Lideri religioşi de pe tot globul au ieşit în public să încurajeze credincioşii să se vaccineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva
FOTO: Arhiva

Lideri religioşi de pe tot globul au ieşit în public să îndemne credincioşii să se vaccine. Papa Francisc, Dalai Lama, rabinul-şef al Israelului sau marele muftiu al Arabiei Saudite - toţi au spus, la un moment dat, acelaşi lucru: nimeni nu trebuie să se teamă să facă injecţia deoarece vaccinarea este sigură, este o datorie morală şi arată grijă pentru cei din jur, scrie Digi24.

Printre primii europeni care s-au vaccinat împotriva COVID-19 a fost un înalt prelat ortodox bulgar. Aşa a vrut să arate că biserica este de partea campaniei de imunizare şi o susţine.

Şeful Bisericii Ortodoxe Greceşti s-a infectat înainte ca vaccinul să fie disponibil apoi a făcut injecţia cu prima ocazie.

Ieronim al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe Greceşti: „Am încercat şi vom mai încerca să-i facem pe toţi oamenii să creadă. Doar în acest mod vom putea clădi zidul care ne va proteja pe toţi.”.

În Rusia, foarte puternica Biserică Ortodoxă a spus că oamenii care nu se vaccinează comit un păcat pentru care trebuie să se căiască tot restul vieţii, deoarece sunt responsabili şi de moartea altora. Declaraţia aparţine unuia dintre adjuncţii de încredere ai Patriarhului Kiril.

Papa Francisc şi Dalai Lama sunt probabil cei mai influenţi lideri religioşi la nivel global, chiar şi în afara confesiunii lor. Ambii s-au vaccinat şi îndeamnă toată planeta să facă la fel, arată Digi24.

Papa Francisc: „La Vatican toţi suntem vaccinaţi, mai puţin un grup mic. Dar şi pe aceştia căutăm să-i ajutăm.”.

Dalai Lama: „Ca să prevină probleme serioase, vaccinul este de mare ajutor. Mai mulţi oameni ar trebui să aibă curajul să facă injecţia.”.

Regina Elisabeta a II-a, care este în acelaşi timp şi conducătoarea Bisericii Anglicane, s-a vaccinat încă din ianuarie.

Regina Elisabeta a II-a: „După ce faci vaccinul, te simţi protejat. Asta mi se pare foarte important. Şi din câte mi-am dat seama, a fost inofensiv.”.

Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace şi probabil cel mai cunoscut prelat anglican, s-a dus şi el să facă injecţia, deşi se deplasează foarte greu.

Marele Muftiu al Arabiei Saudite a spus că serurile sunt un dar de la Allah, după ce şi el a primit o doză. Iar Marele Rabin al Israelului a mers mai departe şi a spus că vaccinarea este obligatorie conform legilor religioase evreieşti.

Ce transmite BOR credincioşilor

Mesajele Bisericii Ortodoxe din România(BOR) au fost mixte în ceea ce priveşte vaccinarea ca soluţie a crizei sanitare. Dacă în vară BOR anunţa că nu vrea să se implice în campania de vaccinare, Patriarhia Română a transmis recent că îi „îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecţie recomandate de autorităţile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor.”. Mesajul nu conţine, totuşi, nici o încurajare directă la vaccinare pentru credincioşi. 

La nivelul instituţiei pare că se manifestă două tabere care au intrat în coliziune. Una mai progresistă, care ar vrea ca preoţii să-i sprijine pe credincioşi să se imunizeze şi care, în aparenţă, este susţinută şi de patriarhul Daniel. Iar apoi, alta conservatoare, care-l are în prim-plan pe ÎPS Teodosie. Acesta s-a opus vehement implicării Bisericii în campania de vaccinare, susţinând că „noi ţinem pe enoriaşi cu vaccinul credinţei şi a liturghiei, acesta este vaccinul nostru.”

Reprezentativ pentru modul în care BOR s-a poziţionat faţă de criza sanitară din România ultimelor săptămâni este cel mai recent mesaj adresat de un prelat credincioşilor, anume Episcopul Huşilor, Ignatie: Pe de o parte, acesta îndeamnă „să conştientizăm pericolele reale ale pandemiei şi(...) să ascultăm, cu deplină încredere, de îndemnurile avizate ale medicilor şi specialiştilor din domeniul sănătăţii”. Iar pe de altă parte, Episcopul Ignatie îndeamnă pe slujitorii sfintelor altare „să intensifice programul de slujbă, oficiind mai des, în parohii şi mănăstiri, Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu pentru cei bolnavi şi pentru personalul medical.”.

Miercuri, Patriarhia a anunţat organizarea unui pelerinaj în Bucureşti, de Sfântul Dumitru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite