Societate

articolul anterior articolul urmator

Lipsa nuanţelor la români

8
3 Aug 2019 13:44:28
Adrian Majuru

Popoarele a căror structură socială s-a cristalizat în jurul satelor au o percepţie simplificată a realităţii socio-politice. Cad pradă deobicei dialecticii simple: alb-negru, bun-rău etc. Nu disting niciodată nuanţele dovadă algerea politică pe care o fac.

Deşi aduci argumente că X poate fi rău sau mafiot el refuză să vadă acest lucru deoarece omul simplu acceptă integral o doctrină sau o ideologie. După revoluţie liberalii şi ţărăniştii erau percepuţi în mediul rural ca vânduţi imperialismului, continuatori ai legionarilor, oameni care vor să vândă ţara. Tot ce era în această zonă politică era similar cu răul. În schimb tot ce era în tabăra FSN era bun, patriotic, progresist.

Oamenii din mediul rural au avut nevoie de foarte mult timp să se dumirească că tocmai din acea parte se vor ridica majoritatea marilor averi, nejustificate.

Această întrerupere istorică - şi istoria nu iartă -, a afectat în profunzime dezvoltarea României, occidentalizarea sa. Marele Eugen Lovinescu observase cu fineţe că o societate matură şi o literatură de rafinament se nasc în mediul propice urban. Ţările cu slabă urbanizare au plătit cel mai dur tribut comunismului fiindcă mentalitatea rurală nu poate structura o rezistenţă nuanţată pe mai multe paliere sociale. Totodată arta occidentală este reflexul unei societăţi urbanizate integral. Diferenţele dintre sat şi oraş nemaiexistând ca nivel al confortului modern.

Diferenţa masivă dintre rural şi urban în România naşte încă tensiuni la nivel mental. Un om provenit din mediul rural nu poate înţelege în ansamblu civilizaţia europeană care ne este impusă. El aduce în comportamentul social multe din frustrările locului natal. Putem afirma fără să riscăm, deşi poate şocăm, că prelungirea acestei false nostalgii rurale nu poate fi decât să împiedice integrarea României în sfera europeană.

Omul fără nuanţă provenit, de obicei, din mediul rural este conservator în sensul rău al cuvântului în orice instituţie, ar ajunge la conducere. Lipsa nuanţelor se regăseşte şi la nivelul discursului politic, fiind chiar determinată de componenta agresivă a acestuia, atât din media cât şi din parlament, fapt ce se concretizează într-o stagnare gravă pentru elementele urbane şi rafinate ale României.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

🖕
3.08.2019, 14:07:04

Plus cei din urban care au completat pînă la 85% votanții criminalului Ion Iliescu în 1990.

+4 (4 voturi)
Mircea Nistor
3.08.2019, 22:07:28

De unde nuanțe la români?! La noi se poartă jocul de mare succesuri "alba-neagra " ! Ochiul minții la români nu diferențiază răul de bine, darămite să distingă "nuanțele "....Degeaba se dă deșteptarea cu imnul "Deșteaptă-te române ",cei mai mulți nu-i iau în serios versurile, dorm în papuci..Suntem o nație de zombi hipnotizați de tembelizoare. Kultur niet, "boulot, metro,dodo"....

+2 (4 voturi)
Podar
4.08.2019, 01:43:51

Intre tzaran si...orășean, Doar..."locația"...diferă... In rest, la fel de..."bolovan", E tot prostul care.. spera. De exemplu...Capitala, Care pute de...orășeni, A ales lui Firea...poala, Cu..."dasteptii-i"...cetățeni... Alta-i problema...don.Majuru, "Tzarasenii"-s ...si-n orașe... Aroganți, gândind cu...turu' Pe care vor să-l...îngrașe...:((( Fatza de cel de la tzara, Au mai multe...informații, Dar...placerea la...gargara, E defectu-acestei nații. Toleranți, lăsam bipezii, Sa își bata joc de noi... Spre distracția cirezii Călărita de...ciocoi. ...

+3 (5 voturi)
MM Ordean
5.08.2019, 06:49:05

„Lipsa nuanţelor la români” Faptul că acele nuanțe lipsesc la români nu înseamnă că ele prisosesc la d. autor Majuru.

+1 (3 voturi)
MM Ordean
5.08.2019, 06:52:17

”Lipsa nuanţelor la români” Mie unuia situația mi se pare mai complexă, decît atît. Adică 1) ROMÂNILOR (deci toți) 2) LE LIPSESC (adică 100%) nuanțele. Trec aici peste faptul că-i de căzut de acord, ce înțelegem, prin nuanțe. În același timp, recuinosc spășit că nu prea am umblat prin afară. După cum, și privind prin istorie, pot identifica vreun popor aparent cu nuanțe (bașca biblioteci doldira), care declanșează însă vreun război mondial de mai toată frumusețea.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările