La cumpărături: azi în chiloţi, mâine – fără

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpărături în lenjerie intimă FOTO Eduard Enea
Cumpărături în lenjerie intimă FOTO Eduard Enea

PR-ul comercial a atins un nou obiectiv în persuadarea publicului naiv. A reuşit să sensibilizeze instinctul de consumator al omului de rând, demonstrându-ne tuturor cât de superficială este crusta noastră culturală şi cât de lejer poate fi ea abandonată sau dezbrăcată (ca să fiu mai în armonie cu subiectul vizat). Încă o dată, apelul la instincte a învins rezistenţa raţiunii (atâta cât o fi fost).

Mă refer la evenimentul „marei dezbrăcări”:

Peste o sută de bucureşteni s-au înghesuit astăzi în magazinul Desigual din AFI Palace Cotroceni, purtând doar costume de baie sau lenjerie intimă, încercând să plece acasă îmbrăcaţi cu haine noi. Cel mai în vârstă participant la evenimentul din mall a fost un bucureştean în vârstă de 73 de ani care a plecat acasă tot dezbrăcat[i].

Dacă azi au ieşit doar în chiloţi, pe cine ar mai mira dacă mâine vor ieşi fără ei, de dragul obţinerii unui bun gratis. Sau, mai exact, de dragul satisfacerii unui instinct al achiziţionării, de influenţa căruia majoritatea nici măcar nu-şi dau seama.

Şi în lumea orătăniilor, aruncarea unui pumn de grăunţe poate crea o busculadă şi o forfotă babilonică. Năvala orătăniilor la un pumn de grăunţe aruncat poate fi totuşi înţeleasă. Tabloul colectiv e ridicol, dar gestul individual pare justificat; cu foamea nu e de glumit. 

În lumea oamenilor, lucrurile stau altfel, mult mai grotesc. Renunţarea la lenjerie e o mo[n]stră a modului în care se poate trece uşor de la ridicol la radical. Şi nu doar în comportamentul de consum

Nebunia maselor se clădeşte pas cu pas.

Întâi dezbrăcatul până la lenjerie, apoi de tot.

Întâi abandonarea cititului, apoi renunţarea la gândire.

Întâi credinţa naivă, apoi fanatismul.

Întâi ura şi discriminarea, apoi omorul.

Prostia omenească e notorie, dar la prostie rareori ajungi dintr-un salt. De cele mai dese ori trebuie să urci nişte trepte (sau să le cobori). Şi în prostie e nevoie de perseverenţă, de gradaţie.

Ecce homo.

Cea mai raţională fiinţă de pe pământ poate fi şi cea mai tâmpă.

Aceasta e tot un fel de dialectică. Altfel zis, o ironie dezbrăcată a Naturii.  

Mai multe articole găseşti aici: Instinct şi Raţiune (www.dorianfurtuna.com)


S-a dat startul la marea dezbrăcare. Bucureştenii în lenjerie intimă s-au înghesuit să apuce haine gratuite. Cel mai bătrân participant are 73 de ani // de Cristina Răduţă. Adevarul.ro. 12 iunie 2014 / 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite