Jurnalism comunitar la vârsta păpuşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două fetiţe au scos, la Gherla, un ziar al străzii pe care locuiesc Nici "De-a v-aţi ascunselea", nici "Pac-pac", nici jocuri pe calculator. O mână de prichindei din Gherla au făcut în

Două fetiţe au scos, la Gherla, un ziar al străzii pe care locuiesc

Nici "De-a v-aţi ascunselea", nici "Pac-pac", nici jocuri pe calculator. O mână de prichindei din Gherla au făcut în vacanţă un ziar.

"Ziarul Străzii" se difuza gratuit, din august, în fiecare săptămână, pe strada Crişan din municipiul Gherla. Redactorii publicaţiei au anunţat însă că, odată cu începutul şcolii, publicaţia va apărea doar o dată pe lună. Nu de alta, dar temele nu le lasă prea mult timp liber.

Inspirate de paparazzi

Redactorul-şef al publicaţiei, Sara Boancă, o fetiţă din Cluj-Napoca în vârstă de 11 ani, şi-a petrecut toată vacanţa la bunicii din Gherla.

Principala distracţie a fetiţelor de pe stradă a fost să-i spioneze pe băieţi, care se luau la trântă. "Le-am propus fetelor să-i spionăm din tufe, să-i fotografiem ca paparazzi, iar apoi să facem o revistă cu pozele", ne-a explicat Sara motivul deschiderii ziarului. După câteva episoade de spionaj, au ajuns la concluzia că ar fi mai interesant dacă ar insera în publicaţie şi alte informaţii de pe stradă. Zis şi făcut. Primul număr a fost redactat la colţul străzii.

Public - ţintă activ şi bine definit

Sara şi vecina ei, Florina, au scris cu mânuţele lor tot ziarul, de la numele publicaţiei, editorialul sau materialul principal, până la curiozităţi şi pagina distractivă. Ziarul a fost apoi multiplicat la un copiator şi distribuit gratuit în căsuţele poştale ale vecinilor de pe stradă, dar numai familiilor cu copii de vârstă apropiată.

La rubrica "Poşta redacţiei", fetiţele au anunţat că aşteaptă completarea organigramei: "Aşteptăm două persoane, limita de vârstă, 9-13 ani".

Concurenţa a fost depăşită

"Candidaţii trebuia să ştie să scrie, dar să nu ne despartă prea mulţi ani", ne-a detaliat Sara. Reacţiile nu au întârziat, însă nu au fost doar pozitive. Băieţii s-au răzbunat: au redactat rapid un "antiziar", pe care l-au trimis la adresa indicată în poşta redacţiei.

Cele două fetiţe erau ridiculizate şi comparate cu extratereştii. Însă, ele nu s-au descurajat. Au procurat bani pentru un nou număr, din vânzarea merelor bunicii, la poartă. Totodată, echipa redacţională a fost mărită la patru persoane, fiind cooptaţi Oana şi Rareş Criste, evident de pe aceeaşi stradă.

Pe viitor, "Ziarul străzii" va apărea doar lunar. Înainte de a pleca acasă, redactorul-şef le-a cerut colaboratorilor "seriozitate şi mai multă creativitate", avertizându-i că în fiecare weekend va veni la bunici şi va ţine şedinţe de redacţie. Ca de obicei, la colţul străzii.

Drama lui Găbiţă, subiect fierbinte

Echipa de la "Ziarul străzii" a scos cel mai bun număr de până acum în acest sfârşit de săptămână. Materialul principal prezintă drama unui vecin, Găbiţă, care nu se poate adapta în Spania, unde tatăl său e plecat la lucru de ceva vreme. "Îl aşteptăm să revină. Găbiţă nu are prieteni acolo. Îl aşteptăm să se întoarcă definitiv acasă, tuturor ne este dor de el", se încheie articolul principal.

Le-am propus fetelor să-i spionăm din tufe, să-i fotografiem ca paparazzi, iar apoi să facem o revistă cu pozele
Sara Boancă, redactorul-şef al publicaţiei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite