Kotor, Veneţia Muntenegrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostă colonie veneţiană, oraşul Kotor (în italiană „Cattaro“), înconjurat de un  impresionant zid de apărare, este situat pe malul golfului cu acelaşi nume, din sud-vestul Muntenegrului.

Clădirile vechi şi Catedrala din secolul al XII-lea, cu o arhitectură influenţată puternic de ocupaţia Republicii Veneţiene dintre anii 1420 şi 1797, sunt atracţiile principale ale coastei muntenegrene. Golful şi fiordurile Kotorului („Boka Kotorska“) ce se deschid în Adriatica, alături de munţii Lovcen şi Orien (cu o înălţime de 1.894m), formează un amestec unic de farmec natural şi fascinaţie arhitectonică.

De la punctul de frontieră de la Porţile de Fier, drumul cu maşina prin Cazanele şi clisura Dunării este superb. Şoseaua trece prin tuneluri şi urmăreşte meandrele fluviului. De la Belgrad spre Podgorica, capitala Republicii Muntenegru, din nou privelişti de vis. Din cei 400 km, cam 350 străbat zone de munte sălbatic şi spectaculos.

În toate satele casele din cărămidă, majoritatea cu etaj, sunt împodobite cu flori, obicei căpătat probabil sub influenţa ocupaţiei austro-ungare. Din Podgorica, după câteva serpentine, îţi apare Adriatica în toată splendoarea ei, îmbujorată de apusul de soare. Coborând spre mare, se dezvăluie poate cel mai frumos golf al Mediteranei: Kotor.

Cât despre ospitalitatea muntenegrenilor, nu se poate spune decât că este o adevărată lecţie pentru orice călător. De la jovialitatea ospătarilor şi patronilor de cafenele până la atenţia de care te bucuri ca oaspete în hotelurile de pe coasta muntenegreană, totul te face să te simţi poate mai bine ca acasă.

Aer medieval

image

Golful Kotor este cel mai sudic fiord din Europa



Fondat în epoca Republicii romane, sub numele de Ascrivium şi integrat în regiunea Dalmaţia, oraşul a fost menţionat pentru prima dată în 168. În perioada medievală, după ce a fost înconjurat de fortificaţii, Kotor a devenit un important centru artistic şi comercial, renumit mai ales prin şcolile de construcţii şi iconografie.

Un număr mare de monumente (incluzând biserici romanice şi zidurile oraşului medieval ce se întind pe o lungime totală de 4,5 kilometri şi au o lăţime de 15 metri) au fost serios afectate de cutremurul din 15 aprilie 1979. Ulterior cataclismului, oraşul a fost inclus pe lista monumentelor culturale protejate şi restaurate, cu un important sprijin UNESCO.

Stăpânit în timp de iliri, romani, unguri, de regatul medieval al Serbiei, veneţieni, francezi şi austrieci, reuneşte monumente de mare valoare, precum palatele Drago, Grgurina sau Grubojna, bastionul Gurdic, Piaţa Armelor şi biserici precum Sfânta Maria de pe Rau, Sfântul Luca şi Catedrala Sfântul Trifon - ridicată în 1166. Multe dintre acestea au fost folosite ca lăcaşe de cult  atât de ortodocşi, cât şi de către catolici, uneori în acelaşi timp, făcând din Kotor un creuzet al ecumenismului. Farmecul oraşului este dat de caracterul medieval extrem de bine conservat, completat şi de frumuseţea canioanelor prin care apa Adriaticii pătrunde adânc în interiorul continentului.

Turism cultural

image

Stradă din centrul vechi al oraşului


Din punct de vedere turistic, Kotor nu este chiar locul ideal pentru tinerii dornici de distracţii şi nopţi petrecute în cluburi. Oraşul este unul de valoare culturală extraordinară, iar în ultimele secole s-a dezvoltat numai în acest sens. Numărul plajelor de nisip din zonă a fost redus drastic, numai în faţa hotelurilor mai sunt câteva plaje de piatră, dar mici, pe care veţi găsi două-trei şezlonguri cu umbrele, unde vă puteţi relaxa seara sau chiar în timpul zilei, când faceţi o pauză între plimbări.

Dacă totuşi sunteţi la Kotor şi doriţi să leneviţi puţin la soare, o puteţi face pe una dintre cele două plaje de nisip, Orahovac şi Ljuta. Nu au o capacitate prea mare, dar sunt cochete şi curate, iar apa limpede şi caldă. Pe acestea le veţi găsi la câţiva kilometri de centru, pe drumul spre Risan.

O după-amiază foarte plăcută puteţi petrece pe malul stâncos al mării, în partea de sud a oraşului. Briza vă va răcori, iar ospătarii simpatici văr vor servi, cu o viteză uluitoare, sucuri din orice fructe doriţi şi cafele pentru toate gusturile.

image

Biserica de pe insula Gospo od Skrpjela



Cu toate că din punct de vedere cultural şi arhitectonic, şi chiar şi al imaginilor superbe, Kotor se ridică la nivelul oricărui oraş scump din lume, preţurile Veneţiei din Muntenegru nu sunt deloc piperate. O cameră la hostel costă între 6 şi 17 euro pe noapte, iar la un hotel de trei stele, preţul porneşte de la 30 de euro pe noapte.

Ce merită vizitat

Catedrala Sfântul Trifon, Biserica ortodoxă Sfântul Luca, bastionul Gurdit, Piaţa Armelor, Palatul Grgurina, Biserica Sfânta Maria. În fiecare an, în perioada 6-8 august, are loc carnavalul din Kotor, inspirat de celebrul carnavalul veneţian care se desfăşoară în luna februarie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite