Societate

articolul anterior articolul urmator

La cine şi de ce nu funcţionează 100% vaccinurile cu ARN mesager

22
21 Apr 2021 04:02:26
Autor: Ionuţ Mureşan
Testare sânge pentru anticorpi COVID-19, Universitatea din Washington. Imagine: Karen Ducey / Getty Images
Testare sânge pentru anticorpi COVID-19, Universitatea din Washington. Imagine: Karen Ducey / Getty Images

Răspunsul imun al persoanelor vaccinare cu seruri pe bază de ARN mesager – precum Pfizer sau Moderna – ar putea fi influenţat de factori precum obezitatea, hipertensiunea sau fumatul, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Roma, Italia, publicat pe portalul NewsMedial.net.

Vaccinurile cu ARN mesager au, teoretic, un factor de protecţie de peste 90%, dar noul studiu arată că titlul de anticorpi poate fi influenţat de stilul de viaţă sau de afecţiunile celor care se vaccinează.

Studiul a relevat că nivelul de anticorpi al persoanelor supra-ponderale imunizate cu două doze de vaccin era mai mic decât cel cu un indice de masă corporală normal. Mai mult, fumătorii au dezvoltat un nivel de anticorpi mai scăzut decât nefumătorii, la fel ca persoanele cu hipertensiune, faţă de cele cu o presiune arterială normală.

Alte categorii la care cercetătorii au observat un nivel de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 mai scăzut faţă de parametrii normali au fost persoanele care suferă de diabet ş cei cu boli cronice pulmonare.

Ce rezultate au obţinut fumătorii vs. nefumători

În mod distinct, persoanele care suferă de obezitate şi au un mare depozit de grăsime în zona abdominală au prezentat un nivel mai scăzut de anticorpi, dar rezultatele sunt valabile şi pentru cei cu un indice de masă corporală depăşit.

Rezultatele sunt următoarele: subiecţii obezi aveau un titlu de anticorpi cu indicele 1426, în timp ce persoanele cu greutate normală un indice de 1819; fumătorii au obţinut un indice de anticorpi de 1099, în timp ce nefumătorii – 1921, cei cu hipertensiune au obţinut un scor de 650, în timp ce persoanelecu tensiunea normală – 1911.

Ce concluzie au tras cercetărorii italieni

„În prezent, este imposibil să se determine indubitabil dacă un indice scăzut de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 duce la o probabilitate mai mare de a dezvolta COVID-19. Cu toate acestea, titlul de anticorpi se corelează cu protecţia împotriva mai multor viruşi, inclusiv SARS-CoV-2, iar constatarea că obezitatea, hipertensiunea şi fumatul sunt asociate cu un răspuns imun mai scăzut reclamă o atenţie suplimentară (în ceea ce îi priveşte pe cei care se încadrează în aceste categorii – n.r.)”, au conchis autorii studiului.

Cum a fost realizat studiul

Studiul a fost realizat pe 86 de persoane care lucrează în sitsemul de sănătate din Italia, dintre care 19 au fost studiaţi încă din luna ianuarie. Tuturor li s-au administrat două doze din vaccinul pe bază de ARN mesager de la Pfizer, la un interval de 3 săptămâni. Probe se sânge au fost prelevate de la toţi cei care au fost incluşi în studiu, atât înainte, cât şi după cele două doze. La acest studiu au lucrat 17 cercetători din diverse specializări de la Universitatea din Roma.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

ovidiu preda
21.04.2021, 07:37:17

Toti sanitarii, fie medici sau asisrente, care aveti halatele cultului covid patate de sange in acest genocid, nu veti scapa nepedepsiti

-15 (25 voturi)
ovidiu preda
21.04.2021, 07:38:26

Iar presa complce va fi judecata pentru crime impotriva umanitatii

-15 (23 voturi)
Ludwig
21.04.2021, 08:20:45

In general vaccinurile nu au efect la cei cu imunitate scazuta adica: diabet, insuficienta renala, cei ce au facut transplant de organ si i-au toata viata o grupa de medicamente numita imunosupresoare ca organismul sa nu atace acele organe "straine". Arsinel are transplant de rinichi si diabet, iar vaccinul nu si-a facut efectul. Or fi si blestemele celor ce au murit ca s-a bagat asta in fata la transplant, cine stie!

+12 (16 voturi)
Ionel Marcu
21.04.2021, 08:58:40

Nu-ți plac concluziile studiului, Preda, ești obez și fumător? Văd că obezitatea scade cu un sfert eficiența vaccinului, fumatul cu jumătate iar hipertensiunea scade la o treime indicele de anticorpi. Cine le are pe toate trei se vaccinează degeaba, numai dr. Lut îi mai rezolvă dacă se procopsesc cu virusul ăsta.

+3 (13 voturi)
nae
21.04.2021, 08:13:29

"Studiul" ăsta ajunge la concluzia că ..s-ar putea să nu se știe ! " în prezent e imposibil să se determine indubitabil dacă un număr scăzut de anticorpi împotriva Covid duce la o probabilitate mai mare de a dezvolta Covid " ! Păi tocmai asta trebuia să arate studiul : de la ce nivel ( mic) de anticorpi ( titrul, nu titlu) nu mai ești protejat împotriva virusului . Un studiu pe 86 de persoane ajunge la o concluzie de .....86 de bani !

-2 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările