Legea vaccinării 2020. Care sunt vaccinurile recomandate încă din prima zi de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea vaccinării 2020 şi schema de vaccinare FOTO Shutterstock
Legea vaccinării 2020 şi schema de vaccinare FOTO Shutterstock

Calendarul naţional de vaccinare a fost lansat de către Ministerul Sănătăţii. Schema naţională de vaccinare în 2020 este similară cu cea din anul 2019. Marea noutate este introducerea vaccinării gratuite împotriva HPV, reluată după 10 ani.

Calendarul naţional de vaccinare a fost lansat de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Astfel, vaccinurile din Calendarul Naţional de Vaccinare sunt, teoretic, oferite gratuit în maternitate şi, ulterior, la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român. Au existat însă şi cazuri când o parte dintre aceste vaccinuri au lipsit temporar din maternităţi sau de la medicii de familie, iar părinţii copiilor au fost nevoiţi să le cumpere.

   

Astfel, bebeluşii trebuie vaccinaţi încă din primele zile de viaţă în maternitate. Spre exemplu, primul vaccin este recomadat chiar în primele 24 de ore după naştere, iar copiii cu vârsta de până la 14 ani trebuie imunizaţi cu vaccinurile incluse în Schema naţională de vaccinare.

Vaccinarea se face conform Calendarului Naţional de Vaccinare, elaborat de către minister.

I. Vaccinuri care se fac în primul an de viaţă

1.Vaccinuri care se fac în maternitate:

  • Vaccinul hepatitic B (Hep B) - se administrează nou-născuţilor, în primele 24 de ore de viaţă.
  • Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - se administrează nou-născuţilor, în primele 2-7 zile de viaţă.

2.Vaccinuri care se fac la medicul de familie:

  • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - prima doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de două luni
  • Vaccinul pneumococic - prima doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de două luni
  • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a doua doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 4 luni
  • Vaccinul pneumococic - a doua doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 4 luni
  • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a treia doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 11 luni
  • Vaccinul pneumococic - a treia doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 11 luni
  • Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - prima doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 12 luni

II. Vaccinuri care se fac după primul an de viaţă, la medicul de familie:

  • Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - a doua doză - se administrează copiilor între 5 ani şi 7 ani
  • Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI - se administrează copiilor la vârsta de 6 ani
  • Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI - se administrează copiilor la vârsta de 8 ani
  • Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulţi - se administrează la 14 ani

Săptămâna viitoare, Parlamentul va vota legea vaccinării, ţinută doi ani şi jumătate în sertarul Camerei Deputaţilor. Legea nu impune vaccinarea obligatorie, dar va aduce sancţiuni, inclusiv amenzi de până la 10.000 de lei, pentru părinţii care refuză informarea privind beneficiile vaccinării. 

Precizări ale Ministerului Sănătăţii privind vaccinarea

Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul naţional de vaccinare în funcţie de fondurile disponibile.

  • Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinaţi cu DTPa-VPI.
  • Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI (copiii care nu au fost şcolarizaţi în clasa pregătitoare). 

Vaccinul anti-HPV, introduse în Schema naţională de vaccinare 2020

Ministerul Sănătăţii a reluat, la începutul acestui an, vaccinarea gratuită împotriva HPV, după 10 ani de pauză. Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul.

Campania de vaccinare gratuită se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul. 

   

În urmă cu 10 ani, Ministerul Sănătăţii a mai organizat o campanie de vaccinare împotriva virusului HPV, însă aceasta a eşuat din cauza lipsei unei campanii de informare. 

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual - echivalentul populaţiei unei localităţi din mediul rural) şi locul al doilea, după Bulgaria, la incidenţa bolii (în ţara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce priveşte tipurile de cancer ce afectează femeile din România. (Sursa: Institutul Naţional de Sănătate Publică).

calendar vaccinare
vaccin

Vaccinurile opţionale recomandate 

În afara vaccinurilor incluse în Calendarul Naţional de Vaccinare, care sunt recomandate de Ministerul Sănătăţii şi sunt asigurate gratuit, de cele mai multe ori, în maternităţi şi în cabinetele medicilor de familie, există şi o a doua categorie de vaccinuri - vaccinurile opţionale. 

Vaccinurile opţionale nu sunt asigurate gratuit în maternităţi şi în cabinetele medicilor de familie, precum cele incluse în Calendarul Naţional de Vaccinare, dar sunt şi ele recomandate de Ministerul Sănătăţii. Practic, cine doreşte îşi poate cumpăra aceste vaccinuri şi poate merge cu ele la medic pentru a îi fi administrate.

Lista vaccinurilor opţionale recomandate de Ministerul Sănătăţii

  • Vaccinul Rotaviral - este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viaţă, cu interval de cel puţin 30 de zile între doze.
  • Vaccinul Varicelic - este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de "bubatul mare" sau "vărsat de vânt". Se fac două doze de vaccin, la distanţă de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulţilor şi copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.
  • Vaccinul Meningococic - previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcţie de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
  • Vaccinul Hepatitic A - se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 - 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
  • Vaccinul anti-HPV - recomandat şi pentru tinerele cu vârsta mai mare de 14 ani, care nu intră în campania gratuită de vaccinare organizată de Ministerul Sănătăţii. Vaccinul protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite