Societate

articolul anterior articolul urmator

La originea răului: incompetenţa

71
28 Oct 2016 14:18:03
Nicolae Manolescu

Am scris de numeroase ori în această pagină că singura instituţie care funcţionează ca lumea în România este datul cu părerea. Nu e vorba de opinii, de analize, de critici. Acestea toate presupun competenţă. Sau, mă rog, ar trebui să presupună.

De la o vreme însă, spaţiul public este invadat de declaraţii, care, nu o dată, iau forma unor acuzaţii, venite din partea unor persoane care numai de competenţă în materie nu pot fi bănuite. Sebastian Ghiţă se autodenunţă ca fiind cel care a pus la cale „acoperirea“ oficială a unor plagiatori. Te umflă râsul: Ghiţă şi regulile academice! Mugur Ciuvică, şeful Grupului de Investigare Politică (GIP), susţinea în 2002 că teza Codruţei Kövesi ar fi plagiată, ca să recunoască astăzi că n-a citit-o. Lucrul e foarte grav, dar explicaţia lui Ciuvică după patru ani e şi mai gravă: n-ar fi fost lăsat s-o citescă! În stupiditatea lui, Ciuvică introduce în acuzaţie cel mai mizerabil element de oportunitate politică: trage pe uscat targa lui Ghiţă! N-am intenţia de a mă pronunţa pe fond în privinţa originalităţii tezei şefei DNA.

Grave disfuncţii

Nu sunt competent. Dar nu pot să nu trag o concluzie, punând cap la cap afirmaţiile unora sau altora. Nu ştiu cine este Dorin Isoc de la Universitatea din Cluj. Dar ceea ce afirmă el, ca membru al „Miliţiei Spirituale“ (sic!), într-o declaraţie publicată în „Adevărul“ din 29 septembrie îl aşază pe aceeaşi poziţie dezonorantă ca a lui Ciuvică: nici el n-a avut acces la teză, când a acuzat-o de plagiat în 2012! Să trecem mai departe. Cătălin Tolontan, în loc să-şi vadă de sport, denunţă tot ce mişcă în sănătatea naţiei, de la Hexi Farma la moartea „suspectă“ a lui Gyuri Pascu şi, deşi o ia peste bot, persistă. Călin Tăriceanu, care a citit doar jumătatea din Constituţie care interzice preşedintelui ţării să se implice în politica de partid, atacă periodic justiţia, fapt interzis de cealaltă jumătate din Constituţie, pe care nici măcar n-a răsfoit-o. Dacă datul cu părerea ar rămâne în planul declaraţiilor, am vorbi de răsfăţ demagogic. Din păcate, el conduce la grave disfuncţii şi la tragedii. Şi, în general, la manipularea unor secvenţe importante ale societăţii. Acelea dependente de televizor ca de droguri. Este absolut scandalos să te pronunţi despre lucruri pentru care n-ai nici o pregătire. Başca urmările inevitabile. Incompetenţa produce drame sociale şi individuale. De care aiuritoarea seninătate de care dă dovadă penalul Ghiţă pe treptele DNA nu pare a avea idee. El recunoaşte că a comis un fals, în care i-a antrenat şi pe alţii. Cu aerul că povesteşte presei o prostioară din copilărie. Tolontan o ţine langa cu presupusele erori ale medicilor, chiar şi când examenele de laborator au demonstrat precaritatea acuzaţiilor, un om s-a sinucis şi o întreprindere e pe cale să dea faliment. Competentul şef  al principalei reviste de sport în ale medicinei n-are nici o remuşcare şi rămâne neclintit pe poziţie, deşi bunul simţ, nu neapărat al unui chimist, i-ar fi putut spune că nu poţi dilua o substanţă de 2000 de ori.

Cultură diluată

În definitiv, nu e nimic de mirare. În tot ce se întâmplă în viaţa noastră politică şi profesională de câtva timp este rodul incompetenţei, care, la rândul ei, este rodul unei instrucţii şcolare precare. Unde sunt semidocţii de altădată? Trăim într-o lume de sfertodocţi. Iar cultura, spre deosebire de bactericide, se poate dilua, vai, la infinit. A fost nevoie de un deceniu pentru ca să apară tribunalele comerciale, specializate într-un domeniu care nu ţine nici de penal, nici de civil, nici de administrativ. În 2016, n-avem încă tribunale specializate în furt sau fals intelectual. Câţi procurori sau magistraţi au competenţă în astfel de speţe? Cea mai bună dovadă că sunt puţini, spre a nu spune că sunt sublimi, dar lipsesc cu desăvârşire, este numărul de suspiciuni de plagiat sau de plagiate în magistratură. Până la al şefei DNA, dacă se va dovedi real. Sau în Poliţie, de unde nu lipsesc absolvenţii de drept. Vă amintiţi care au fost primele două scandaluri la concursul de admitere în facultăţi după 1989? Vă spun eu, dacă aţi uitat: la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi la Facultatea de Teologie revenită în Universitate pe semnătura mea în 1990, când eram rector interimar. Hoţia intelectuală are aşadar surse vechi şi clare. Ceea ce se întâmplă după un sfert de secol nu mai ţine de o boală a sistemului: vorbim de o adevărată epidemie. A plagiatelor, între altele. Când Gabriel Oprea este dovedit plagiator, ce să credem despre cei ale căror teze le-a coordonat el însuşi? N-ar trebui luat tot procesul de la capăt? Când Ghiţă mărturiseşte că a obţinut semnături pe raportul care falsifica doctorate (la guvern!, ce treabă avea guvernul cu doctoratele?), n-ar fi cazul să restabilim tot traseul ştafetei? Dar recomandările unor profesori universitari în favoarea cărţilor scrise, chipurile, de puşcăriaşi ca Becali sau Copos? Sunt aceştia interesaţi, sau incompetenţi? Ca să nu creadă că le fac procese de intenţie, prefer să-i cred incompetenţi.

Să nu aibă incompetenţa moarte? Mă tem că nu sunt competent în materie de prognoze.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

71 Comentarii

Ovidiu Stoica
28.10.2016, 15:31:08

"N-am intenţia de a mă pronunţa pe fond în privinţa originalităţii tezei şefei DNA". Nu-i chiar asa de greu, cum nu a fost nici in cazul lui Ponta. "Paragrafe întregi de la paginile 21–24 ale tezei semnate de Laura Codruța Kövesi sunt reproduse, fără ghilimele, din volumul I al cursului "Combaterea crimei organizate", semnat de chestorul de poliţie Damian Miclea şi apărut în 2004 la Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor. Inclusiv notele de subsol din lucrarea lui Damian Miclea sunt preluate de şefa DNA în teza sa" (vezi articolul scris de Emilia Sercan, Pressone) Chiar si un singur paragraf plagiat, preluat fara gilimelele de citare si autorul real al paragrafului, e suficient ca sa califice o lucrare (teza de doctorat) drept plagiat. Chiar nu sunt dubii daca lucrarea Codrutei Kovesi e plagiat sau, discutia e doar in ce masura, ce autori, etc.. O astfel de analiza se face de catre o comisie dar asta nu schimba concluzia asupra lucrarii ca intreg, exista deja dovezi suficiente ca sa fie calificata teza ca "plagiata"

-5 (13 voturi)
Nirolf
28.10.2016, 15:35:35

Mie mi se pare ca toti distinsii domni amintiti de dl Nicolae Manolescu sunt extrem de competenti in incompetenta . Domnul Tolontan nu este fostul angajat al celebrului profesor Dan Voiculescu cu ce mai mare salariu din Trustul Intact ? Domnul Ciumica nu este acea luminoasa figura ce intuneca ecranul celui mai premiat post tv (Antena 3) din istoria televiziunilor romanesti ? Ce 'ti-e si cu competenta asta ?

+15 (17 voturi)
Muntean Aurelian
28.10.2016, 16:09:45

La originea raului...doar interesul personal.Adrian Nastase,Varujan Vosganian,Adrian Severin si multi altii,oameni foarte competenti dar pusi pe capatuiala,egoisti si trisori.Competenta transforma un hot de buzunare intr-un politician abil inconjurat de un anturaj pe masura.Toti oamenii mentionati in articol fac parte din anturajul unor politicieni foarte competenti si tocmai de aia foarte periculosi ptr un popor credul ca romanii.Ciuvica,Tolontan,Ghita si asociatii sunt produsul unor oameni competenti si toxici deoarece stiu exact ce otravuri amesteca ptr a ne ametii pe toti pe termen nelimitat.Problema este ca anturajul a supravietuit sponsorului,dar nu va supravietui daca jucaria stapanului care-i tine ocupati pe toti se strica,televiziunile ca exemplu.

+6 (8 voturi)
Tagetes
28.10.2016, 17:11:02

Poate ceea ce ne consuma cel mai mult energia decat orice altceva este efortul de a suporta efectul degradarii mediului social, prezenta zilnica a raului si dezastrului. Societatea sufera pentru ca e mai usor si mai benefic pentru sistem sa-i tampeasca pe oameni decat sa-i educe.Toti observa greselile altora nimeni nu se implica pentru ceva mai bun cu toate ca exemplul personal nu este principala modalitate de a influenta oamenii, pur si simplu este singura modalitate. Cel mai usor de dominat si de anihilat este comunitatea dezorientata, comunitatea fara repere clare.Era o vreme cand in spatiul public nu se putea face orice,erau reguli si limite. Acum se poate orice si se face: rau .

+8 (8 voturi)
Ggggg Hhhhh
28.10.2016, 17:41:06

Nu înţeleg: pt o teză din 2002 se spune că a plagiat o lucrare apărută în 2004??

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (71)

Modifică Setările