Licitaţie pentru plajele din Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabine de duş cu fise, toalete şi chiuvete pe plajă, precum şi palmieri şi plante exotice, de toate acestea se vor putea bucura turiştii care vin pe litoralul românesc.

Citiţi şi: 1 Mai - oferte la munte şi la mare

Cel puţin aşa promit agenţii economici care participă în această săptămână la licitaţia organizată de Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) pentru închirierea plajelor.

Ieri au fost deschise ofertele pentru sectoarele de plajă din Vama Veche, Olimp I şi Agigea. „Nu sunt cabine de duş şi toalete publice. Dacă voi obţine sectoarele de plajă pentru care am venit voi monta cabine de duş, precum şi toalete şi chiuvete pe plajă", a spus Cristinel Boiţă, reprezentantul uneia dintre firmele care participă la licitaţie. Pentru un duş pe plajă, operatorul s-a gândit şi la un preţ: 5 lei.

Amenajări superficiale

Operatorii se plâng că anul trecut sectoarele de plajă au fost repartizate abia la 15 iunie, adică foarte târziu pentru a mai face amenajări, şi că Vama este pe cale să devină o staţiune la fel de scumpă ca şi Mamaia în această vară.

„Dacă aş putea să închiriez pe minimum cinci ani plaja, aş putea să investesc. Vreau să aduc palmieri, plante exotice, aş monta lucruri de calitate. Acum abia dacă apuc să pun umbreluţele, şezlongurile şi să curăţ plaja", a declarat Claudia Bărbat, un alt operator interesat de o parte din plaja din Vama Veche. Din aceeaşi cauză, turiştii vor avea parte de amenajări superficiale. „Sunt foarte târziu date spre închiriere şi vom face un «terci» pentru turişti. Este vina miniştrilor că litoralul este dezastru", a spus Carmen Dogaru, operator turism.

Potrivit autorităţilor, plajele au fost date spre închiriere atât de târziu întrucât documentaţia pentru închirierea sectoarelor de plajă făcută de Ministerul Mediului a fost publicată abia la 15 aprilie în Monitorul Oficial. „A doua zi am făcut anunţul public, care a apărut la 19 aprilie. Între 19 şi 24 aprilie s-au cumpărat caiete de sarcini şi s-au depus oferte. Ieri a început licitaţia şi se încheie la 29 aprilie", a explicat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al DADL.

Astăzi, Mamaia şi Eforie Nord

Agenţii economici care vor câştiga plajele vor trebui să lase accesul liber turiştilor pe porţiunea de nisip pe care o administrează, să igienizeze zona, să-şi plătească la timp chiria şi să-şi obţină toate autorizaţiile şi avizele de la celelalte instituţii ale statului. Pentru 172 de sectoare de plajă care reprezintă jumătate din suprafaţa turistică au fost depuse 139 de oferte. Astăzi vor fi licitate sectoare de plajă din Mamaia şi Eforie Nord II.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite