Lege adoptată în Senat: Părinţii îşi vor putea lua zile libere plătite ca să stea cu copiii acasă, când se închid şcolile din cauza vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii vor putea sta alături de copiii lor, când e vremea rea şi şcolile se închid
Părinţii vor putea sta alături de copiii lor, când e vremea rea şi şcolile se închid

Părinţii îşi vor putea lua zile libere plătite ca să stea acasă cu copiii atunci când şcolile sau grădiniţele se închid din cauza vremii sau în alte situaţii extreme decise de autorităţi, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri la Senat.

Senatul a adoptat propunerea legislativă în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională. Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ a fost adoptată miercuri de plenul Senatului cu 64 de voturi "pentru”, trei voturi "împotrivă” şi 19 abţineri, potrivit Hotnews, care citează Mediafax:

Ce prevede proiectul:

Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Prevederile se aplică:

  • Părinţilor ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ
  • Părinţilor copiilor cu dizabilităţi înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ

Zilele libere plătite se vor acorda la cerera unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Pentru a beneficia de aceste zile libere, trebuie completată o declaraţie pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare, prevede proiectul de lege. Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autorităţile decretează închiderea unităţilor de învăţământ, potrivit Hotnews.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite