Articol publicitar

Litoralul, mai curat vara aceasta, cu sprijinul turiştilor şi al operatorilor economici. Proiectul Azi pentru Mâine are soluţii şi pentru gestionarea deşeurilor în comunitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoral

România reciclează o mică parte din cantitatea totală a deşeurilor municipale – doar 14%, un procent care stagnează de câţiva ani. O bună parte a deşeurilor eliminate pot fi reciclate, lucru care ar reduce atât risipa de materiale, cât şi poluarea cu deşeurile ajunse în groapa de gunoi - o ameninţare din ce în ce mai mare pentru mediu.

Condiţia este separarea lor pe fracţii precum plasticul şi PET-ul, metalul, sticla, hârtia, pentru a-şi putea păstra calităţile necesare procesului de reciclare. Vara aceasta, pentru al doilea an la rând, o soluţie simplă pentru gestionarea deşeurilor a funcţionat cu succes pe litoral. Dacă ai fost la mare anul acesta, poate eşti chiar unul dintre cei care au contribuit la un mediu mai curat.   

Litoral

Azi pentru Mâine pe Plaje – 23.500 de kilograme de deşeuri, colectate separat pentru reciclare

Cum scăpăm, eficient şi corect, de ambalajele adunate într-o zi la plajă? Proiectul Azi pentru Mâine pe Plajă, finanţat de Fundaţia Coca-Cola şi implementat de Asociaţia CSR Nest, le-a oferit turiştilor un răspuns şi proprietarilor de terase de la mare, o modalitate de a păstra plajele mai curate. Vara aceasta, 60 de terase de pe litoralul românesc au primit infrastructură pentru colectarea separată a deşeurilor. La final de sezon, 23.500 de kilograme de deşeuri colectate selectiv au ajuns la staţia de sortare, o bună parte urmând a fi reciclate.

Cea de-a doua ediţie a proiectului desfăşurat pe plajă arată că atât turiştii, cât şi operatorii economici sunt din ce în ce mai deschişi să adopte soluţiile pentru gestionarea corectă a deşeurilor. Mecanismul a fost unul simplu pentru toţi cei implicaţi: operatorii HoReCa de pe litoral, care au ales să devină parteneri în proiect, au instalat pe plajele lor containere de colectare separată, încurajând personalul şi turiştii să le folosească în mod corect. La rândul lor, turiştii au avut o soluţie la îndemână pentru a se debarasa de ambalajele pe care le-au folosit într-o zi de relaxare la plajă: 120 de containere pentru colectarea separată, amplasate în câteva dintre cele mai populare staţiuni. Succesul de anul trecut a făcut ca, în 2020, proiectul să atragă de două ori mai mulţi operatori economici, cantitatea de deşeuri colectate separat fiind de trei ori mai mare.

La rezultatul de la finalul verii au contribuit şi eforturile de informare a turiştilor de pe plajă, derulate de Asociaţia CSR Nest, precum şi concursurile între terase, cu premii oferite de iniţiatorii proiectului. Terasa câştigătoare – Plaja de Carte, din Vama Veche – a colectat în decursul unei săptămâni 660 de kilograme de deşeuri.

Programul de anul acesta s-a desfăşurat pe 17 kilometri de plajă, adică pe aproape 50% din litoralul românesc, şi s-a încheiat, la început de octombrie, cu o acţiune de curăţare a două plaje, în Constanţa şi Neptun.

Litoral

Azi pentru Mâine, soluţii pentru gestionarea deşeurilor în comunitate

Modul în care gestionăm deşeurile este o provocare şi pentru oraşele ţării. De aceea, platforma Azi pentru Mâine îşi propune să informeze publicul şi să sprijine colectarea selectivă a deşeurilor la nivel naţional. Obiectivul este ca oricine vrea să adopte un obicei responsabil, acela de a separa deşeurile, în gospodărie, la birou, la şcoală sau în instituţii, să dispună de soluţii simple şi eficiente.

În perioada următoare, platforma le va oferi cetăţenilor, ONG-urilor şi instituţiilor publice din regiunea de Sud a României posibilitatea de a crea parteneriate cu autorităţile locale şi companiile private, pentru a pune în aplicare sistemul de colectare separată a deşeurilor în comunităţi. Asociaţia CSR Nest a derulat consultări în mai multe judeţe cu cetăţenii şi instituţiile interesate iar soluţiile rezultate vor fi transpuse într-un ghid de bune practici, care va fi disponibil publicului.

Şi pentru că grija pentru mediu se poate învăţa, la fel ca oricare materie de studiu, platforma are şi o componentă adresată educării şi implicării elevilor din ciclul gimnazial. În curând va reîncepe Azi pentru Mâine în Şcoală, proiect care va dota şolile partenere cu infrastructură de colectare separată şi va oferi elevilor sesiuni de informare care să-i ajute să înţeleagă importanţa colectării selective şi a reciclării.

Astfel, a separa deşeurile pentru reciclare va fi nu doar un gest responsabil faţă de mediul înconjurător, dar şi unul simplu şi la îndemână, oriunde te-ai afla.

Imagine indisponibilă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite