Lista neagră a serviciilor medicale scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Ritli Ladislau cere restricţii în prescrierea medicamentelor
Ministrul Ritli Ladislau cere restricţii în prescrierea medicamentelor

Până la mijlocul lunii decembrie va fi întocmită „lista negativă“ a analizelor şi medicamentelor ce nu vor mai fi gratuite, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Acesta se referă la acesle servicii medicale care nu vor mai fi decontate de la bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi vor fi plătite parţial sau total de către pacienţi.

„Pachetul minim de servicii va fi întocmit la anul. Până atunci vom avea o listă negativă, care va cuprinde anumite medicamente şi investigaţii ce nu se vor mai re­găsi în plăţile făcute de stat", a precizat ieri ministrul Sănătăţii, la Adunarea generală a Colegiului Medicilor din România. El a spus că „avem medicamente foarte scumpe care sunt recomandate şi pentru alte boli decât pentru cele pentru care ar trebui prescrise". Ritli a adăugat că ar trebui o mai multă rigoare atunci când se fac investigaţii şi se prescriu medicamente, „chiar şi la cele din on­cologie".

De la lista negativă la asigurările private

Lista neagră a medicamentelor şi investigaţiilor care nu vor mai fi suportate de bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi urmată de stabilirea pachetului minim de servicii medicale. Acesta va cuprinde un număr de servicii şi analize medicale care vor fi decontate din asigurarea de sănătate pe care o plăteşte orice român la CNAS. Restul vor trebui plătite. Stabilirea unui pachet de servicii medicale a fost dorinţa mai multor miniştri ai Sănătăţii, însă ea a fost amânată de politicienii aflaţi la putere din cauza efectelor sociale pe care le-ar putea avea.

Următorul pas după delimitarea pachetului minim va fi înfiinţarea asigurărilor private de sănătate, care vor aduce un plus de servicii medicale celor care vor plăti şi aici. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite