Licitaţie de saci şi petice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta privind moartea copiilor din Argeş nu a dus la nimic concret. Vinovatul, încă neprins, pare a fi o bacterie cu 150 de variante şi prezentă peste tot în natură, mai ales prin părţile ei mai întunecoase. Din această tragedie aleatoare, era imposibil ca hălci şi haite de civilizaţie românească să nu se inflameze.

Românul verde, cu idei multe şi cu puţin discernământ a acţionat. Nu vorbesc, aşa cum s-ar putea crede, despre „baza societăţii“, tocmai pentru că talpa ţării nu umblă nici pe Feisbuc, şi nici n-are imagine publică. Vorbesc despre oameni în toată firea, cu studii, cu poziţie şi influenţă.

Primii la rând sunt antivacciniştii. Să nu râdeţi, că nu ştiţi de ce râdeţi. E suficientă o bâtă la un car de oale şi, tot aşa, o nenorocire care să declanşeze, ca o epidemie, teoria conspiraţiei criminale şi seculare. Copiii vor fi murit din cauza vaccinurilor. Cum spunea Vlad Mixich, geto-dacii şi leacurile lor miraculoase au bătut Ministerul Sănătăţii. Kazahstanul, mercurul, planul de sterilizare a românilor, toate aceste prostii s-au răspândit pe teritoriul scumpei noastre patrii cu viteza fulgerului. Nu e suficient ca o informaţie să fie tâmpită ca lumea să o respingă. E destul să sune bine şi să aibă agăţău la fricile inconştiente ale individului. Din acest moment, orice individ slab de înger îşi încordează muşchiu’ şi devine un soldat al cauzei, pizdos la datorie. Să nu credeţi că leacul e informaţia, cartea, ştiinţa, bunul simţ, dovada. Pentru cel care a alunecat în borcanul cu idei delirante, raţiunea e o conspiraţie, logica, o societate secretă, iar bunul simţ, o agresiune. Istoria lumii e plină de iraţional, de la grecii logici până la englezii cei pragmatici.

Cred că e suficient să vă spun că primul vaccin antivariolic a fost însoţit de o împotrivire fanatică: cică le creşteau copiilor vaccinaţi coarne! Nu râdeţi, pentru că martorii erau gata să jure că văzuseră cu ochii lor transformarea omului în vacă.

Al doilea aspect e mult mai complicat, mai perfid şi mai partinic. Producătorul brânzeturilor suspecte (deşi nu toţi copiii consumaseră lactate) a pornit o campanie lacrimogenă: cum s-a străduit el să construiască o fabrică mică, cum a dat de muncă unor săteni din spaţiul natal, cum vrea statul român să dărâme capitalul autohton. Brusc, grupurile „autohtone“ şi inimoase s-au declarat susţinătoare ale Brădet-ului. Au apărut liste şi organizaţii. Postarea patronului a devenit un viral pe net. Dar ce să vezi? Nu au trecut 24 de ore şi a debordat, pe acelaşi net, o altă ştire. Patronul nu e chiar un sătean umil. Dimpotrivă, e un tip versat, client al unui anumit partid şi un obişnuit al contractelor cu statul. Ce urlete, ce imprecaţii, ce contrademonstraţii exemplare! Falsul mediatic a fost acoperit de un contraatac la fel de mediatic.

Dar nu mă pot opri să întreb: ce legătură e între copiii vaccinaţi, la mare distanţă în timp, şi infecţia care i-a răpus? De ce nu au cedat toţi copiii supuşi aceluiaşi tratament? Care e varianta de E.coli care i-a atacat? Apoi, este, cu adevărat, fabrica Brădet una vinovată de tragedie? A fost fuşărit vreun ciclu tehnologic? A trecut microbul vreuna din barierele stabilite? E vreo legătură între partid, comenzi de stat şi neglijenţă? Este, cumva, tragedia cu carnet de membru? La întrebările astea esenţiale nimeni nu răspunde. Moarte adversarilor, indiferent de costuri!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite