Societate

articolul anterior articolul urmator

Lipsa subiectelor naşte monştri informaţionali. Efectul hipnotizant al unei dezmoşteniri simbolice

7
12 Aug 2015 01:02:34
Oana Mihalache

Parlamentarii sunt în vacanţă. Nemeritată, aş spune, având în vedere că au lucrat, în acest an, circa 39 de zile, raportat la un program de opt ore pe zi. Victor Ponta e în vacanţă, acum cu un picior în Miami şi altul în Tbilisi, ambele plimbate periodic în Turcia. Lipsa poantelor, a hârjonelilor, a declaraţiilor inepte ori a şchiopătatului în ale legilor, a lăsat un vid informaţional umplut cu ştiri care altminteri ar fi fost non-ştiri.

Lăsat fără titlul de „Principe al României” şi fără calificativul „Alteţă Regală”, principele Nicolae a devenit, preţ de două zile, „simbol al continuităţii monarhiei în România”, „tânără speranţă a ideii de monarhie”, „june care poate menţine vie ideea de monarhie” şi alte apelative măgulitoare, dar cernute parcă de orice simţ al realităţii.

Subiectul este în mod cert demn de menţionat, motivele merită poate aflate – de dragul consemnării istorice, dar de aici până la extazul comunicaţional care a roit în jurul Casei Regale, e cale lungă. Ce-i drept, atitudinea „cumpănită” menţionată în comunicatul dat de Secretariatul Casei Regale, anonim, îi lipseşte tânărului Nicolae. Dar, pe drept vorbind, ştim şi alte exemple de prinţi neastâmpăraţi, care nu sunt îndepărtaţi de la tron. Fie el şi simbolic.

Episodul ar fi fost poate subiectul unei ştiri de câteva minute la TV şi de câteva articole în presă. Acum, când parlamentarii îşi odihnesc oasele lângă agoniselile de-un mandat sau mai multe, când Victor Ponta dă declaraţii în pauzele dintre vacanţe, când stânga românească este muribundă, iar dreapta mai degrabă absentă ca forţă a opoziţiei, anunţul a făcut înconjurul ţării, a trezit monarhiştii din amorţeală şi a generat subiecte demne de tabloid. Pare un subiect fabricat în detaliu de Edward Bernays, părintele relaţiilor publice, cel care a arătat că masele pot fi manipulate în societăţile democratice şi lăsate să creadă că deţin controlul. Spun asta pentru că momentul a fost bine ales, suspansul a fost creat, declaraţiile se cer facute şi publicul pare insaţiabil.

În realitate, titlul are o însemnătate redusă, având în vedere că România este o republică. Însă românii asociază familia regală cu eleganţa şi demnitatea care le lipsesc politicienilor.

Subiectul nu a fost ignorat nici de publicaţiile străine. Iată ce scrie Washington Post la o zi după decizia Regelui Mihai:

„Puşi în faţa unei declaraţii criptice, românii au speculat că o rudă invidioasă a căutat să îl îndepărteze pe Nicolae de la succesiune. Popularitatea acestuia a crescut după ce a fost făcut anunţul neaşteptat, iar pagina lui de Facebook a ajuns la 23.000 de like-uri (…) În realitate, titlul are o însemnătate redusă, având în vedere că România este o republică. Însă românii asociază familia regală cu eleganţa şi demnitatea care le lipsesc politicienilor”.

Cu alte cuvinte, mult zgomot pentru nimic. Multe taste bătute pentru un subiect care nu ar avea de ce să suscite un asemenea interes. Au fost şapte. Au mai rămas şase. Coroana e una singură. Urzeala tronurilor continuă.   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Sunteţi Abjecţi
12.08.2015, 08:16:25

Unii scriu articole despre non-ştiri, alții scriu articole despre cum scriu primii acele articole. Sincer, eu îi cam înțeleg pe toți, aşteptăm şi noi bătând uşurel nervos din picior venirea Parlamentarului, ne rămân "demitizările" despre istoria şi credințele românilor, acum văd că s-a descoperit ceva cărniță pe un osişor de doftor... eehhh, trece ea şi vara asta, mama ei de vară, parcă-i prea lungă...

+1 (1 vot)
Adrian Andrei
12.08.2015, 18:58:33

Iar tu astepti vizita de seara si pe Doamna Asistenta, sa-ti faca injectia si sa-ti aduca bulinele... Uite-o, ca vine! Mergi incolo, spre fereastra, s-o intampini. N-ai grija, n-o sa cazi, o sa-ti spun eu cand sa te opresti. Tu mergi pana iti zic eu sa stai... Daca o sa fii ascultator, pe urma te las sa te uiti la Antena 3... mama ei de vara, chiar ca-i prea lunga... Vad ca ai 22 de fani, ce-ar fi sa-i chemi pe toti la noapte pe acoperis, le dau la fiecare sa ia cate un bec in gura si chem si televiziunea aia a voastra sa filmeze Perseidele.

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
12.08.2015, 19:16:25

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Andrei
12.08.2015, 19:23:45

Oana, de cand a iesit stirea asta ma scoate din sarite masturbatia jurnalistica pe marginea ei... Foarte adevarat, canicula naste monstri! Destul de agasat, am scris si eu despre subiect, dar n-am fost multumit de rezultat si-am renuntat sa mai public. Ma bucur sa citesc acum ca ai scris tu mai bine decat imi iesise mie. Ia-o ca o incurajare din partea unuia care are dublul varstei tale si a cam batut campii in scris in toti anii aia in plus... si mergi mai departe. Asa cum explicam unuia pe aici, iti zic si tie: Tu scrie, continua sa scrii... pana o sa-ti zic eu sa stai!

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
12.08.2015, 20:12:20

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările