Irlanda organizează un nou referendum care „nu schimbă nimic în mod practic”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irlandezii fac din nou un referendum – de data aceasta, pe tema eliminării blasfemiei ca ofensă. Guvernul irlandez anunţă, în plus, că nu se va opri aici, şi că vor urma şi alte consultări populare în viitorul apropiat.

Nu intru în prea multe detalii vizavi de ceea ce semnifică blasfemia în toate sistemele morale şi culturale de origine iudaică – în iudaism, creştinism şi în islam. Pentru un om credincios, blasfemia este una dintre cele mai grave crime pe care le poate săvârşi. Deoarece, prin blasfemie, creatura se revoltă împotriva Creatorului său. Prin blasfemie, creatura face mai mult decât să se revolte – creatura jigneşte imaginea şi esenţa Creatorului său, pe care ea însăşi le reflectă. Şi, prin blasfemie, creatura îşi manifestă lipsa de recunoştinţă pentru viaţa şi binecuvântările primite de la Creatorul său – ca şi cum toate acestea nu ar valora nimic, ar fi un gunoi de aruncat în mijlocul drumului. Când dreptul Iov este acoperit de bube şi toţi îl compătimesc sau dispreţuiesc, soţia sa îl sfătuieşte: blestemă pe Dumnezeu şi mori. Altfel spus, tot ceea ce îl mai ţinea în viaţă pe Iov era recunoştinţa faţă de Creatorul său şi credinţa sa nestrămutată în bunătatea şi în înţelepciunea Lui; odată ce ar fi pierdut aceste lucruri, ar fi pierdut chiar legătura cu viaţa.

Dar, ok, Irlanda e un stat tot mai secular, iar la putere în Irlanda a avenit acum un guvern extrem-progresist. Acelaşi guvern care a organizat, acum două luni, un referendum pentru abolirea articolului 8 din Constituţia Irlandei. Articol care rezistase altor cinci referendumuri, în ultimii 30 de ani, şi care salvase viaţa a peste 100.000 de copii. Guvernul a anunţat că următorul pas va fi o agendă pro-avort extremă. În paralel cu această agendă, Guvernul a pornit la curăţenie: să înlăture toate „relicvele” creştine. Şi cum progresiştii nu cred în legătura dintre om şi Creator şi cum nu cred, în fapt, în existenţa unui Creator – alţii spun că necredinţa lor nu e altceva decât o revoltă pe faţă împotriva Creatorului – progresiştii vor să elimine ideea că blasfemia ar fi o formă de jignire sau de ofensă.

Ceea ce vreau să spun este următorul lucru: irlandezii cheltuiesc bani pentru un Referendum care pare, după toate criteriile utilitariste, perfect inutil. Şi care nu va schimba nimic în mod practic – a se vedea şi argumentul necesităţii adus şi în cazul Referendumului pentru clarificarea definiţiei Căsătoriei între un bărbat şi o femeie în Constituţia României. Şi, cu toate acestea, vocea poporului este consultată în Irlanda. Iar irlandezii se mândresc cu această consultare populară, şi o numesc o formă de progres.

Despre faptul că Referendumul pentru Căsătorie de la noi nu este deloc inutil am discutat şi în alte părţi. Reiau un singur link către un articol de săptămâna aceasta despre efectul de domino care va fi produs la nivelul întregii societăţi, în cazul în care conţinutul instituţiei Căsătoriei s-ar modifica.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite