Societate

articolul anterior articolul urmator

Leneşii pravoslavnici sau „natural born communist“. Măi, protestanţi civilizaţi: noi, „pravoslavnicii comunişti“, nu muncim pentru că zburăm în kosmos

30
6 May 2018 12:36:06
Vasile Ernu

Săptămîna trecută apăruse un „studiu“ al unor bulgari isteţi pe banii Băncii Mondiale care ne „demonstrează“ că pravoslavnicii sînt leneşi şi „natural born communists“.

Ok. Nu o să intru în analiza textului. E o bazaconie ultraesenţialistă care pleacă de la cîteva ipoteze de lucru care nu au nimic ştiinţific (Weber & Berdiaev).

Însă altceva e interesant aici. Reacţia. Mai toţi conservatorii noştri au sărit ca arşi: vai, cum se poate?

Nu sînt pravoslavnic. Ba din contra: vin de pe baricada „eticii protestante“, a celui „predestinat şi popor ales“. Pot să mă complac uşor în această poziţie „superioară“. Dar cum regula de aur la mine e să ţin cu marginalii aici sar în tabăra „tovarăşilor“ pravoslavnici). Nu prea simpatizez cu ei cu toate că au multe lucruri pe care le admir dar acum sînt nedreptăţiţi de pe poziţii „superior globale“. Nu se face.

Bun.

Dar partea şi mai interesantă aici e că la noi această teză esenţialistă superioară e folosită de tot mainstream-ul conservator: de la intelectuali, la politicieni şi de la lideri de opinie, la presă.

Ştiţi tezele veşnice. De unde ne vin problemele României: avem probleme de mentalitate, sîntem leneşi, nu sîntem civilizaţi etc. De ce nu putem ieşi din sărăcie? Păi mentalitatea, păi comunismul, păi lenea. Doar „elita” e ok: poporul e vai şi amar. Aceste teze le folosesc zilnic „elitele“ noastră cu o ură îndreptată împotriva propriului lor popor în timp ce banii se distribuie cum se distribuie şi se scot din ţară cum se scot.

Dacă teza pe care o auzim zilnic de la „elita“ noastră este adevărată atunci cu siguranţă că şi teza bulgarilor din „studiul“ Băncii Mondiale e adevărată: pravoslavnicii sînt cam leneşi şi comunişti. Sau: poporul e cam cu mentalitatea stricată şi cam leneş. Cum vă place?

Culmea e că pentru a demonta această teză e nevoie să apelezi la istorici, sociologi şi economişti cam marxişti. Şi asta doare. Toată şcoala (ca să mă refer doar la istorici) pe linia Braudel - Wallerstein cu a lor interpretare a „gramaticii civilizaţiilor“ & “sistemul mondial modern“ explică destul de clar cauzalitatea acestor „înapoieri“ şi sărăcii cronice ale periferiei capitalului. Pentru că problema sărăciei nu se află în „mentalitate“ şi „religie“, ci în felul în care e controlat şi distribuit circuitul capitalului. Munca nu e un garant al ieşirii din sărăcie o ştie mai orice cetăţean, dar mai puţin „elita“ noastră. (La noi Murgescu vine pe această linie ceva mai timid, dar util: decalajele istorice).

Bun.

Acum terminînd în cheie ironică şi ca un „sectant“ devenit pe cîteva minute pravoslavnic (sau „tovarăş de drum“) pot spune cam aşa. Băi protestanţi civilizaţi noi pravoslavnicii sîntem leneşi însă lenea noastră ne-a trimis în cosmos înaintea voastră. Noi şi cînd ne odihnim sîntem mai productivi ca voi. Bucuraţi-vă că nu muncim că altfel ar fi jale de voi ;)

Pe partea cu Berdiaev - „natural born pravoslavnic-communist“ - nici nu mai intru în discuţie: l-am făcut din plictiseală şi pentru că avem un spaţiu nemărginit şi idei măreţe.

Pot face un „studiu ştiinţific“ din asta oricînd şi dovedi „tezele“ mele de mai sus: „kosmosul e pravoslavnic & comunist“. Doar că Banca Mondială nu dă bani pentru asta. ;) Mai glumim.

Şi nu uitaţi. cînd „elita“ şi bancherii dau mesaje de felul acesta cu mentalitatea şi lenea asta înseamnă că vi se mai pregăteşte o ţeapă…

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Alexandre
6.05.2018, 13:51:34

Ce ma amuza la Dl. Ernu este ca dansul inca nu a aflat ca daca ai un computer si o conexiune de net poti sa afli aproape instantaneu orice, oricand si oriunde, asa ca iata ce obtinem cautand pe Google referitor la pionierii programului spatial sovietic care s-a bazat in principal pe urmatorii savanti: Konstantin Eduardovici Țiolkovski : savant rus , nascut din tata polonez si mama tataroaica, .. (numai pravoslavnic nu e..) Friedrich Zander, savant rus , etnic german nascut in Riga (Letonia)..(numai pravoslavnic nu e..) In plus savantii capturati dupa razboi de la baza de cercetare nazista a rachetelor de la Pennemunde din fosta RDG si care au contribuit la programul spatial sovietic, numai pravoslavnici n-au fost.. Acum nu stim daca ucraineanul Serghei Koroliov era pravoslavnic get beget prin nastere sau a trecut la cele pravoslavnice abia dupa ce a absolvit 6 ani de gulag in lagarul Kolâma din Siberia..cert este ca savantii de obicei nu prea le au pe astea cu credinta, fie ea pravoslavnica sau nu- cel mult , ei sunt agnostici.. Mai bine Dl. Ernu ne spunea ca toti acesti savanti fie ca voiau, fie ca nu, erau pur si simplu cetateni sovietici si atunci nu mai era nicio problema, dar asa se intampla cand amesteci religia cu politica si cu internetul. Se combat unele pe altele..

+13 (13 voturi)
Mircea Nistor
6.05.2018, 14:04:44

O,daaa."Elita" e O.K....E după chipul și asemănarea bravilor votanți"turmentați", fie la propriu, fie din născare . Să luăm un moment de reculegere și să contemplăm pe cei care ne conduc :Liviu, Vasilica, Olguța, Grațiela, Găbița . Partidul unic rămâne fidel până la capăt meritocrației ... Până la finalul societății....

+7 (7 voturi)
Aspida
6.05.2018, 14:30:57

. «…cînd „elita“ şi bancherii dau mesaje de felul acesta cu mentalitatea şi lenea asta înseamnă că vi se mai pregăteşte o ţeapă» poți s-o mai spui o dată… 😉 🐵 ♒️

+6 (8 voturi)
Paun Al
6.05.2018, 15:44:22

De ce ar munci ortodocsii mai putin ? Ce-i deosebesste de ceilati crestini , de catolici si mai ales de protestanti ? Poate ca in orotdoxie se propaga mai intens ideea Ap Pavel ca se apropie a doua venire a lui Iisus . ( el credea ca a doua venire a lui Iisus va avea loc in timpul vietii lui ) Asa ca lumea asta nu conteaza . Ca suntem intr-o scurta trecere prin lumea asta plina de necazuri si suferinta , cu stapaniri pe care trebuie sa le acceptam ... spre fericirea vesnica a lumii de apoi . Si poate ca atunci la 'pravoslavnici " motivatia muncii este mai mica . Motivatia muncii nu poate veni decat din educatia pentru munca si din satisfactia pe care ti-o da .

+6 (8 voturi)
DG Gabriel
6.05.2018, 16:06:50

Asa. Si?

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (30)