Societate

articolul anterior articolul urmator

Lăsaţi politica să strice prietenii!

5
29 Dec 2019 11:58:42
George Butunoiu

Citesc des tot felul de comentarii şi îndemnuri la ţinerea politicii departe de viaţă şi relaţiile personale, să nu lăsăm politica să strice prietenii, că simpatiile politice perverse sau activismul cuiva să nu afecteze o relaţie de care te-ai bucurat ani sau zeci de ani până atunci.

Serios? Să mai rămâi prieten cu cineva care votează cu unii despre care ştii, şi toţi ştiu, că au omorât oameni cu bună ştiinţă, că au furat tot timpul, că sunt acolo unde sunt pentru exact acest motiv, ca să fure, că dacă nu ar fi făcut ce au făcut, nu numai conştienţi de consecinţe, ci chiar cu intenţie, şi maică-mea şi taică-meu ar mai fi trăit câţiva ani buni dacă ei ar fi făcut ceea ce ştiau bine că trebuiau să facă, de pildă?

Eu nu mai rămân. Şi asta în secunda în care am aflat, fără să mai pun vreo întrebare sau să cer vreun argument. George, adevărul e întotdeauna la mijloc, ştii şi tu... Pardon? Pe lângă că eşti pervers, mai eşti şi prost! (asta o spun în gând, de cele mai multe ori). Adevărul e exact acolo unde este, nu unde îl pui tu cu cursorul. Dacă e într-un capăt, acolo rămâne până când se schimbă ceva fundamental. Ceva ce ţine de Adevăr, nu de interesul sau de inteligenţa ta.

Bunul meu prieten H face la fel. George, cum dădeam peste câte unul din ăsta printre prietenii mei sau cunoştinţele mele, întrerupeam definitiv orice contact cu el, îi ştergeam şi e-mailul sau numărul din telefon. Dar nu mai pot, sunt prea mulţi. Acum le păstrez unora datele de contact, totuşi, le răspund la telefon dacă mă sună, mai discutăm una-alta de business sau alte chestii funcţionale, însă tot silă îmi face când îmi aduc aminte. Şi presupun că o parte dintre ei încă cred că sunt prietenul lor...

Şi o întrebare cu răspunsuri scurte şi la obiect:

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mandrean Paul
29.12.2019, 13:03:37

Adevarul este ca toti suntem oripilati cand aflam pentru prima oara ca unii dintre amicii nostri cocheteaza cu PSD-ul. Pentru ca despre asta este vorba! Despre antiteza dintre romanii normali si pesedisti. Nu poti fi cetatean ori parinte model si in acelasi timp sa fii sluga condamnatului penal Dragnea. Pur si simplu nu poti face asa ceva daca ai un minim de demnitate, materie cenusie ori principii.

+5 (5 voturi)
Nirolf
29.12.2019, 15:03:25

Textul care provoaca Prietenia este o relatie personala , politica (grija fata de cetate) este o relatie sociala . Poti fi prieten cu un nevazator ? Da cu un prost ? Faptul ca e navazator , este ca si in cazul prostului o incapacitate data de destin . Eu am cunoscut oameni simpli (tarani) care au facut Canalul si in anul 1990 erau simpatizanti PSD . De fapt "nu vedeau" , dar pe alte paliere a vietii erau oameni normali . In alta ordine de idei , politica (este o curva) in general este imorala . Exceptiile confirma regula generala . Poti sa strici o prietenie pentru ceva cu vocatie in general imorala ? Pe undeva textul se poate inscrie in logica intrebarii : "ce este mai cald , un mar rosu sau o plimbare cu trasura ?" Exista totusi si o intransigenta in intoleranta cand este vorba de moralitate .

+4 (4 voturi)
Alfa Omega
29.12.2019, 16:36:01

Prietene nu este nou pentru tine ca politicienii ne vor multi si prosti si fac tot posibilul sa nu avem acces la intelepciune in toate formele sale; informatii, scoala, tehnologie etc sub deviza ca politica nu este pentru prosti ,uitand ca ei sunt doar absolventi de spirul sau care au finalizat facultatii de la care au lipsit pe la varsta de 40-55 de ani adkca exact cand erau bine intrati in politica ! Intreruperea contactului cu cei nestiutori nu este o solutie, ci daca esti cu adevarat mai intalept trebuie sa ii lasi sa isi dea seama singuri ca gresesc, sa ii pui in fata unor dileme existentiale si nu in cele din urma sa ii intrebi daca chiar au facut bine votand cu cine au votat si daca chiar cred ca un avantaj de moment merita sa le schimbe viata in rau. Sunt oamenii cuminti daca stii cum sa ii iei si realizeaza intr-un sfarsit ca pentru viitorul lor nu este bine ce fac ! Eu sunt un om social si asa voi ramane indiferent de optiunile politice ale interlocutorilor mei ! Si daca este pana acolo eu am optiunii politice diversificate chiar in familie , pe rude nu le poti evita, doar ca discutile opozabile au o anumita limita si familia ramane unita si intacta ! Niciodata nu ajungem sa ne certam ca chiori pe teme de politica romaneasca, prea mult patos strica ! Mai repede radem de o anumita optiune politica sau de membrii/ membrele dintr-un anumit partid , de ce sunt in stare sa faca sa ajunga la ciolan.

+3 (3 voturi)
Paun Al
29.12.2019, 17:41:35

Eu am prieteni ce tot voteaza si revoteaza partide corupte , cu corupti si complici ai lor . si nu renunt la nici unul , atat timp cate trebuie sa traim in aceeasi tara , localitate , strada ... Toteauna cand imi vorbesc de cinste si corectitudine, de meritocratie si alte valori morala , etice ... le amintesc ca este un mare scriitor George Orwell care spunea ... cei ce "... votează corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă ! Este complice !” Asa ca unii dintre ei renunta prietenie ...:))

+2 (4 voturi)
Ionescu Mihai
30.12.2019, 22:16:42

Un punct de vedere decent, pe care îl împărtășesc. Am renunțat probabil la zeci de contacte de business datorită controverselor pe teme politice. Iar alții au renunțat să-mi mai urmărească ideile de business exprimate public, din același motiv. De fiecare dată când sesizez așa ceva, îmi aduc aminte de ”... aranjarea scaunelor pe puntea Titanicului”, sau despre cum ideile mele nu pot fi convergente pe teme de business cu cineva, dar divergente pe cele de politică. De ce asta? Pentru că fără o politică competentă, de bun simț și în interesul cetății, orice am face noi în mediul de business se va irosi sau nărui inevitabil în contextul unei societăți sabotate politic de cei care ajung să o conducă. Așa că voi mai pierde contacte de business și în viitor, din aceiași cauză. Dar e Ok, pentru că alții vor aprecia în schimb ceea ce spun și datorită convergenței dintre ideile mele de business și cele politice.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările