Legea vaccinării obligatorii sau falsa preocupare pentru sănătate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2017, legea vaccinării obligatorii stagnează în Parlament din cauza propunerilor divergente ale deputaţilor dar şi ale senatorilor.

Acest lucru nu este întâmplător, având în vedere că proiectul de lege prevede ca părinţii care refuză vaccinarea copiilor să fie amendaţi şi, de asemenea, ca micuţii nevaccinaţi să nu aibă acces în comunitate în cazul epidemiilor. O astfel de lege care implică obligativitatea vaccinării ar putea deveni extrem de dăunătoare pentru populaţie din mai multe motive.

Mai întâi, ar fi încălcată libertatea fiecărui cetăţean de a alege ceea ce consideră că este potrivit pentru sine şi pentru propriul copil. A alege sau a refuza vaccinul – decizia trebuie să vină după o informare atentă, apelând la surse competente şi studii reprezentative pentru populaţia în cauză. Statul nu ar trebui nicidecum să aibă putere de decizie în această problemă, având în vedere că vaccinarea aduce, alături de protecţie, şi riscul dezvoltării unor deficienţe fizice şi psihice. Efectele adverse trebuie să fie expuse părinţilor şi medicul pediatru al fiecărui copil să verifice starea de sănătate a copilului înainte de administrarea vaccinului. De multe ori, însă, evenimentele se petrec invers şi se compromit vieţi.

Deci, legea ar putea fi considerată chiar neconstituţională dacă privim articolul 22 din Constituţia României: „dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate“. Se mai asigură integritatea bunăstării umane prin vaccinarea copiilor dacă starea lor de sănătate este ameninţată de acest proces?

Cât despre informare, majoritatea persoanelor se opresc la a primi informaţii din mass-media, fără a verifica dacă există o „poveste” nespusă în cazul detaliilor furnizate. Deschidem televizorul şi aflăm că se produc decese pe fondul nevaccinării. De ce nu aflăm şi că unii copii nu pot fi vaccinaţi din cauza afecţiunilor pe care le au? Sau că nu se află în evidenţa unor medici de familie? Să amintim şi condiţiile de trai precare sau afecţiunile preexistente de care suferă copilul căruia i s-a sfârşit viaţa?

Echipa jurnaliştilor de la Activenews a conturat o imagine amplă a unor cazuri prezentate distorsionat în mass-media. Iată unul dintre aceste cazuri în care cauza morţii este confundată cu rujeola:

La 8 ianuarie, un copil de 1 an şi o lună a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. „Băieţelul suferea de o boală autoimună, practic din cauza acestei afecţiuni sistemul lui imunitar nu mai funcţiona. A fost adus la noi, la spital, joi, 5 ianuarie, în stare gravă. A fost diagnosticat şi cu rujeolă. Nu era vaccinat. Boala de care suferea este una genetică, şi de la mamă am aflat că şi unchi de-ai copilului au decedat ca urmare a complicaţiilor acestei afecţiuni“, a declarat dr. Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova. (Sursa: activenews.ro)

În 2012, de exemplu, din cele peste 7000 de cazuri de rujeolă, unul singur a fost mortal. Totuşi, cu trecerea anilor, s-a considerat necesar să se achiziţioneze 380.000 de doze de vaccin în 2016 în valoare de 9,12 milioane de lei. Apoi, în ianuarie 2017, deşi mai existau în stoc 200.000 de doze, s-a anunţat achiziţionarea altor 109.000 de doze.

Ne întrebăm, prin urmare, dacă suntem martorii neputincioşi ai unei direcţionări incorecte a fondurilor şi dacă suntem puşi în faţa unor probleme ireale rezolvate de producători de vaccinuri care vin strict cu soluţii ce ţin de finanţele proprii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite