Societate

articolul anterior articolul urmator

Legea îţi dă drepturi şi libertăţi de grup, respectul trebuie să ţi-l câştigi singur

14
18 Jun 2020 15:54:06
George Butunoiu

Grupurile şi comunităţile minoritare care militează ostentativ şi agresiv pentru drepturi şi libertăţi civile pun întotdeauna în faţă cerinţa lor de demnitate şi respect.

De fapt, e dorinţa naturală de a fi respectaţi (cu sensul de apreciere) de către majoritate şi de cei cu care se luptă în toate felurile, de la trântă pe idei şi până la insurecţiile de stradă, de genul celor văzute în televizor în zilele acestea. Pentru mulţi dintre ei, acestea, demnitatea şi respectul din partea celorlalţi, sunt mai preţioase decât toate avantajele materiale câştigate la un loc. Tânjesc după ele, adesea subconştient, chiar fără să-şi dea seama.

Militantismul agresiv a avut aproape întotdeauna câştig de cauză în partea aceasta de lume în care suntem noi, cel puţin, în cultura iudeo-creştină. Au fost date legi care extind libertăţile civile şi drepturile în toate direcţiile: rasă, religie, vârstă, sex, migraţie, relaţii de muncă etc. Dar cred că sunt puţine cazurile în care au câştigat mai mult respect din partea celorlalţi doar în urma aplicării acestor legi, atât în ceea ce priveşte comunitatea pe ansamblu, cât şi fiecare membru al ei în parte.

Oamenii civilizaţi din „partea cealaltă“ au acceptat, s-au conformat, însă a respecta legea nu e totuna cu respectul pentru cel protejat. Mulţi fac confuzia asta, că dacă li se respectă drepturile înseamnă că sunt respectaţi ei, ca oameni. În continuare, respectul va trebui să fie câştigat de fiecare în parte, individual, şi suma lor va da respectul pentru grup. Nu invers. Legile îţi dau drepturi, libertăţi şi avantaje câte vrei, însă demnitatea şi admiraţia trebuie să ţi le câştigi singur. Şi asta pare să fie din ce în ce mai greu…

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Marius Dumitru
18.06.2020, 19:58:36

Rar vezi o intervenție mai succintă, mai esențializată și mai corectă pe fluxuri. Ăsta e adevărul: doar civlizația iudeo-creștină a admis de-a lungul timpului extinderea drepturilor asupra marginalizatilor și victimelor. tocmai de aia a apărul pe acest fond ideea de a profita de statutul de victimă pentru a obtine mai mult decâât o lege egală, și anume PUTERE asupra celor pe car-ei acuzi că nu te „acceptă” Se confundăă notiunea legală de respectare cu cea morală: eu pot respecta un om dpdv juridic lăsandu-l in pace. Azi minoritățile mai ales cele LGBT nu asta vor, să fie lăsate in pace. Ele vor „respect” adică să ma inchin, să le zic fai ce frumoși sunteti, ce sex minunat faceti, ce teribilă chestie sunteti. Ca și cum faptul că faci sex invers te face special și meriti mai mult respect decât altii. Justă concluzia: fă domnule chestii mari, realizări, si vei fi respectat. Nu pentru că faci sex nu stiu cum - că nici noi nu ieșim să vă esplicăm cum o facem noi.

+1 (5 voturi)
delfi
18.06.2020, 20:21:56

bravo concluzia ! doar 0.5 % vor face chesti mari in viata, restul 99.5 % care au joburi banale vor fi detestati (dintr-un grup minoritar).

+2 (2 voturi)
Zgabeata Iftode
18.06.2020, 20:56:40

Articolul ăsta, și răspunsul d-lui Dumitru sunt exact motivul pentru care minoritățile se plâng. D-le Dumitru, civilizația iudeo creștină e vinovată de cererea grupurilor marginalizate și a victimelor la care mult mai târziu au extins drepturi. De la crusade, unde creștini au masacrat muslimi, la pogromurile europene și holocaust, unde creștini au masacrat evrei, la invazia Americilor, unde creștini au masacrat localnici, la situația din Israel, unde evrei masacrează palestinieni, la criminalizarea homosexualității, cum a fost legea în toate țările creștine. Pământul este roșu cu sângele victimelor civilizației iudeo creștină. Toate drepturile pe care minoritățile le-au obținut au fost plătite din greu. D-le Butunoiu, în lumea asta sunt mai multe forme de respect. Da, una dintre forme este aia la care vă referiți, unde o persoană, prin comportament și calități, câștigă respectul și admirația altei persoane. Respectul, în forma asta, este foarte personal. Dar mai este și forma de respect pe care mama dumneavoastră ar fi trebuit să vă explice când v-a zis "poartă-te cu respect în lume". Acesta este respectul pe care oameni normali îl acordă altor oameni pe care nu îi cunosc, care nu au avut ocazia să câștige cealaltă formă de respect. Acesta este respectul care face o societate plăcută când există și amenințătoare când nu. Când un angajator pretinde că poziția s-au ocupat, pentru că candidatul este homosexual, asta este lipsă de respect. Când un polițist arestează un copil de 14 ani pentru că umblă pe stradă, fiind negru în același timp, asta este lipsă de respect. Când un jurnalist ca d-l Butunoiu pretinde că nu înțelege de ce minoritățile cer respect, asta este lipsă de respect. Când cineva ca d-l Dumitru pretinde că este oropsit de homosexuali, asta este lipsă de respect. Lipsă de cei 7 ani de-acasă.

-5 (7 voturi)
George Butunoiu
18.06.2020, 21:19:36

Eu am scris despre grupuri, comunitati, minoritati. A te purta, sau chiar a fi civilizat, la modul general, a intelege, a-ti insusi si a internaliza marile principii ale moralei iudeo-crestine (sau alteia) nu are legatura cu ce am scris eu aici, e alt subiect, pentru alt articol. E un procedeu tipic de manipulare ce faci tu acum, sa muti subiectul si sa sustii ca daca nu am pomenit un lucru inseamna ca-l inteleg sau il fac asa cum sugerezi tu. GB

0 (6 voturi)
delfi
18.06.2020, 22:38:42

la varsta de 10 ani am fost rapit de o civilizatie extraterestra. am ajuns intr-o nava cosmica presupun. m-au scanat cu niste inele medicale. cred ca au incercat comunicare telepatica, simteam ceva ciudat, dar nu au reusit. o fiinta verde mica, au lasat-o sa se apropie de mine. cred ca era un copil al speciei lor. ne-am atins reciproc cu mainile. am ras si el a scos niste sunete ciudate. de atunci privesc lumea altfel, incerc sa inteleg eco-sistemul planetar, galaxiile, universul. religia "omul a fost creat dupa asemanarea lui dumnezeu" ma uit in farfurie si constientizez lucrurile cand mananc un pui sau o bucata de vacuta. omenirea ar trebui sa faca un salt calitativ in sensul de a pretui altfel viata.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările