Jandarmeria Română: La Valea Uzului nu au existat violenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului FOTO Mugur Vărzariu

Jandarmeria Română a emis un comunicat prin care precizează, fără echivoc, faptul că la Valea Uzului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine.

Comunicatul Jandarmeriei demontează şi dezinformările UDMR cu privire la presupusa vandalizare a unor cruci, precizând că nu au fost identificate astfel de situaţii. 

Responsabilitatea politică şi morală a transformării Zilei Eroilor într-un circ etnic aparţine în totalitate conducerii şi vârfurilor UDMR, care, după ce au transformat subiectul într-unul de scandal electoral, nu au renunţat la provocări pe tema cimitirului internaţional, căutând permanent să găsească pretexte pentru ca tensiunea să fie prezentă pe marginea acestui subiect. 

Decizia unor asociaţii româneşti de a organiza, cu prilejul Zilei Eroilor (Înălţarea Domnului), o acţiune cu caracter religios, în incinta cimitirului internaţional, mergând cu flori şi lumânări, a fost speculată imediat de conducerea UDMR, care a decis, iniţial, să convoace ad-hoc, fără nicio bază legală, tocmai în data de 6 iunie, o întâlnire a liderilor UDMR din cele două judeţe (Harghita şi Covasna), chiar în proximitatea cimitirului. Însă liderii UDMR au considerat că acest fapt nu este suficient. 

Borboly Csaba, cel mai probabil cu acceptul lui Kelemen Hunor, a decis să organizeze, înainte cu o oră de acţiunea asociaţiilor româneşti, autorizată de Primăria Dărmăneşti, un lanţ uman viu în jurul cimitirului internaţional, mizând astfel pe faptul că românii vor fi împiedicaţi să intre în cimitir. 

Anterior, în 29 mai, Consiliul Local Sânmartin emitea, ilegal, o hotărâre de închidere a cimitirului cu un lacăt amplasat pe poarta cimitirului de Borboly Csaba. Deşi hotărârea de consiliu local a fost atacată în contencios administrativ şi, implicit, suspendată de drept, niciuna dintre autorităţile îndreptăţite (Poliţie, Jandarmerie) nu a dispus îndepărtarea lacătului abuziv amplasat de politicienii UDMR. 

După ce presa a semnalat ilegalitatea comisă, UDMR a anunţat că permite totuşi vizitarea perimetrului, timp de o singură oră pe săptămână (dar doar cu anunţare prealabilă)! Oare ce cimitir militar al eroilor din lumea aceasta este închis publicului pe timpul zilei? Care ar fi raţiunea pentru care cineva ar lua o asemenea decizie?

Fără îndoială, vizita vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, şi a altor înalţi demnitari ungari, din ziua de ieri, 5 mai 2019, pentru care s-a putut deschide poarta şi lacătul cimitirului şi în timpul săptămânii, încălcându-se programul stabilit pentru vizitare la Valea Uzului, a fost cunoscută şi orchestrată în mod special de UDMR.

În cursul zilei, situaţia tensionată de la Valea Uzului a fost creată tocmai de lanţul uman şi lacătul pus pe poarta cimitirului, ambele girate de UDMR, create special pentru a provoca sensibilităţile naţionaliştilor români prezenţi la ceremonia de comemorare a eroilor. Fără aceste acţiuni provocatoare pentru care conducerea UDMR trebuie să răspundă în faţa legii, nu ar fi existat nici derapajele naţionaliştilor români, care trebuie, în egală măsură să răspundă în faţa legii. 

Vezi apelul incitator şi inresponsabil lansat de Borboly Csaba 

Reamintim că, în data de 6 iunie, Europa sărbătoreşte Ziua Eroilor, cunoscută drept ZIua Zet (engl. D-Day, ziua debarcării forţelor aliate în Normandia), în care sunt celebraţi toţi cei care şi-au pierdut viaţa în cea mai mare catastrofă a secolului trecut, al Doilea Război Mondial. 

Pe de altă parte, în Ungaria se dezvoltă încet, dar sigur, cultul personalităţilor fasciste, precum cel al amiralului Horthy Miklos, renaşte societatea ungară militarizată, prin instituirea gărzilor aşa-zis civile, care patrulează inclusiv la graniţa cu România şi sunt girate şi chiar încurajate conflictele inter-etnice provocate de lideri UDMR aflaţi în slujba Budapestei.

De asemenea şi Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în care făcea anumite precizări 

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi, 6 iunie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

În timpul convorbirii, cei doi miniştri au abordat situaţia de la cimitirul militar internaţional din Valea Uzului. 

Şeful diplomaţiei române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat importanţa identificării unor soluţii practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români şi maghiari deopotrivă şi a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-şi comemora eroii îngropaţi în acest cimitir. 

În acelaşi timp, ministrul Teodor Meleşcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situaţiei, fără a fi necesare intervenţii externe neconstructive în acest sens.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite