Joaca de-a focul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

"În cazul în care autorităţile publice sunt interesate de adevărul vieţii copiilor noştri, de viitorul acestei ţări? Urmăriţi activitatea, observaţi implicarea şi apreciezi realizările. foc de ars grădiniţe, şcoli, spitale, din fericire fără victime. "

România nu a învăţat nimic din incendiile care au mistuit-o de-a lungul istoriei. Mai mult, în incompetenţa lor, în lipsa lor de interes, pregătire şi profesionalism, pe fondul preocupării intense şi implicate în jocurile politice, în dorinţa de executare fără a obţine o ordine de partid, autorităţile locale, edilii aleşi, nu mişcă nici un deget pentru prevenirea izbucnirii altor focare. Nu se va face datoria de a lucra pentru ca alte incendii, alte accidente de natură diversă, să fie anticipate şi prevenite.

Se pare că, după tragedia "Colectiv", au pierdut viaţa 63 de oameni şi nu s-au găsit nici un fel de vinovaţi care să răspundă pentru această nenorocire, după ce ultimul an s-au înregistrat şi alte incendii , inclusiv la o şcoală din Bucureşti, precum şi cazurile de clădire prăbuşite, autorităţile locale nu sunt deloc interesate să prevină pe viitor astfel de evenimente. Numai în anul şcolar la sfârşit, o mie de studenţi din întreaga ţară, au fost în pericol, învăţând în zeci de clădiri numite şcoli, fără autorizaţii de la ISU, fără autorizaţii de funcţionare, fără avize sanitare! În unele dintre ele, elevii şi profesorii au fost la un pas de tragedii, s-au prăbuşit tavanele, ori au luat foc din senin, în timp ce autorităţile au făcut doar să lamenteze, să constate şi să promită că vor face şi vor îndrepta,

Acum, la sfârşitul anului şcolar, în perspectiva unui nou început, în septembrie, edilii, localităţile consiliilor şi celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu dovedesc aceeaşi indiferenţă şi lipsă de interes pentru clădirile şcolilor şi grădiniţelor. Un semn de alarmă a fost, însă, faţă de această neimplicare, de Asociaţia Colectiv, în frunte cu preşedintele acesteia, Iancu Eugen:

"Cum îţi dai seama dacă autorităţile statului; ministere, primări, instituţii care au drept scop, asigurarea siguranţei cetăţeanului, sunt interesate cu adevărat de viaţa copiilor noştri, de viitorul acestei ţări? Simplu, urmăriţi activitatea, observaţi implicarea şi, mai ales, apreciezi realizările. La aproape 3 ani de la Colectiv, incendiile izbucnesc periodic în spaţii publice care funcţionează fără autorizare la foc. Au ars grădiniţe, şcoli, spitale, din fericire fără victime. Deocamdată. 
În septembrie 2017, ministrul educaţiei Pop a declarat că şcolile sunt deţinute de primării şi că şcolile nu îndeplinesc cerinţele impuse de pompieri, fiind imputabil primarilor. În toamna anului 2017 s-au înfiinţat 7 comisii mixte, formate din specialişti din primări şi pompieri. Ceea ce au făcut nu ştiu, dar vrem să aflăm, pentru că singurul lucru cert la ora asta este faptul că şcolile se aprind încă şi nu avem nici măcar o şcoală autorizată în acest an şcolar, care, iată, se încheie tocmai.

Peste 3 luni, vom începe un nou an şcolar. Care va fi situaţia atunci? Aşteptăm să aflăm de la primarii noştri , de la miniştrii noştri, vineri 15 iunie.
Ţin să precizez faptul că nu facem politică, încercăm să ne asigurăm că nu vom avea un nou "Colectiv". 
Primăria Capitalei şi Ministerul Afacerilor Interne, sunt conduse de femei. Am speranţa că implicarea acestora va fi totală.”

Din păcate aceste probleme reale, grave nu sunt băgate în seamă de către autorităţi în tumultul ultimelor evenimente. Fără precedent, avem parte de o vară fierbinte, chiar incendiară, care a început de fapt prin luna mai. România aproape că a luat foc în toate domeniile importante-politic, social, economic, legislativ, administrativ. Dar cel mai fierbinte cartof este cel al Justiţiei, unde focul este aruncat de o parte şi de alta a taberelor implicate.

Dosarele penalilor, problemele Justiţiei, legiferarea cu dedicaţie au inflamat atât de tare spiritele, încât sute de mii de oameni au ieşit şi au fost scoşi în stradă la proteste, iar alte sute de mii sunt chemate să încingă şi mai tare focul luptelor dintre putere şi restul cetăţenilor antiputere, anticorupţie.

Divergenţele sunt radicale şi par iremediabile. Fierbinţeala acestei veri încinge tot mai mult minţile protagoniştilor acestui război pentru democraţie şi statul de drept. Ca la orice război, sunt şi victime colaterale, oameni nevinovaţi, una dintre victimele celebre fiind sportiva Simona Halep, în timp ce cunoscuta soprană internaţională Angela Gheorghiu, a devenit o ţintă atacată din cauza opiniilor diferite despre cei care conduc România la ora actuală.

România oamenilor simpli, a copiilor şi cetăţenilor neimplicaţi politic este lăsată în voia sorţii, la mila lui Dumnezeu, ceea ce poate duce oricând la noi tragedii. Pe cine interesează astfel de chestii banale? Puternicii zilei au alte preocupări, alte priorităţi!

Protestele stradale par fără şir, nesfârşite, fiecare tabără ameninţând că vor mobiliza şi mai mulţi oameni ca formă de presiune. Sunt chemaţi char românii din diaspora să vină în ţară pentru a înlătura actuala putere politică acuzată de corupţie şi de încercările disperate de subordonare a justiţiei. Din păcate, sunt destui români care percep situaţia actuală ca o tendinţă de instaurare a unei dictaturi politice şi consideră că singura cale de a se opune este ieşirea masivă în stradă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite