Societate

articolul anterior articolul urmator

Jurma, despre relaxările de Sărbători: Justificate de ieşirea din valul Delta, dar nu mai sunt justificate de iminenţa valulul Omicron din ianuarie

3
8 Dec 2021 20:45:55
Autor: News.ro

Medicul Octavian Jurma a declarat, miercuri, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că dacă valul Omicron va debuta la jumătatea lunii ianuarie, atunci autorităţile vor fi în vacanţă şi vom reveni direct în debutul acestui val pandemic, cea mai periculoasă dintre măsuri fiind faptul că s-a dat liber la petreceri de Revelion.

El a mai spus că problema este că Omicron a migrat în zona tânără, astfel că riscăm ca această relaxare să fie prematură şi să fie plătită cu un preţ mare şi a precizat că mai sunt 30 de zile până la debutul acestui val 5, maximum 60 de zile, iar cei nevaccinaţi se pot vaccina între timp, pentru a se proteja.

Potrivit medicului Octavian Jurma, valul Omicron ”se va mişca atât de repede, încât nu vom mai avea timp să luăm măsuri”. 

”Avem această situaţie în care măsurile sunt justificate de ieşirea din valul Delta dar nu mai sunt justificate de iminenţa valulul Omicron, care este cel mai probabil, din aceste calcule, să debuteze la jumătatea lunii ianuarie. Asta înseamnă că autorităţile vor fi în vacanţă, vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron”, a spus el.

Octavian Jurma a mai arătat că mai avem o problemă, foarte mare.

”Anul trecut, dacă ne uităm pe curba epidemică, la venirea din vacanţă avem o creştere, un vârf de cazuri, în ianuarie, dar pentru că şcolile s-au deschis în februarie, nu a devenit un val, s-a potolit şi a debutat la revenirea elevilor la şcoală. Anul acesta, însă, şcolile se redeschid exact la revenirea din această vacanţă”, a explicat cercetătorul. 

Potrivit acestuia, ”între măsurile de relaxare, cea mai periculoasă este eliberarea petrecerilor de revelion, care vin cu un intreg pachet de vacanţă”, şi a arătat că foarte uşor se poate ajunge ca, după o astfel de petrecere de revelion, jumătate din participanţi să fie infectaţi. 

Octavian Jurma a mai spus că multe ţări au cerut oamenilor să îşi petreacă Revelionul în familie, să renunţe la petreceri, iar în cazul nostru, ”presiunea din partea HORECA este foarte mare”. 

În privinţa valului Omicron, Jurma a spus că UE a reacţionat foarte repede de data aceasta şi a închis graniţele, o reacţie ”foarte rapidă şi fermă”, care ne-a ajutat şi pe noi să nu avem în acest moment tulpina Omicron care să circule. 

”Nu avem niciun motiv să sperăm că va fi mai uşor valul Omicron”, a spus Jurma, arătând că dacă ne pregătim şi va fi mai uşor va fi excelent, pentru că spitalele vor fi pregătite. 

El a mai spus că România a fost excepţie şi în cazul Delta, pentru că a produs mai multe decese decât în alte ţări. Jurma a mai arătat că problema este că Omicron a migrat în zona tânără, astfel că această relaxare să fie prematură şi să fie plătită cu un preţ mare. El a arătat că mai avem 30 de zile până la debutul valului 5, astfel că cei nevaccinaţi au timp să se imunizeze. 

Medicul a criticat şi tergiversarea implementării certificatului verde care, spune el, ”a dus la distrugerea campaniei de vaccinare”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

leuldinpanjshir99
8.12.2021, 21:33:38

Cum sa-i pui romanashului restrictii de Craciun si Revelion cand vrea sa ragaie in clan si in haita toba, piftie si caltabosi?

-1 (5 voturi)
= aceeaşi mizerie
9.12.2021, 05:25:02

l99... Vezi că ipohondria ta creşte, şi-ţi afectează tot mai mult judecata. Nu de alta, dar te faci de rîs... Legat de articol... Sînt curios, felcerul-părelolog plin de ipocrizie, din articol, cam cît "relaxat" o să fie de sărbători... O să "păstreze distanţa socială" faţă de neamuri/prieteni, pe mtoată perioada, fiindcă aşa-i dictează "conştiinţa" (şi cunoştinţele medicale, sic), sau o să facă cum ştie el mai bine (cam cum descrie comentariul de mai sus, fiindcă tot ce scoate ipocritul pe gură, nu vine din conştiinţă civică/medicală, ci din interes personal...

+1 (3 voturi)
Dan Coe
9.12.2021, 06:07:51

Justificarea e una politica: da bine pentru prostime. Si uite asa vom avea un nou val mai inalt decat precedentul. Dar tot rau spre bne: creste imunitatea dobandita pe cale naturala.

+1 (3 voturi)
Modifică Setările