Societate

articolul anterior articolul urmator

La 25 de ani de trăit ca-n America

29
11 Dec 2014 17:37:56
Lacrima Andreica

Ultimii 25 de ani ne-au adus o americanizare ca-n filme. Obrăznicia, nesimţirea, hoţia, delapidarea, trădarea, jecmăneala, invidia, toate relele umane au fost ascunse cu neobrăzare sub sintagma: ”Ştiu eu, aşa e în America”. La 25 de ani de la Revoluţie suntem mai inumani ca nicicând unii cu alţii, iar asta se vede cel mai mult la locul de muncă şi în relaţiile noastre directe. Cred că am devenit mai americani  decât americanii.

Eram adolescentă când Revoluţia s-a revărsat peste noi toţi într-o zi. Ascultam Europa Liberă înainte de-a merge la şcoală, apoi s-a întâmplat ca ziua mea să fi început cuminte în comunism şi să se sfârşească în haos. Priveam spectacolul din jurul meu în acele zile apoi ani fără a înţelege de ce au înebunit toţi oamenii brusc. Părinţi, cunoscuţi îşi pierdeau locurile de muncă pe bandă rulantă. ”Aşa-i în America. Şomajul e firesc. Trebuie să te reorientezi”, auzeam des. S-ar fi reorientat bieţii oameni, dar nu era încotro. Cădeau fostele blocuri comuniste ale muncii, fabricile şi uzinele vremii. ”Nu-i nimic”, mi se spunea. Totul era ca în America. Spitalele îţi cădeau în cap, oamenii se înrăiau pe zi ce trece, erai folosit luni în şir ”într-o probă” de muncă nesfârşită, ca la final să nu primeşti niciun leu pentru munca ta trudnică. Nu corespundeai brusc atunci când trebuia să fii plătit. Munca ta corespundea atâta timp cât era pe gratis. La toate astea, răspunsul era mereu ăla cu America.

Mi-am întrebat părinţii dacă America e un loc al nebunilor în care jungla vine să ia lecţii de la gunoaiele umane care nu precupeţesc nicio secundă să distrugă pe oricine. Şi ei credeau că da. Lege, dreptate, bun-simţ, onoare? Prostii. La ce ne foloseşte bunul-simţ şi educaţia, mi s-a replicat ani mai târziu. Devenisem desuetă şi ”proastă” pentru că mai spuneam mulţumesc, pentru că nu înşelam pe nimeni pe munca lui, pentru că plăteam taxe, pentru că doream să trăiesc decent, fără să ”sar” legile, pentru că aveam curajul să întreb când nu ştiam. Era tot ca în America să ţi se ceară la locul de muncă să ştii lucruri pe care în mod firesc trebuia să le înveţi acolo. Nu conta! Trebuia să te naşti învăţat. Nu ştiai? Erai călcat în picioare. Ca în America.

N-am înţeles niciodată ce fel de Bacalaureat am susţinut când faţă în faţă cu examenul de limbă engleză, cu cinci minute înainte de a intra în sală pentru a fi examinaţi am fost anunţaţi că s-a schimbat lista subiectelor alese din toţi anii de studii, pe care ar fi trebuit să le pregătim şi din care ar fi trebuit să fim examinaţi.  Am întrebat dacă şi asta se practică în America. Da, totul era fix ca în America.

În numele democraţiei ca-n America toţi nesimţiţii lumii româneşti au insultat, au înjosit, au delapidat, au calomniat, au furat, au umilit pe oricine le-a ieşit în cale. Şi continuă s-o facă. Azi, la 25 de ani de la Revoluţie, sau ce-o fi fost, nu se mai laudă că e ca-n America. Ne-am prins şi noi că nu e. Între timp au devenit mari profesori universitari, mari scriitori, mari oameni de afaceri. Acum e ca ei. Doar că s-au înmulţit între timp.  În rest nu s-a schimbat nimic. Fir-ar el de model american să fie!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

ERTEP ESCUGRIGOR
11.12.2014, 19:58:33

Propagandă (modernă) ca la MOSCOVA (de ieri şi de azi)! Cei care au avut cam 5 ani în decembrie 1989 cred tot ce li se spune, crezînd că ştiu totul. DA ! au fost 25 de ani de „americanizare Sovietizată” venită de-a dreptul din „USA” : Uniunea Sovietică Ailaltă. Iar povestea cu „Revoluţia” e pentru cei care au rămas CA La 5 ANI ! Cum „propaganda” aceasta e cu dus-întors, cei care au rămas „Ca la 5 Ani”, vor pricepe EXACT ceea ce nu pot pricepe deloc, de 25 de ani, cei care au 30, că democraţia originală nu e originală ! Păcat că nu ştiţi ( MAI BINE !) cum era „democraţia” în URSS !

-2 (6 voturi)
vbuntv
11.12.2014, 20:05:47

Excelent articol scumpā doamnā ! Ca rezident in America din 1979 pot sa confirm ca aveti totalā dreptate, America este un mit in cale de extinctie..

+4 (8 voturi)
Lacrima Andreica
11.12.2014, 23:03:53

Multumesc pentru apreciere...Din pacate ajung sa am serioase dubii ca democratia a existat vreodata si altfel decat la nivel de mit...

+5 (5 voturi)
vbuntv
12.12.2014, 07:16:09

De acord cu dvs, si aici aveti dreptate...

+3 (7 voturi)
marius cristian
12.12.2014, 12:45:12

Stimata doamna , aveti perfecta dreptate in tot ceea ce scrieti , la noi este in loc de capitalism un adevarat neo-sclavagism , iar in loc de democratie avem democratura. Aveam aproape 20 de ani in decembrie 1989 , si am trait tot ce a-ti scris dvs. in articol , iar "binefacerile" capitalismului neo-sclavagist le traiesc si acum ca salariat la privat. Din pacate nimic nu se va schimba in bine (ca in rau vad ca se tot poate...) daca nu vom scapa de asa zisa clasa politica compusa in proportie covarsitoare de hominizi inculti si / sau delicventi , care de 25 ani distrug tara si poporul. Cu respect.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările