Iureşul politic, cât un viscol şi o secetă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sunt politizate, astfel că în locul unui sprijin ne-am pomenit cu un scandal fără precedent.

Teribil an, 2012 ăsta! A început cu un viscol care ne-a provocat pierderi în economie de trei miliarde de euro, după care în vară a venit o secetă care ne-a costat alte două miliarde de euro. Însumate, fac cinci miliarde de euro, adică exact cât pierderile provocate României de criza politică din iulie, estimate de experţii în economie pentru „Adevărul".

În iarnă, despre care bătrânii spun că nu a mai fost atât de grea din 1954, erau blocate în nămeţi TIR-urile şi chiar trenurile cu mărfuri, astfel că livrările au întârziat şi firmele funcţionau la cota de avarie. Per ansamblu, economia s-a întors în recesiune din această cauză.

Câteva luni (de acalmie) mai târziu, vara a debutat în forţă, cu temperaturi extreme şi - pentru că nu mai avem echipamente de irigaţii - s-a instalat o secetă despre care bătrânii din unele locuri spun că nu a mai fost aşa din 1946. Şi de data aceasta, pierderile se vor vedea în Produsul Intern Brut, care din cauza agriculturii nu va mai creşte pe măsura aşteptărilor.

Peste toate acestea, poate că am fi trecut cu destulă uşurinţă, mai ales dacă din partea autorităţilor ar fi venit un ajutor inteligent. Dar autorităţile sunt politizate, astfel că în locul unui sprijin ne-am pomenit cu un scandal fără precedent, care s-a transformat în criză politică. Şi, cum politica lucrează cu sume mari, pierderile provocate de această criză echivalează cu costurile viscolului şi secetei la un loc. Cinci miliarde de euro se duc pe apa sâmbetei pentru că România nu mai prezintă credibilitate, astfel că investitorii au început să nu mai mizeze pe leu, ci pe deprecierea acestuia.

Au început să nu mai creadă nici în propriile proiecte legate de România, văzând cât de uşor se pot schimba regulile în timpul jocului. Au început să creadă mai mult în mesajele de avertisment venite de la UE decât în datele de analiză fundamentală ale economiei, care arată că încă stăm bine.
Toate aceste „începuturi" sunt consecinţe ale nepăsării politicienilor faţă de problemele ţării şi ale oamenilor, efectul pierderii de timp în luptele politice inutile - a se citi, în acest sens, Apelul ziarului „Adevărul" către politicieni. Pentru ca pierderile să nu mai continue, pentru ca leul să nu se mai devalorizeze, scumpindu-ne viaţa, pentru ca economia să se poată relansa, pentru ca investitorii să aibă din nou încredere în România, opriţi-vă!

Dan Străuţ este editor financiar "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite