La târgul de carieră eJobs, candidaţii caută slujba ideală, nu un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi a luat startul târgul de joburi şi carieră eJobs Expo, care pune la bătaie peste o mie de locuri de muncă, atât pentru profesionişti, cât şi pentru cei care caută locuri de muncă pentru începători. Evenimentul este organizat de portalul de slujbe eJobs şi se va încheia mâine la ora 17.00.

Începând cu ora 10.00, în Pavilionul Central de la Romexpo, 50 de companii cu oferte active de joburi au standuri deschise, iar alţi 20 de angajatori  organizează seminarii gratuite în cadrul evenimentului pentru a găsi potenţiali candidaţi. Încă de la primele ore ale deschiderii târgului, sute de vizitatori au luat cu asalt clădirea Romexpo în speranţa că se vor potrivi profilului candidaţilor căutat de angajatorii prezenţi în cadrul târgului eJobs EXPO.

„Toate companiile au joburi active ce se adresează persoanelor cu vârste între 20 şi 45 de ani”, a spus Ana Cetăţean, Brand Manager eJobs.

Majoritatea companiilor cer candidaţilor cu studii superioare, stăpânirea unei limbi străine la nivel avansat. Joburile de Customer Support (Servicii Clienţi) au ca cerinţă obligatorie stăpânirea a două limbi străine.

Webhelp este o companie ce oferă astfel de servicii clienţilor şi care a ales să îşi promoveze ofertele de angajare în cadrul târgului: 65 de joburi sunt disponibile în cadrul companiei vorbitorilor de limbi străine. Cele mai multe sunt adresate celor care vorbesc franceză, dar se caută şi persoane care vorbesc germană, poloneză, olandeză, spaniolă şi italiană.

Per total, în cadrul târgului cele mai multe locuri de muncă sunt adresate celor care au o pregătire tehnică, spune Cetăţean, Brand Manager eJobs. „Cele mai multe joburi sunt disponibile, după cum era de aşteptat, în IT. Însă, avem şi locuri de muncă pentru cei care au specializări umaniste: sunt prezente la târg firme de recrutare care au oferte de muncă, dar şi companii din zona hotelieră şi chiar din industria farmaceutică”, a explicat Ana Cetăţean.

Organizatorii se aşteaptă ca până mâine 35.000 de vizitatori să ajungă la Romexpo, la târgul de cariere.

Tinerii îşi caută de lucru fără a avea o ţintă

În contextul ratei crescute a şomajului în rândul tinerilor – în acest moment aproape 20% din totalul şomerilor au sub 30 de ani – am încercat să aflăm, discutând cu participanţii la târg, viziunea acestora despre piaţa muncii din România, dar şi modul în care se poziţionează în raport cu un mediu profesional în continuă schimbare.

Aşa am aflat că pentru cei mai mulţi dintre tineri este important ca jobul să aibă un program fix, fără ore suplimentare şi că cei mai mulţi nu urmăresc ştirile legate de piaţa muncii, şi deci nu sunt la curent cu scenariile apocaliptice despre şomajul în rândul tinerilor sau vulnerabilităţile pieţei muncii. Îngrijorarea celor mai mulţi vizitatori ai târgului cu vârste până în 30 de ani este că nu vor găsi jobul potrivit, nicidecum că nu îşi vor găsi un loc de muncă.

Inginerul care vrea să devină artist

Florin Paraschiv are 27 de ani şi are o diplomă de inginer. Are aerul unui solist dintr-o formaţie de rock alternativ, cu barbă, păr dezordonat şi pantaloni largi. Poartă o geantă într-o parte şi răspunde relaxat întrebărilor, deşi în jur e aglomerat şi vânzoleală.

„Ştii ce? Târgul ăsta e slăbuţ. Nu sunt oferte din toate domeniile. Eu am fost inginer patru ani, mi-am dat demisia şi vreau altceva. Aş vrea să mă orientez către zona de media, de cultură. M-am săturat de lucrurile grele”, spune el.

Florin nu ştie ce spun ultimele statistici despre ce se întâmplă pe piaţa muncii pentru tineri. Habar nu are că Guvernul plănuieşte, la recomandarea Uniunii, înfiinţarea unei „Garanţii pentru tineri”, astfel încât aceştia să beneficieze la terminarea şcolii fie de un loc de muncă, fie de un curs de formare profesională care să îi facă angajabili.

„Nu urmăresc statistici. Nu mă interesează. Eu nu cred că pot fi pus atât de uşor într-o categorie”, a spus Paraschiv.

Florin Paraschiv se plimbă printre standurile unde sunt etalate ofertele de muncă, ştiind mult mai bine ceea ce nu îşi doreşte să facă, decât ceea ce i-ar plăcea cel mai mult.

Tinerii de 24 de ani, tiparul generaţiei Y

La rândul său, Daniel Andrei, la cei 24 de ani ai săi ilustrează perfect modelul generaţiei Y, generaţia celor născuţi după 1980. Prezent la târg în costum, într-o cămaşă perfect călcată, Daniel Andrei spune că joburile în programare şi IT îţi acaparează viaţa. Absolvent de Cibernetică, nu s-a putut niciodată adapta unei pieţe a muncii care nu îţi lasă timp pentru tine. „Îţi ocupă viaţa”, spune, scurt, Daniel.

Potrivit unui studiu lansat luna trecută de compania Ericsson ConsumerLab, generaţia tinerilor născuţi după 1980 integrează o mare parte din viaţa personală în viaţa profesională, răspunzând mesajelor pe Facebook şi messenger şi celor primite pe mobil, considerând acest lucru mai degrabă un drept decât un beneficiu.

Studiul care se numeşte „Tinerii profesionişti de pe piaţa muncii” a scos la iveală că, în viziunea generaţiei Y, compania ideală oferă, printre altele, muncă preponderent satisfăcătoare, posibilitatea de a intregra viaţa personală în cea profesională, o structură ierarhică orizontală (fără sau cu puţine nivele între management şi angajaţi), cerinţe şi task-uri clare, cu feed-back constant, transparenţă, o relaţie apropiată cu superiorii şi tehnologie de ultima informaţie.

Daniel Andrei aşteaptă toate aceste lucruri de la viitorul său job, însă nu crede că îl va găsi la Târgul eJobs.

„Târgul nu are cine ştie ce oferte. Pare mai degrabă un mod de a promova eJobs decât de a avea ca scop să îi ajute pe participanţi să îşi găsească jobul potrivit”, a mai spus el.

Târgul se va închide vineri la ora 19.00 şi va continua mâine de la ora 10.00 până la 17.00
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite