Societate

articolul anterior articolul urmator

Lista localităţilor din România cu incidenţă ridicată | DOCUMENT

0
16 Jan 2022 13:25:48
Autor: Maria Ţaga

Grupul de Comunicare Strategică a publicat noua listă cu localităţile cu incidenţă ridicată. În acest moment, Capitala are o rată de infectare în scădere, astăzi fiind de 5,17 la mie.

Sâmbătă, incidenţa în Bucureşti a fost de 4,62 la mia de locuitori. Capitala a intrat în scenariul roşu începând cu 12 ianuarie, după ce a depăşit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.
 
Cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Capitală a fost atinsă pe 22 octombrie 2021 - 16,54 cazuri la mia de locuitori. 
 
În judeţul Ilfov 8 localităţi au incidenţa Covid peste 6 la mie, potrivit Prefecturii Ilfov

Astfel, cea mai mare incidenţă din judeţ se înregistrează în Corbeanca, de 8,87 la mia de locuitor, urmată de Otopeni (8,52) şi de Popeşti-Leordeni (7,37).
 
Celelalte localităţi care au depăşit pragul de 6 la mie sunt: Bragadiru (6,36), Chiajna (6,10), Dascălu (6,91), Snagov (6,25) şi Voluntari (6,75).
 
În Cluj-Napoca incidenţa cazurilor de Covid a depăşit duminică pragul de 10 la mia de locuitori, conform DSP Cluj. 

Astfel incidenţa cazurilor de Covid în Cluj-Napoca este duminică de 10,67 la mia de locuitori, după ce miercuri depăşise - 6 la mia de locuitori.
 
Cea mai mare incidenţă din judeţul Cluj este în comuna Ciurila, de 25,30 la mie.

 Incidenţe de peste 10 la mie mai sunt în localităţile Apahida (10,63), Feleacu (10,37), Poieni (10,92) şi Săvădisla (10,24). În judeţ, rata de incidenţă este de 7,47 la mie.
 
Masca de protecţie este din nou obligatorie
 
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând de sâmbătă, 8 ianuarie. Atunci vor intra în vigoare noile restricţii şi măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de COVID-19 din România.
 
Printre acestea se numără purtarea obligatorie şi corectă a măştii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spaţiile publice închise şi deschise, cu excepţii.
 

Principalele modificări:

 
Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 8 ianuarie 2022
Purtarea măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” şi este un standard european pentru eficienţa măştii. Acest tip de mască filtrează cel puţin 94% din toţi aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2, precizează autorităţile.
 
Excepţie de la măsura cu măştile fac următoarele categorii de persoane:
 
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
d) reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive
 
Alte măsuri:
 
Menţinerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activităţi până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;
Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
 
Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.
    

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările