Johnson&Johnson îşi amână desfăşurarea vaccinului în Europa, în urma suspendării vaccinării în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Johnson&Johnson ”studiază aceste cazuri împreună cu autorităţile europene de sănătate FOTO Shutterstock
Johnson&Johnson ”studiază aceste cazuri împreună cu autorităţile europene de sănătate FOTO Shutterstock

Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat marţi că a „luat decizia de a îşi amâna desfăşurarea” vaccinului împotriva Covid-19 - care se administrează într-o singură doză - în Europa, după ce autorităţile sanitare americane au recomandat o suspendare temporară a utilizării acestuia în Statele Unite pe timpul unei anchete cu privire la formarea unor cheaguri de sânge după vaccinare, relatează AFP.

Principalele agenţii federale americane în domeniul sănătăţii publice, FDA şi CDC,  vor să ancheteze şase cazuri grave de formarea a unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu J&J în Statele Unite. 

Johnson&Johnson ”studiază aceste cazuri împreună cu autorităţile europene de sănătate”, anunţă grupul într-un mesaj transmis AFP.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, tocmai anunţase azi că a fost definitivată procedura de vaccinare pentru vaccinul de la compania Johnson&Johnson cu care urmau să fie imunizate şi persoanele private de libertate.

„A fost definitivată procedura de vaccinare pentru vaccinul  de la compania Johnson&Johnson. Ea a fost  trimisă deja în teritoriu către direcţiile de sănătate publică pentru a fi prelucrat personalul vaccinator. De asemenea au fost stabilite cele două instrucţiuni care reglementează activitatea de vaccinare în caadrul persoanelor private de libertate din peninteciare şi de asemenea activitatea de vaccinare a angajatorilor din marile operatori economici.Aceste două instrucţiuni au fost deja transmise către direcţiile de sănătate publică şi de către cei care sunt bineînţeles implicaţi în ducerea la bun sfârşit a acestei etape de vaccinare.  

Pe scurt pot să vă spun că la nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinarea. Această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din peninteciare cu resursa umană proprie la care pot participa şi alte categorii de persoane din resursa fiecărui judeţ acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă şi dozele vor fi preluate dintr- un centru fix după modelul vaccinării din centrele sociale şi rezidenţiale, se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale, persoane vor fi introduse în registrul electronic naţional al vaccinărilor, iar adeverinţa de vaccinare se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. 

Se va distribui vaccinul de la compania Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita  vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare  cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanţul de frig şi celelalte condiţii necesare pentru a menţine caliatea şi eficacitatea acestor vaccinuri”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

   

România trebuia să primească o primă tranşă mai devreme faţă de data programată, anunţase pe 9 aprilie secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

"O veste foarte bună, am fost anunţaţi de faptul că acest vaccin va sosi cu câteva zile mai repede în România. Practic, va sosi pe 15 aprilie, joi, 60.000 de doze", a afirmat Andrei Baciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite