Litoralul, luat cu asalt în minivacanţa de 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii, aşteptaţi în număr mare pe litoral în minivacanţa de 1 mai şi de Paşte FOTO Adevărul
Turiştii, aşteptaţi în număr mare pe litoral în minivacanţa de 1 mai şi de Paşte FOTO Adevărul

Anul acesta, peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte pe litoralul românesc. Patronatele spun că cererea este cu 20% mai mare faţă de anul trecut, preţurile la cazare fiind cuprinse între 45 de lei de persoană pentru o noapte la un hotel de două stele şi 299 de lei de persoană la un hotel de cinci stele din Mamaia.

Patronatele hoteliere şi agenţiile de turism spun că anul acesta s-a înregistrat o cerere cu 20% mai mare pentru pachetele turistice de 1 Mai şi de Paşte.

„Ne aşteptăm la un număr-record de turişti pe litoral pentru că am păstrat tarifele de anul trecut”, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.

Spre exemplu, în staţiunea Mamaia, unde sunt aşteptaţi cei mai mulţi turişti, preţurile pornesc de la 60 de lei de persoană pe noapte într-un hotel de trei stele, în timp ce turiştii care se vor caza la un hotel de patru stele vor achita tarife care încep de la 100 de lei de persoană pe noapte. În schimb, la hotelurile de cinci stele, tarifele pornesc de la 299 de lei de persoană pe noapte.

Spa, fitness şi piscină de la 320 de lei în sus

În ceea ce priveşte pachetele puse la dispoziţia turiştilor, hotelurile de patru şi cinci stele au oferte mai complexe, incluzând servicii precum acces la spa, fitness şi piscină. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, românii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar sume care pleacă de la 320 de lei pe noapte pentru o cameră dublă standard, pentru doi adulţi, pentru sejururi de minimum trei nopţi şi 280 de lei pe noapte pentru sejururi de minimum patru nopţi.

Pentru a-i determina pe turişti să opteze pentru pachetul lor, unele agenţii de turism sau patronate hoteliere au luat decizia de a oferi şi reduceri. Acestea variază între 10 şi 30% pentru a treia noapte de cazare, în timp ce pentru turiştii care aleg să se cazeze pentru cel puţin cinci nopţi, prânzul din ziua de Paşte este inclus în tariful iniţial.

Cazarea la un hotel de cinci stele, într-o cameră dublă standard, poate costa 3.500 de lei pentru doi adulţi, la un pachet de cinci nopţi de cazare, iar un duplex poate fi închiriat contra unei sume de 4.200 de lei pentru şase nopţi, oferta incluzând micul dejun, prânzul, accesul la saună, jacuzzi, sală de fitness, piscină şi parcare.

În staţiunile din sudul litoralului – Costineşti, Neptun sau Vama Veche –, turiştii vor plăti 80 de lei pe noapte pentru o cameră dublă la o pensiune sau la un hotel de trei stele. Totuşi, costurile urcă şi aici, în funcţie de oferte, până la 180 de lei - 220 de lei camera dublă pe noapte.

Senzaţii tari la aerodromul Tulza

Pentru cei care nu vor să stea la plajă în aceste zile, aerodromul de la Tuzla este gazdă pentru toţi iubitorii sporturilor aeriene, care visează la un zbor cu avionul sau la un salt cu paraşuta. Un aparat de zbor se poate închiria pentru 30 minute, contra sumei de 70 euro (pentru o persoană sau un grup).

Un salt cu paraşuta costă 150 euro, preţ în care beneficiezi de urcat la 3.000 metri, instructor personal şi filmare HD cu minicameră video montată pe manşetă sau pe casca de paraşutist. Tot la Tuzla poţi fi pilot pentru o oră, într-un aparat cu dublă comandă şi cu instructor de zbor care face principalele manevre şi te introduce în ABC-ul pilotajului.  

Elevii vor recupera orele din minivacanţa de Paşte

Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit modalitatea de recuperare a cursurilor care nu se vor ţine în perioada 1-6 mai. Astfel, orele de curs care nu vor avea loc pe 2 mai vor fi recuperate pe 20 aprilie, iar cele care nu se vor ţine pe 3 mai vor fi recuperate în oricare din zilele de sâmbătă, începând cu 27 aprilie, dar nu mai târziu de 25 mai 2013.

„Am decis să lăsăm la latitudinea inspectoratelor şcolare recuperarea orelor pierdute în funcţie de activităţile pe care le au deja programate“, a explicat pentru „Adevărul“, Liliana Preoteasa, directorul învăţământului preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei.

De altfel, elevii claselor a VIII–a şi a XII-a din Capitală vor intra în minivacanţă după o nouă rundă de simulări pentru examenele naţionale din vară. Asta pentru că între 22 şi 26 aprilie elevii claselor terminale vor simula din nou Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională. Proba de limbă şi literatura română va avea loc, atât pentru Bac, cât şi pentru Capacitate, pe 24 aprilie, iar la matematică pe 26 aprilie.

În funcţie de profil, candidaţii care susţin examenul de Bacalaureat vor mai susţine o simulare la o disciplină la alegere în funcţie de profil şi specializare, pe 22 aprilie, iar cei care termină profilul uman vor susţine pe 26 aprilie proba la istorie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite