest proces să fie unul de succes”, a afirmat Mihăilă. 
 
Ea a precizat că va continua, de asemenea, demersul privind numirea de manageri ai spitalelor.
 
Aceasta a menţionat că va continua "fără ezitare" proiectele începute în mandatul lui Vlad Voiculescu.
 
"Am venit aici să fac treabă şi am lucrat bine şi cu domnul Vlad Voiculescu şi mă aştept să lucrez bine şi cu domnul Florin Cîţu”, a mai afirmat noul ministru.
 
„Proiectele Ministerului Sănătăţii din următoarea perioadă se vor subscrie în principal acestor trei priorităţi. Multe proiecte au început deja cu mandatul lui Vlad Voiculescu. Le voi continua fără ezitare. (...) voi accelera prezentarea din oficiu a tuturor datelor publice relevante şi voi încuraja toate elementele de reformă. E o datorie faţă de cetăţeni şi un lucru necesar pentru încrederea în sistemul sanitar, în guvernare în general. Suntem încă între o criză sanitară dar am convingerea că împreună o puteam depăşi. Am convingerea că prin eforturi comune la finalul acestei crize sistemul de sănătate va fi mai puternic ” a conchis ministrul.
 
VIDEO Prima conferinţă de presă a noului ministru al Sănătăţii
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

leuldinpanjshir99
21.04.2021, 20:23:18

Sa speram ca nu in același hal ca Vladutz ....

+2 (8 voturi)
Mircea Nistor
21.04.2021, 20:34:57

Aoleu, doamna face parte din grupul " martorii Domnului Voiculescu " .Văd totuși că e foarte precaută, reforma serviciilor spitalicești e lăsată la sfârșit .E foarte drept,continuarea reformei în domeniile asistenței primare și a serviciilor prespitalicești,de profilaxie,ambulator ,ar putea duce la funcționarea mai fără sincope a serviciilor spitalicești .Fac însă observația tăioasă că reforma a inceput din 1997,cu legea asigurărilor de sănătate, a fost finanțată și ghidată pas cu pas de Banca Mondială. FMI .Ambulatorul și aistența primară au fost reformare radical.Spitalele mai puțin, n-am scăpat de sistemul de tip sovietic,Semașko, unde spitalele consumă mai bine de 80% din resursele financiare ale sistemului.Veritabile " găuri negre" ale sistemului, care cad pe genunchi,da ` nu se predau .Spitalul ,ca o pradă....Eu zic că o primă măsură ar fi revenirea lor la Ministerul sănătății ..Nu vă mai faceți că nu vedeți că de când au fost trecute la Consiliile locale,au devenit "vaci de muls" pentru partidele la putere în județele respective : lucrările de dezvolatare,renovare,serviciile conexe,toate sunt atribuite la firme de partid care ,în acest fel căpușează fără jenă banul public...\Dacă nu recunoașteti public asta și nu spargeți găștile,înseamnă că sunteți naivă, sau faceți parte din "sistem"...

+4 (8 voturi)
LAMURITORUL
21.04.2021, 20:37:08

Vezi Ionico, daca ai fost fetita cuminte si i-ai dat lui Voiculescu un numar (hoo, ma, nu va repeziti!) de inregistrare de la cabinetul tau de secretar de stat, in magaria aia cu data de 12.04? A venit si rasplata, na!

0 (6 voturi)
Robert Oppenheimer
21.04.2021, 20:39:20

In traducere din mafieza, va reinnoda gasca privatilor din sanatate cu bugetul de stat. Suntem mancati. A plecat Tanda, a venit Manda.

+6 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.04.2021, 20:41:35

”Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătăţii: Voi continua fără ezitare proiectele lui Vlad Voiculescu”. Asta a cam..durut..! Nu, tavarișci liberali..?

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările