Societate

articolul anterior

Legea anti-bullying - încă o glumă proastă în spatele căreia se ascund politicieni incapabili

10
13 Feb 2020 09:55:43
Alin Dincă

Fără pedepse reale, nicio lege nu are cum să funcţioneze. Omul primitiv ştie doar de frică. Nu înţelege nimic altceva. Raţiune, cumpătare, decenţă, bun-simţ, acestea sunt doar cuvinte fără sens în mintea lor.

Sunt atât de multe subiecte despre care aş vrea să vorbesc astăzi. Zeci. Epidemia de gripă, noua cerere de eliberare a lui Dragnea, femeia ucisă de fostul iubit, interceptările în dosarul lui Sile Cămătaru, poluarea din Bucureşti, celebrul scaun din spitalul din Craiova, bancomatul de lângă Bran care a fost aruncat în aer, copilul mort pe scaun la dentist etc. Sunt multe subiecte. Însă am ales altceva. Deşi ne batem cu pumnii în piept că avem o noua lege anti-bullying, în Târgovişte un elev a fost umilit minute întregi de câţiva colegi în faţa clasei. Pus să facă flotări, pus să se întindă pe jos prin clasă, iar în final bătut cu pumnii, cu palmele şi lovit cu şutul.

Ce se întâmpla în acel timp? Nu ştiu. Însă ştiu exact ce nu se întâmpla. Niciun coleg nu a intervenit să oprească nebunia. Niciun elev nu a fugit să cheme un profesor. În schimb, unii filmau. Toate studiile spun că în momentul în care cineva filmează astfel de momente nu face decât să îl alimenteze şi mai mult pe bătăuş. El o să simtă nevoia să se dea în spectacol mai mult. Totul o să fie mai brutal, mai lung, mai grav. De dragul posterităţii.

Sunt atât de curios să văd ce se va întâmpla cu aceste forme de viaţă. Filmarea este pe tot internetul, Poliţia poate identifica fără probleme pe toată lumea. Şi asta apare la doar câteva zile după ce presa a aflat de băiatul din Constanţa care a fost bătut de un coleg mai mare până a intrat în moarte cerebrală. Nu aş vrea să mai spun că micul criminal posta în continuare pe facebook de pe telefonul tatălui. Detalii. Da. Ştiu. Ei sunt copii şi nu au nicio vina. Lipsa educaţiei duce aici. Ei, săracii, sunt nişte produse ale sistemului şi ale anilor în care şcoala a fost redusă la o plimbare zilnică de câteva ore, iar actul parental nu mai există. Cred că trebuie să începem să ne adaptam vremurilor. Ăştia nu mai sunt copii. Nu mai au nici măcar o legătură minimală cu ceea ce înseamnă să fii copil. Formele astea de viaţă, care de la 14-15 ani încep să fure, să bată, să înşele, să "facă combinaţii", să jefuiască, sunt nişte mari infractori în devenire. Pot face faţa puşcăriilor fix cum pot face faţa momentelor în care bat fără milă alţi oameni. Ştiu că unii vor spune că puşcăria nu îi educă. Am auzit şi asta de sute de ori. Dar aş vrea totuşi să se înţeleagă foarte clar că nimic nu îi educă. Cei interesaţi pot căuta statistici despre recidiva la minorii violenţi şi despre recidiva la bătăuşii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani. Nu există reeducare. Dacă ai ratat startul în viaţă, şansele de a te reinventa sunt minime. Reuşeşte unul din 100. Ce să facă? Să se întoarcă în scoală? Să înveţe o meserie şi să aştepte o lună ca să primească 2000 de lei? Pai 2000 de lei face într-o seara dacă îi dă unuia un şut în cap pe stradă.

Dacă nu se iau măsuri încă din clasele primare, o să apară tot mai multe specimene de puştani violenţi. Iar legea asta anti-bullying este ca toate legile din România. O mizerie. Fără pedepse reale, nicio lege nu are cum să funcţioneze. Omul primitiv ştie doar de frică. Nu înţelege nimic altceva. Raţiune, cumpătare, decenţă, bun-simţ, acestea sunt doar cuvinte fără sens în mintea lor.  Nu îi sperie o amendă sau o exmatriculare... Prostii!

Hai cu nişte pedepse serioase. Altfel o să devenim ţara cu cei mai mulţi interlopi pe metru pătrat. Deja avem câteva oraşe în care practic nu mai există nimic altceva în afară de clanuri interlope, peşti, traficanţi etc. Sunt cu ochii pe cazul din Târgovişte.

Coiotu'

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Zevescu Zev
13.02.2020, 10:07:40

Bullying, nu bulling. Altfel, suna corect.

+1 (1 vot)
Alin Dincă
13.02.2020, 10:22:38

Corect! Mulțumesc!

+1 (1 vot)
Marck
13.02.2020, 10:59:17

De ce trebuie să ne căznim să scriem englezisme dacă nu e cazul? Avem deja verbul argotic a buli. Deci buling poate fi fără probleme cuvânt neaoș, scris ca atare și cu același înțeles ca cel din engleză.

+1 (1 vot)
Stroe Orheianu
13.02.2020, 11:44:50

Mai degrabă „hărțuire” decât „buling”. Însă „bullying” este un cuvânt împământenit în literatura de specialitate.

+2 (2 voturi)
Zevescu Zev
13.02.2020, 12:04:38

Stroe - corect! Si eu cred ca cel mai apropriat cuvant in romana ar fi hartuire, dar semantic sunt diferente, de exemplu bullying include interactiunea fizica violenta, si repetata, cu scop agresiv, pe cand in romana, poate din cauza sintagmei ’hartuire sexuala’ care s-a impamantenit mai devreme la noi, aspectul violent e secundar,si orientat spre scopul sexual, deci mai degraba implica folosirea unei pozitii de autoritate sau de colegialitate pentru determinarea victimei sa ACCEPTE, silit, ceva pur sexual sau cu conotatii sexuale. Bullyingul e agresiune e agresiune fara conotatii sexuale, si e un scop in sine. Mno, eu zic sa-l sculam din morti pe Freud si pe Tribezkoy, ca Eco e viu, sa faca umpic de ordine.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)