Istoriile lui Alex Ştefănescu. Sub balconul Aurorei Cornu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată, la Capşa, când îşi sărbătorea apariţia romanului Cel mai iubit dintre pământeni (1980), Marin Preda i-a explicat lui Alex. Ştefănescu că prima dintre soţiile sale, Aurora Cornu,  era frumoasă şi inteligentă, următoarele având  numai câte una dintre aceste calităţi!

Mi-am dorit foarte mult, încă de pe atunci, să o cunosc pe Aurora Cornu,  care apărea şi ca personaj (Matilda), reprezentare a feminităţii capricioase, în romanul de 1.200 de pagini proaspăt apărut. În acel moment nu se întrevedea însă nicio posibilitate de-a o întâlni. Se expatriase încă din 1965, avea o locuinţă la Paris şi una la New York, iar mie nu mi se dădea voie să călătoresc în Occident (după ce în timpul studenţiei fusesem anchetat de Securitate pentru „afirmaţii duşmănoase la adresa regimului comunist“).

Minunea s-a petrecut, totuşi, în 1999, când am ajuns la New York, iar Aurora Cornu m-a invitat – prin Eugen Şerbănescu, pe atunci consul al României la New York – la ea acasă. M-am dus cu emoţie la întâlnire, deşi nu eram singurul invitat (îi convocase şi pe câţiva scriitori români stabiliţi la New York). Soţia lui Marin Preda dintre anii 1954−1959 mi-a atras atenţia şi m-a fermecat încă de când am intrat în casă.

În tot timpul vizitei am studiat-o cu mare interes. De o frumuseţe statuară, inteligentă şi demnă, având în plus şi umor, reconfirma ideea mea mai veche că înainte de instaurarea comunismului în România metoda prin care puteai deveni un intelectual de elită era să te naşti la ţară şi să te cultivi la oraş. Îmi imaginam, chiar în timp ce ea îmi povestea ceva, cum o vedea Labiş, cu privirea lui pătrunzătoare (fusese colegă cu el la Şcoala de Literatură) şi, mai ales, cum o vedea Marin Preda, îndrăgostit şi exasperat de ea.

La o stână de pe Valea Lotrului întâlnisem cu ani în urmă o ciobăniţă cu o înnăscută atitudine de regină, care chiar şi când te slujea – răsturnând mămăliga pe un fund de lemn în faţa ta sau aducându-ţi o farfurie cu brânză de oi – purta parcă o coroană nevăzută pe cap. Aşa mi s-a înfăţişat atunci Aurora Cornu, ca o ţărancă maiestuoasă, de o frumuseţe şi o inteligenţă care o făceau intangibilă.

aurora cornu

Când am plecat, mă simţeam ameţit. Am coborât cu liftul, neatent la numărul de etaje parcurse, iar odată ajuns în stradă am simţit nevoia nebunească  să-i escaladez balconul, ca să o uimesc cu ceva. Mi-am înălţat privirea. Atunci abia mi-am dat seama că Aurora Cornu locuia într-un zgârie-nori. Balconul ei se pierdea printre nenumărate alte balcoane, mai aproape de cer decât de pământ, şi aş fi avut nevoie de o macara gigantică şi sofisticată ca să mă ridice până la el.

*

Au trecut anii. Aurora Cornu se apropia de optzeci de ani, iar eu trecusem de şaizeci când am întâlnit-o pe neaşteptate, pe o stradă din Bucureşti. M-am bucurat din toată inima văzând-o, iar ea m-a recunoscut imediat. „Hai să fugim în lume!“, mi-a propus ea. Am fost imediat de acord şi am întrebat-o cu ce începem. Mi-a răspuns cu umorul ei jucăuş: „Cu un supermarket!“

Zis şi făcut. Ne-am dus ţinându-ne de mână, ca Elvira Madigan cu ofiţerul ei, într-un supermarket şi ne-am plimbat mai bine de o oră printre rafturi. Am încercat haine, am probat biciclete, am examinat şi mirosit sticluţe cu parfum. M-am gândit atunci că omenirea se înşelase: Paradisul, de fapt, nu este o grădină, ci un supermarket.

N-am cumpărat până la urmă nimic şi am hotărât să plecăm. Dar Aurora Cornu mi-a spus că vrea să-mi facă un cadou şi mi-a cerut să-mi aleg un obiect din rafturi. Oricare! I-am arătat o ciocolată „dark”. „Nu, mi-a spus însoţitoarea mea, ciocolata se consumă, vreau să-ţi alegi ceva care să-ţi rămână ca amintire.“

Ei bine, mi-am ales. O foarfecă de grădină uriaşă, cu mare putere de tăiere!  Se poate reteza cu ea chiar şi o creangă uscată de grosimea unui braţ de om. Amuzată de originalitatea alegerii mele, Aurora Cornu mi-a cumpărat-o pe loc.

Am şi acum acea foarfecă. Nu o folosesc, o păstrez ca amintire. Pentru tăiat crengi uscate din livada mea mi-am cumpărat alta, mergând de unul singur la supermarket.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite