Societate

articolul anterior articolul urmator

Joaca de-a certificatul verde între moft şi crimă

6
29 Nov 2021 15:19:15
Deutsche Welle
Pacienţi Covid într-un spital din România
Pacienţi Covid într-un spital din România

În România nu funcţionează nici conştiinţa responsabilităţii, nici cea a vinovăţiei. Singura forţă motrice a elitelor politice rămâne interesul de grup şi interesul personal.

 

Acum câteva zile o adolescentă de 15 ani, din judeţul Mureş, fără probleme de sănătate, dar nevaccinată, a murit de coronavirus. Noua majoritate guvernamentală nu e interesată de astfel de evenimente şi proaspăt numitul ministru al Sănătăţii inventează un soi de certificat verde care mai degrabă descurajează vaccinarea, decât o mobilizează. Senzaţia de indiferenţă e dominantă, în plus exemplele de sus în jos sunt elocvente, primarul general al Bucureştiului e încă nevaccinat, iar Patriarhul Daniel a anunţat că şi-a făcut vaccin, zilele trecute, când a aflat că nu poate sta în tribuna oficială de Ziua Naţională fără certificatul verde. În România, certificatul verde e un moft. Inclusiv pentru noua coaliţie, care preferă să-şi păstreze o bună imagine, decât să salveze în avans vieţi. Totul e despre politică, despre interese mici şi prea puţin despre oameni. Nepăsare, letargie, cinism, crimă cu premeditare?

Noul guvern vrea linişte, aşa că face tot ce poate să nu rănească sensibilitatea publică, să nu producă nelinişti, să nu apară din nou manifestaţii de stradă. Să nu ajungă ca în Olanda, unde zeci de persoane au fost arestate şi mai mulţi oameni au ajuns la spital cu răni serioase în urma unor proteste violente organizate de militanţii împotriva restricţiilor şi de antivaccinişti.

Coaliţia PSD-PNL-UDMR ar vrea să guverneze fără să supere, aşa că tot ceea ce contează sunt apariţiile la televizor, la ore de maximă audienţă, şi luarea deciziilor nu atât în funcţie de urgenţe sau necesităţi, ci pe baza sondajelor de opinie, deci a părerilor care vin dinspre electorat. Un sondaj Avangarde publicat recent de G4Media arată că peste 50% dintre români nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Un alt studiu subliniază că 1 din 4 angajaţi români şi-ar da demisia de la un job nou dacă ar fi impusă vaccinarea obligatorie, în vreme ce aproape 30% consideră imorală impunerea vaccinării şi ar fi determinaţi să părăsească jobul fără păreri de rău (D&D Research, noiembrie 2021).

Multe date arată, deci, că cei mai mulţi români sunt împotriva certificatului verde. În plus, aproape jumătate cred că statul trebuie să plătească vreme de 60 de zile testele celor care refuză vaccinarea şi aproape 80% susţin că nevaccinaţii care ajung la terapie intensivă nu ar trebui obligaţi să îşi plătească singuri costurile spitalizării.

USR este singurul partid care a insistat asupra urgenţei impunerii obligativităţii certificatului verde Covid 19 pentru toţi angajaţii, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat. Celelalte formaţiuni au tras de timp, au căutat portiţe de amânare şi de exceptare. Proiectul de lege care se află la Camera Deputaţilor pare din nou boicotat. Ministrul Alexandru Rafila susţine acum că certificatul verde, care dovedeşte vaccinarea anti-Covid sau trecerea prin boală, se va face pe baza unui algoritm: „Vom încerca să găsim o soluţie legislativă, care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea acestui certificat verde să poată să fie făcută atunci când există o creştere susţinută, un anumit interval de timp, de exemplu trei săptămâni, iar renunţarea la utilizarea acestui certificat verde complet, adică presupune vaccinare, testare sau trecerea prin boală, să fie făcută atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv şi se atinge un anumit nivel al incidenţei cumulate.”

În acest fel, cu argumente aritmetice, ministrul Rafila, imunolog şi mare specialist, goleşte de conţinut certificatul verde şi în vreme ce în state mult mai dezvoltate, cu rate mult mai mari de vaccinare, se pune problema vaccinării obligatorii, în România autorităţile se gândesc mai mult la conservarea puterii proprii decât la viaţa oamenilor.

Rata de vaccinare şi rata mortalităţii în statele UE

Rata de vaccinare şi rata mortalităţii în statele UE

Pe harta Europei nu există zone verzi. Virusul circulă tot mai repede şi urmează alte riscuri, fiindcă după cum a anunţat Agenţia de Sănătate a UE, noua variantă de Covid-19, botezată Omicron şi detectată iniţial în Africa de Sud, e posibil să se răspândească pe tot continentul, şi cei mai expuşi la această tulpină par să fie tinerii. Algoritmul lui Alexandru Rafila nu îi va convinge să se vaccineze.

În România nu funcţionează nici conştiinţa responsabilităţii, nici cea a vinovăţiei. Singura forţă motrice a elitelor politice rămâne interesul de grup şi interesul personal. Nimeni nu plăteşte pentru cei peste 20.000 de morţi din ultimul val al pandemiei. Nimeni nu e responsabil că mai mult de jumătate dintre românii adulţi nu vor să se vaccineze şi nu va exista niciun proces împotriva actualilor guvernanţi care se codesc să introducă certificatul verde, ca nu cumva să fie boicotaţi la vot de antivaccinişti.

Sabina Fati - Deutsche Welle
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stengaru Cosmin
29.11.2021, 16:02:25

.......... D-ale " colivareselor "

-8 (10 voturi)
teo mike
29.11.2021, 16:31:18

"Un alt studiu subliniază că 1 din 4 angajaţi români şi-ar da demisia de la un job nou dacă ar fi impusă vaccinarea obligatorie, în vreme ce aproape 30% consideră imorală impunerea vaccinării şi ar fi determinaţi să părăsească jobul fără păreri de rău (D&D Research, noiembrie 2021)." Si ce va mirati atata? Nu vi se pare ca drepturile si libertatile omului sunt incalcate prin astfel de decizii staliniste? Sau aveti impresia ca politicienii mor de grija noastra prin impunerea certificatului verde? Mai bine ati face o campanie pro vaccinare mai inteligenta si ati explica oamneilor ce se intampla. Lipsa de credibilitate a politicienilor are ca efect astfel de tragedii.

+1 (5 voturi)
Grumpy Lemmy
29.11.2021, 18:04:45

Problema e că dacă ar exista un plan real de luptă împotriva Covid serurile genetice ar fi nerecomandate, iar cele clasice în foarte puține cazuri.

-4 (14 voturi)
Georgian Macadau
30.11.2021, 07:27:39

Nici pe departe! Ce moft?! În D E M O C R A Ț I E politicul face dorința poporului care l-a ales să-l reprezinte acolo-n Parlament. Cu o vaccinare GRATUITĂ, la îndemână oricui, cu o presă aservită interesolor BIGPharma și care urlă publicitar-agresiv zi și noapte cum mor miliarde, catralioane de "trei la mie" românii (60-70% nevaccinați) au ales varianta imunizării naturale....și-au asumat totodată și costurile în vieți omenești ale acestei alegeri. De parcă până acum nu muream de malpraxis sau nosocomiale iar fiecare internare în spital e o loterie în România. Vă mirați de ce sunt atât de senini in fața morții? Păi moartea te pândește oricum în fiecare clipă de când ai intrat pe mâna medicilor șpăgari. Dacă scapi de medici s-ar putea să-ți dea foc "sistemul"...deci?! Românul e frate cu moartea și se obișnuiește cu prezența ei peste tot în societate încă de mic

-6 (10 voturi)
A Giap
30.11.2021, 09:16:17

Alta neo-marxista, promotoare a dictaturii. A pus si ea un grafic pentru creduli. De ce nu postezi un grafic in privinta mortalitatii de cancer in Romania vs Germania spre exemplu? sau de nosocomiale.

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările