La Mulţi Ani, România! Alba Iulia este peste tot în lume

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
1 decembrie 2018

Astăzi ne îmbrăcăm în tricolor. Şi ne bucurăm, cu toţii. Merităm această zi de sărbătoare. Ce ne uneşte? Cum de ne regăsim, oriunde am fi, de 1 decembrie? Ce înseamnă să fii român?

Înseamnă să mulţumim celor care au fost înaintea noastră. Celor care au făcut posibilă această identitate. Înseamnă să le respectăm lupta şi cultura. Prin ceea ce facem astăzi. Suntem demni de moştenirea pe care am primit-o? Vom şti să o dăm mai departe? Ştim încotro mergem?

Vin românii, vin la Alba iar. Astăzi Alba Iulia este peste tot prin lume. Imnul, drapelul şi rugăciunile le avem cu noi, oriunde suntem. Pulberea de eternitate din tolba fiecărui călător. Cândva ne vom întoarce. De fapt nu am plecat niciodată prea departe.

Este Ziua în care le mulţumim fraţilor care luptă şi astăzi pentru noi. Românilor din teritoriile istorice, cărora nu le este deloc uşor. Nu le-a fost niciodată. Le vom fi mai aproape de mâine? Le vom fi fraţi şi cu fapta?

Este şi ziua mulţumirii pentru cei care au venit din alte părţi şi au devenit români. Sunt mulţi şi importanţi, în istoria noastră. Sunt şi astăzi astfel de suflete oglinzi, români adoptivi în care ne vedem mai frumoşi decât ne credem. Poate că aşa suntem, de fapt, de ce să nu îi avem încredere în ei? Putem fi bine în pielea noastră de români, chiar dacă ne-am obişnuit să spunem, prea des, că la noi nimic nu este aşa cum trebuie.

Este şi ziua mulţumirii pentru sufletele lumini care ne-au păstrat vie identitatea, în timpul comunismului. În noaptea cea roşie am petrecut aproape jumătate din timp. Încă nu ne-am vindecat pe deplin.

Unde mergem, spre ce proiect de ţară? Putem păstra fraternitatea de azi vie pentru întreg anul care începe? Şi pentru următorii?

România 102. Povestea în trei culori merge mai departe. Avem, fiecare dintre noi, un rol în asta. Este o mare onoare. Dar şi o mare responsabilitate.

Să ne privim unii pe alţii cu atenţie. Ne cunoaştem pe cât ar trebui? Suntem gata să lucrăm împreună?

Fraţii mereu vor fi fraţi, aşa spune cântecul. Aşa să facem.

Avem graniţe dintre noi de doborât. Hotare şi vămi, unele fizice, altele de gânduri. Să ne regăsim încrederea. Să ne ferim de cei care vor să ne dezbine. Aşa cum a fost de acel 1decembrie, care ne înnobilează. Să fim discreţi şi hotărâţi, iar bucuria noastră să fie durabilă.

Astăzi ne îmbrăcăm cu toţii în tricolor. Şi mergem iarăşi la Alba Iulia.

La Mulţi Ani, România, La Mulţi Ani, dragi români din lumea largă!

image
image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite